ایران پرسمان

آخرين مطالب

شازده قاجاری و سردار اسعد نخستین مترجمان ایرانی الکساندر دوما خردنامه

شازده قاجاری و سردار اسعد نخستین مترجمان ایرانی الکساندر دوما
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - مهر / محمدطاهر میرزا قاجار، نوه عباس میرزا و پسرعموی ناصرالدین شاه نخستین مترجم ایرانی آثار الکساندر دوماست. همچنین سردار اسعد بختیاری نیز یکی از آثار دوما را به فارسی ترجمه کرده است.
الکساندر دوما، رمان‌نویس و نمایشنامه‌نویس شهیر فرانسوی و خالق آثاری چون «کنت مونت – کریستو»، «سه تفنگ‌دار»، «ژوزف بالسامو»، «شوالیه دارمانتال» و «ملکه مارگو» روز پنجم دسامبر سال 1870 درگذشت. بنابراین 15 آذر 1401 برابر است با صدوپنجاه‌ودومین سالمرگ این رمان‌نویس ماندگار در تاریخ ادبیات جهان. الکساندر دوما، قصه‌گویی قهار بود و آثارش نه تنها در فرانسه که در جای جای جهان خوانندگان بسیار یافتند. در این مجال اندک قصد پرداختن به زندگینامه او نیست، بلکه به دلیل سالگرد درگذشت او مختصری درباره نخستین ترجمه‌های فارسی آثارش ارائه می‌شود.
پیش از پرداختن به ترجمه‌های فارسی آثار الکساندر دوما باید گفت که در عصر قاجار که نخستین مواجهات جدی با غرب پیش آمد، شکست ایران در جنگ‌هایش با روس و از دست رفتن بخش عمده‌ای از مناطق و سرزمین‌های ایرانی، ایرانیان به ناگاه دریافتند که از قافله تمدن عقب مانده‌اند و علت عقب‌ماندگی آنها در مفهومی به نام «مدرنیته» خلاصه می‌شود. اینکه برداشت از مدرنیته چه بوده مربوط به این مطلب نمی‌شود، اما از همان دوران بود که عده‌ای از ایرانیان برای تحصیل علوم و فنون غربی به فرنگ فرستاده شدند و همچنین در داخل کشور نیز جنب و جوش‌هایی برای یادگیری زبان‌های بیگانه آغاز شد.
محصلان پس از بازگشت به کشور در مناصبی به کار گماشده شدند و برخی مظاهر غربی را با خود به ایران آوردند. تاسیس نشریه و چاپخانه و بعدها دارالفنون و همچنین قراردادهایی که حکومت با دول بیگانه منعقد می‌کرد، تب و تاب ترجمه در ایران را موجب شد. این بین برخی از متون ادبی غربی نیز ترجمه شدند. ترجمه متون ادبی یا به علت مضامین اخلاقی و تعلیمی آنها بود که ضرورت مطالعه آن توسط مترجم حس می‌شد و یا اینکه به دلیل توصیه اهالی قدرت بود. ناصرالدین شاه قاجار که کمی زبان فرانسه می‌دانست و قصه را نیز دوست داشت، طرفدار آثار الکساندر دوما بود.
به نظر می‌رسد نخستین ترجمه از آثار این نویسنده شهیر فرانسوی را محمد طاهر میرزا با برگردان فارسی «کنت مونت – کریستو» انجام داده باشد. این ترجمه به سال 1252 شمسی (1290 قمری) یا 1874 میلادی یعنی چهار سال پس از مرگ دوما منتشر شد. اما محمد طاهر میرزا که بود؟
مختصری پیرامون شاهزاده مترجم قاجاری
محمدطاهر میرزا به سال 1250 هجری قمری در شهر تبریز به دنیا آمد. پدرش یعنی اسکندر میرزا، فرزند ششم عباس میرزا ولیعهد وطن‌پرست فتحعلیشاه قاجار بود. عباس میرزا که فرمانده اصلی سپاه ایران در جنگ با روس بود و شکست‌های ایرانیان را در این نبردها علیرغم سلحشوری‌شان دید، تصمیم گرفت محصلانی را برای تحصیل فنون و علوم جدید به غرب بفرستد. او همچنین به تحصیل فرزندان خود نیز اهتمام ویژه داشت.
اسکندر میرزا نیز برای اهل فضل شدن فرزندان خود تلاش بسیار کرد. به همین دلیل محمدطاهر میرزا از همان آوان کودکی در تبریز به تحصیل علوم ادبی و آموختن زبان و ادبیات عرب مشغول شد و در اندک زمانی این زبان را فرا گرفت و به خوبی از عهده تکلم و همچنین مطالعه و ترجمه برآمد. پس از آن به آموختن زبان فرانسه همت گماشت و برخی از فرانسویان ساکن در تبریز و همچنین برخی از ایرانیان آشنا به این زبان معلم او بودند. محمدطاهر میرزا همچنین تحصیل ریاضیات را نیز آغاز کرد و در آن سرآمد شد.
به نظر می‌رسد نخستین ترجمه از آثار الکساندر دوما را محمد طاهر میرزا با برگردان فارسی «کنت مونت – کریستو» انجام داده باشد. این ترجمه به سال 1252 شمسی (1290 قمری) یا 1874 میلادی یعنی چهار سال پس از مرگ دوما منتشر شد
این شاهزاده قاجاری پس از تحصیل و کسب علوم مختلف به مصر مهاجرت کرد و مدت پنج سال در جامع الازهر به فراگرفتن علوم دینی پرداخت و پس از آن به ایران بازگشت و در تهران ساکن شد. در پایتخت او مورد توجه خاص ناصرالدین شاه قاجار که پسرعمویش بود قرار گرفت. روایت است که ناصرالدین شاه برای او احترام بسیاری قائل بود و پایش را به دربار باز کرد و مجالست با او را به دیگران ترجیح می‌داد. به همین دلیل نیز مورد توجه درباریان و دولتمردان قرار گرفت و در تهران بسیار مشهور شد. اهل علم پایتخت نیز میل به مجالست با او را داشتند و در منابع ضبط است که فیلسوف نامی آن دوران یعنی حکیم میرزا ابوالحسن جلوه یکی از دوستان و هم‌نشینان محمدطاهر میرزا بود.
محمدطاهر میرزا نیز مانند پدرش از خدمات دولتی گریزان بود و عمر خود را به مطالعه و تحریر و ترجمه گذرانید. نقل می‌کنند که پس از مدتی به دسایس درباریان بین دو پسرعمو فاصله افتاد و محمدطاهر ناچار شد به کاشان مهاجرت کند و در آنجا نیز در امان نبود و فرزندانش با فشار دربار به برخی از نقاط ایران رفتند و آنجا سکونت کردند. یکی از فرزندان او به نام محسن میرزا کفیل‌الدوله، پدر سلیمان میرزا اسکندری (پایه گذار و رهبر حزب سوسیالیست ایران و از بنیانگذاران حزب توده و نخستین رییس این حزب) است.
محمد طاهر میرزا به سال 1265 شمسی ترجمه خود از «ملکه مارگو» الکساندر دوما را منتشر کرد. در سال 1267 نیز ترجمه او از رمان‌های «سه تفنگ‌دار» و همچنین «پس از بیست سال» که ادامه «سه تفنگ‌دار» است به سرانجام رسید. مجلدات بعدی این رمان‌ها در سال 1268 منتشر شدند. همچنین محمدطاهر میرزا رمان «لوئی چهاردهم و عصرش» الکساندر دوما را نیز ترجمه کرد که تاریخ آن برای نگارنده این سطور معلوم نیست. او که ترجمه‌هایی از دیگر نویسندگان را نیز کار کرده بود سرانجام بر اثر سکته قلبی درگذشت و در گورستان ابن‌بابویه به خاک سپرده شد.
قهرمان مشروطه مترجم آثار الکساندر دوما
یکی دیگر از مترجمان ایرانی آثار الکساندر دوما، علیقلی خان سردار اسعد بختیاری است که از قهرمانان اصلی انقلاب مشروطه به شمار می‌رود. سردار اسعد بختیاری که پس از افتتاح نخستین مجلس شورای ملی برای معالجه از کشور خارج شده بود چند سالی را در هند، مصر و اروپا گذراند و چون به گردآوری کتاب علاقه بسیار داشت، آثار و کتاب‌های بسیاری را خریداری کرد و بعدها خود به ترجمه برخی از آنها پرداخت.
سردار اسعد در مقدمه‌ای که بر ترجمه «عشاق پاریس» نوشته نکات بسیار جذابی را مطرح کرده است، از جمله علاقه‌اش به رمان «شوالیه دارمانتال» الکساندر دوما را. او در این مقدمه به تعریف و تمجید از قالب «رمان» نیز پرداخته است یکی از ترجمه‌های او رمان تاریخی «دختر فرعون» الکساندر دوماست. سردار اسعد همچنین رمان «عشاق پاریس» (نویسنده نامعلوم) را نیز ترجمه کرده بود که این ترجمه او به سال 1396 به کوشش عباسقلی صادقی و سعاد پیرا توسط نشر تاریخ ایران منتشر شد.
علاقه سردار اسعد به رمان «شوالیه دارمانتال»
سردار اسعد در مقدمه‌ای که بر ترجمه «عشاق پاریس» نوشته نکات بسیار جذابی را مطرح کرده است، از جمله علاقه‌اش به رمان «شوالیه دارمانتال» الکساندر دوما را. او در این مقدمه به تعریف و تمجید از قالب «رمان» نیز پرداخته است. بخش‌هایی از این مقدمه را در ادامه می‌خوانید:
«… در این اواخر علوم متعدده متفرقه در فرنگستان ترقی کلی حاصل نموده و از طرق مختلفه هر علمی را رونقی دادند. از جمله پندیات را با حکایات شیرین مخلوط کردند که طبایع هر پیر و جوان از مرد و زن مایل به خواندن شوند و همچنین سایر علوم را سهل و آسان نمودند تا در اذهان جلوه دیگر دهد... و این حکایات و رومان که به اصطلاح قصه باشد، انواع مختلفه دارد و از قبیل اخبار تاریخی و جغرافی و اخلاق و هیئت و علوم ادبیات و... در این قصه‌ها و رومان‌ها زیاد بوده و هست که مایه تنویر اذهان است.
از جمله مصنفین یکی الکساندر دوماس مورخ مشهور فرانسه است که کتاب‌ها نوشته و اکثر رومان‌هایش تاریخی است، مثلاً حکایت سه نفر تفنگ‌دار و بعد از بیست سال، دیکونت دوبرازلون است که مرحوم مبرور محمد طاهر میرزا به فارسی ترجمه نموده است. هرکس آن کتاب‌ها را مطالعه نموده، از حالات لویی سیزدهم و لویی چهاردهم و دربار آنها و وضع رفتارشان با رعیت و خدم کاملاً مطلع می‌شود و هرگاه آن تاریخ را به طور قصه شیرین نمی‌نوشت، احدی مایل به خواندن تاریخ سلطنت آن دو پادشاه نبود و یکی از کتب معروف الکساندر دوماس کتاب شوالیه دارمانتال است که از وضع سلطنت لویی پانزدهم می‌نویسد...
و این بنده کتاب شوالیه دارمانتال را از بهترین تالیفات الکساندر دوماس می‌دانم و در نزد اهالی اروپا نیز این کتاب مشهور و معروف است و بنده مترجم در ایام مسافرت به هندوستان، مصر و اروپ در هر جا به جست‌وجوی کتب مشهور بوده و مقدار زیادی از کتاب‌های عربی و فرانسه ابتیاع نموده و بعد از مطالعه هرکدام را که به نظر شیرین آمده به ترجمه آن پرداختم و به این بهانه خود را از غم و غصه فارغ می‌ساختم.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/395583/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون