ایران پرسمان

آخرين مطالب

«فلسفه سیاسی» زنده و سرحال به راه خود ادامه می‌دهد! سیاست روز

«فلسفه سیاسی» زنده و سرحال به راه خود ادامه می‌دهد!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان-یکی از دغدغه‌های همیشگی همه دانشجویان و استادان فلسفه این است که متون اصلی حوزه‌های مختلف فلسفه ترجمه شوند. این دغدغه یک سلیقه نیست، بلکه ریشه در یک نیاز واقعی دارد. بدون متون اصلی نمی‌توان در تفکر فلسفی زیاد پیش رفت و شخص در سطح معین و متوسطی درجا خواهد زد. رشد و ارتقای فلسفی بدون متون اصلی میسر نیست. از طرف دیگر، خواندن و فهمیدن متون اصلی به زبان مبدأ هم کار بسیار دشواری است، به‌طوری که اندکی از افراد می‌توانند آن متون را بدان نحو بخوانند و بفهمند. با توجه به این دشواری، بیشتر اهل فلسفه باید از بلندپروازی دست بشویند و به میان‌مایگی فلسفی تن دهند. اما در این میان ترجمه روزنه امید بزرگی است. صد البته منظور ترجمه خوب است؛ یعنی ترجمه دقیق و درست و خوانا. برخی از متون چنین بختی را داشته‌اند و ترجمه‌های نیکویی از آنها به فارسی در دسترس است. اما ترجمه متون اصلی پایان کار نیست. سهل است، آغاز یک راه جدید و جدی‌ست که پر از چاله و چالش است. این متون باید خوب فهمیده شوند؛ کاری که در ابتدا آسان می‌نماید، اما بعدا چنان مشکل از آب درمی‌آید که بیشتر افراد یا پا پس می‌کشند و یا از پا درمی‌آیند.

 از این روی، کتاب‌های زیادی درباره متون اصلی نگاشته می‌شوند. بیشتر این کتاب‌ها کلیتی از آن متون را فراهم می‌آورند. اما این نوشته‌ها سه مشکل بزرگ دارند: 1- فقط خلاصه متون اصلی هستند؛ 2- آن متون را ساده‌سازی می‌کنند؛ 3- گزینشی هستند و برخی مطالب را حذف می‌کنند. به همین دلیل جانشین خوبی برای متون اصلی نیستند. در واقع متون اصلی فلسفه هیچ جانشینی نمی‌توانند داشته باشند و باید مستقیم به سراغ آنها رفت. بنابر این توضیحات، بهترین کتابی که درباره چنین متونی می‌توان نوشت، آن است که به خواننده چگونگی خوانش متون اصلی را بیاموزد. علی‌رغم نیاز جدی به چنین کتاب‌هایی، جای آنها در زبان فارسی خالی مانده است. ترجمان علوم انسانی، به عنوان یک ناشر متعهد و هدفمند، با انتشار این مجموعه، یکی دیگر از کمبودهای علوم انسانی را برطرف کرده است.

**

در سال 1961، آیزایا برلین (1909-1997) مقاله‌ای نوشت که بعدها یکی از مشهورترین نوشته‌هایش شد. مسئله‌ای که برلین در آن مقاله مطرح کرده بود، عنوان آن را تشکیل می‌داد: «آیا هنوز نظریه سیاسی وجود دارد؟» معنای تلویحی این پرسش آن است که گویی نظریه سیاسی با مشکلی جدی مواجه شده، به‌حدی که از صفحه روزگار محو شده است. بله، این تلقی وجود داشت و برلین تلاش کرد که ثابت کند چنین نیست. به عبارت دقیق‌تر، استدلال کرد که نباید چنین باشد. او برای لزوم وجود نظریه سیاسی "دلیل" ارائه کرد و در مقابل، بیان کرد که آن معنای تلویحی ناشی از یک "علت" است. طبق بیان برلین، علت تشکیک در وجود نظریه سیاسی در آن دوران این بود که در قرن بیستم هیچ کتاب جدی و مهمی در زمینه فلسفه سیاسی نگاشته نشده بود تا در این زمینه محوریت پیدا کند. به دیگر سخن، فلسفه سیاسی متن مرکزی نداشت. تقدیر روزگار چنین بود که دقیقا ده سال بعد یکی از شاگردان برلین کتابی منتشر کرد که به چنین جایگاهی والایی دست یافت. از آن زمان تاکنون، در حدود 48 سال است که "نظریه‌ای در باب عدالت" به مهمترین، بزرگترین و مناقشه‌برانگیزترین متن فلسفه سیاسی دوران معاصر تبدیل شده است. اضافه بر این، شهرت و تاثیرگذاری آن از هیچ اثر کلاسیک چندصدساله کمتر نیست. به علاوه، مثل روز روشن است که از این پس نیز روزبه‌روز بیشتر خواهد شد. باری، جان رالز (1921-2002) آن علت را برای همیشه برطرف نمود، ولی خواندن و فهمیدن کتابش را برای همگان تبدیل به دغدغه کرد.

"نظریه‌ای در باب عدالت" بسیار مفصل است. ترجمه فارسی آن بالغ بر 650 صفحه است. این حجم از مطالب کار خواندن را دشوار می‌سازد. اما مشکل اصلی در فهمیدن این کتاب چیز دیگری است. نوشتن این کتاب در یک بازه بیست‌ ساله انجام شده و رالز در چند دوره مختلف و به شکل‌های مختلف مطالب آن را نگاشته است. به همین دلیل کتاب یکدست نیست و برای کسانی که برای اولین بار به سراغ آن می‌روند، به نظر می‌رسد که آشفته است و لذا آنها را گیج خواهد کرد.

نظریه‌ای در باب عدالت به سه بخش تقسیم شده که هر بخش سه فصل دارد و هر فصل چند بند را شامل می‌شود. کل کتاب 87 بند است. حجم هر بند از پنج تا ده صفحه متغیر است. نکته کلیدی در خواندن کتاب آن است که بندها یک سیر پیوسته را تشکیل نمی‌دهند. نوعی گسست در سیر مباحث وجود دارد که به این دلیل است که رالز به موضوعات گوناگون می‌پردازد؛ نوعی از این شاخه به آن شاخه پریدن. از این روی، خواندن پیوسته کتاب از ابتدا تا انتها یک خوانش ایدئال نیست. کسانی که سال‌ها با این کتاب سروکله زده‌اند به تجربه دریافته‌اند که باید ترتیب دیگری را در پیش گرفت. لاوت توضیح می‌دهد بیشتر کسانی که به‌طور تخصصی به این کتاب پرداخته‌اند در چگونگی ترتیب خوانش آن به یک اجماع نانوشته رسیده‌اند. به چه ترتیبی باید این کتاب را خواند؟ برای مثال بعد از بند نهم باید به سراغ بند یازدهم رفت و تا بند هفدهم ادامه داد و پس از آن بند 68. بعد از این بند باید به بند بیستم بازگشت و... .

نکته کلیدی دیگر این‌که نظریه رالز بسیار قدرتمند و کاربردی است و اساسا برای این منظور طراحی شده که در عمل به‌کار آید. اما بیان رالز پیچیده است. علت این پیچیدگی درجه بالای انتزاعی بودن بحث‌های اوست. یکی از کارهای بسیار خوبی که لاوت در این راهنمای خود انجام داده آن است که برای همه مباحث پیچیده و انتزاعی رالز مثال‌های عینی روشنگر ذکر می‌کند. او با این کار کمک بزرگی به خواننده می‌کند تا بحث‌های رالز را خوب و درست بفهمد.

با همه این اوصاف چرا باید کتاب سترگ رالز را بخوانیم تا به راهنمایی برای مطالعه آن نیاز داشته باشیم؟ در یک کلمه: چه سودی دارد؟ پاسخ به این پرسش از این جهت ضرورت دارد که گزینه‌های بدیل متعددی پیش روی ماست. منظور خلاصه‌ها و چکیده‌هایی است که از دیدگاه رالز در کتاب‌های بسیاری ارائه شده است. هر کتابی درباره عدالت، لیبرالیسم یا فلسفه سیاسی که نوشته شود، بخشی را به چکیده نظریه رالز اختصاص می‌دهد. این علاوه بر کتاب‌های فراوانی است که فقط به نظریه عدالت رالز می‌پردازند. با وجود چنین نوشته‌هایی چرا باید دردسر مطالعه اصل کتاب رالز را به جان بخریم؟

کتاب بزرگ رالز سه ویژگی دارد که توجه به آنها بهترین توجیه برای مطالعه آن است. اول این‌که اصل نظریه رالز در باب عدالت ظرائف و دقایقی دارد که که غالبا در خلاصه‌هایی که از آن ارائه می‌شود، کامل نمی‌آیند یا اصلا نادیده گرفته می‌شوند.   آن ظرائف و دقایق مهم‌اند؛ چراکه سرنوشت نظریه پیچیده رالز با اندکی تغییر در آنها عوض می‌شود. ارزش آن نظریه نیز وابسته به همان‌هاست و گرنه حرف کلی زدن در باب عدالت نه هنری است و نه به کار می‌آید. ویژگی بعدی این است ‌که رالز در کتاب خود جزئیات فراوانی را مطرح کرده که به خودی خود آموزنده، ارزشمند و سودمند هستند. برای شناخت آنها باید متن اصلی را دقیق خواند؛ زیرا طبیعی است که در هیچ اثری هیچ اثری از آنها نباشد. و آخر این‌که رالز برای ساختن نظریه خود ابزارهای مفهومی و نظری متعددی را به‌کار می‌گیرد. همان‌طور که دیگران گفته‌اند و خود او نیز تصریح کرده، دامنه کاربرد آن موارد بسیار عام بوده و فقط مختص به نظریه عدالت رالز نمی‌شوند. به‌طور کلی می‌توان از آنها در زمینه هرگونه نظریه‌پردازی و حتی فلسفه‌ورزی در حوزه فلسفه سیاسی و فلسفه اخلاق و حتی معرفت‌شناسی بهره‌برداری کرد. برای فهم درست و کامل آنها نیز چاره‌ای جز مطالعه اصل کتاب نیست؛ مطالعه‌ای که اینک با این راهنما تجربه فلسفی جدیدی خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/19631/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون