ایران پرسمان

آخرين مطالب

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟ تحلیل روز

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
گفت‌وگو پیرامون راهبرد ایران در قبال بازدارندگی اتمی

محمد بیات، کارشناس مسائل خاورمیانه| برنامه «خط» به همت محمدحسین امانی و با همکاری خانه اندیشه‌ورزان در ششمین قسمت از برنامه‌های گفت‌وگو محور خود به مساله بازدارندگی اتمی در ایران پرداخته است. در این مناظره علی‌اکبر دارینی به عنوان کارشناس مسائل منطقه در شبکه الجزیره (موافق) و دکتر ساسان کریمی مدرس روابط بین‌الملل در دانشگاه تهران (مخالف) به گفت‌وگو درباره راهبرد جمهوری اسلامی ایران در قبال بازدارندگی اتمی پرداختند.
افزایش قدرت بازدارندگی ایران در خارج از مرزهای ملی
علی دارینی: در حوزه سیاست خارجی سیاست‌های امنیتی-دفاعی جمهوری اسلامی ایران بر پایه بازدارندگی و دفاع رو به جلو هست. دفاع رو به جلو را هم می‌توانیم بازدارندگی نامتقارن تعریف کنیم. از آنجایی که رقبا و دشمنان ایران از قدرت نظامی بالایی برخوردار هستند و توازن قوا وجود ندارد، ایران در این 40 سال به دنبال افزایش قدرت بازدارندگی‌اش رفته است. اما هم‌زمان با افزایش قدرت بازدارندگی متعارف که بیشتر بر پایه‌ توان موشکی، پهپادی و همچنین گسترش قدرت دریایی بوده، ایران در زمینه هسته‌ای پیشرفت‌های شگرفی در این سال‌ها به دست آورده است، اما دکترین جمهوری اسلامی در زمینه هسته‌ای ساخت سلاح اتمی نبوده و تا امروز هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه ایران به سوی ساخت سلاح اتمی گام برداشته، وجود ندارد. این را آقای برنز و اندیشکده‌ها و پژوهشگران بین‌الملل هم تایید می‌کنند که ایران از توانایی ساخت سلاح اتمی برخوردار هست اما هیچ نشانه‌ای از اینکه تصمیم سیاسی برای ساخت سلاح اتمی گرفته ‌باشد، وجود ندارد. بنابراین امروز ایران از توانمندی ساخت سلاح هسته‌ای و اتمی برخوردار است و به یک قدرت هسته‌ای در آستانه تبدیل شده اما از اینکه بخواهد به شکل فیزیکی بمب اتمی تولید کند تا امروز یک چنین تصمیم نگرفته و نشانه‌ای هم وجود ندارد که چنین تصمیمی را در آینده نزدیک خواهدگرفت.
... من فقط چند جمله اضافه کنم. اطلاعات فنی را من می‌خواهم بدهم. تازه‌ترین گزارش آژانس می‌گوید که ایران در حال حاضر 55250 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده با درصدهای مختلف دارد. شما در تئوری برای ساخت یک سلاح اتمی خام 20 تا 25 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده‌ 90درصد یا بالاتر نیاز دارید. اگر این را بیایید به 60درصد تبدیل کنید، می‌شود چیزی حدود 40 کیلوگرم و این را بیاید به 20درصد تبدیل بکنید چیزی بین 200 تا 250 کیلوگرم هست و اگر عقب‌تر بروید بخواهید به 2ونیم تا 5درصد تبدیل بکنید، به 1200کیلوگرم می‌رسد. بنابراین شما 1200 کیلوگرم 3ونیم درصد داشته‌باشید تبدیل می‌شود به 25 کیلوگرم 93 درصد؛ این برای ساخت یک سلاح اتمی خام هست. درحال حاضر ایران 121کیلوگرم اورانیوم غنی شده 60درصد دارد. بنابراین در تئوری برای ساخت 3 بمب اتمی کافی است. 712 کیلوگرم هم 20درصد دارد. این هم برای ساخت 3 سلاح اتمی کافی است و نزدیک به 4700 کیلوگرم هم 3 و نیم درصد دارد که این هم برای ساخت 4 بمب اتمی کافی است. یعنی روی هم رفته شما دست‌کم 10 سلاح اتمی می‌توانید با این مواد هسته‌ای تولید کنید. اما همان‌طور که عرض کردم نفس این توانمندی و داشته‌های استراتژیک قدرت بازدارندگی شما را بالا می‌برد و در شرایطی خاص از حمله‌ تمام‌عیار و نظامی جلوگیری می‌کند اما اگر این شرایطی که عرض کردم نداشته‌ باشد شکست می‌خورد و براساس آنچه که در منابع باز موجود هست، ایران هیچ تصمیم برای ساخت سلاح اتمی نگرفته و هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که می‌خواهد به این سمت گام بردارد.
بازدارندگی ایران براساس امور متعارف گذاشته شده است
ساسان کریمی: بازدارندگی در سیاست خارجی به‌طور کلی یک معناست و روابط بین‌الملل انعکاسی از عناصر قدرت است. عناصر قدرت در حوزه سیاست خارجی محدود به عنصر نظامی نیست، عناصر مادی هستند، به اصطلاح منافع ارزی و زمینی هست و عناصر معنایی هست حتی در رئالیسم‌ترین کتاب‌های مرجع کلاسیک هم که شما نگاه بکنید در روابط بین‌الملل، عناصر معنایی مثل انسجام ملی، همکاری‌های بین‌المللی، کیفیت دیپلماسی و... مدنظر هست. بنابراین آن چیزی که بازدارندگی واقعی را تولید می‌کند، انعکاسی از همه این عناصر قدرت هست.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی اساسا بازدارندگی خودش را از ابتدا براساس امور متعارف گذاشته است. حتی شما می‌بینید که در جنگ ایران و عراق هم ما یک معذور و ابای کاملی از سلاح کشتارجمعی داشتیم و حتی سلاح‌های متعارف را هم ما در مناطق مسکونی استفاده نمی‌کردیم که این خیلی هم دور از امر مرسوم در جنگ‌های میان کشورها نیست ولی ما این کار را نمی‌کردیم. بنابراین می‌شود دانست که یک وجه مشروع و درواقع دغدغه مشروعیت آن عملی که در حال انجام هستیم هم برای جمهوری اسلامی هم در اصول بازدارندگی‌اش مهم بوده است. بنابراین همان‌طوری که مقامات هم همیشه گفته‌اند بازدارندگی هسته‌ای نه نیاز جمهوری اسلامی است و نه اولویتش. بنابراین تحلیل اصلی هم که وجود دارد در مقامات تصمیم‌‌گیر و لایه‌های تصمیم‌ساز، طوری که به نظر می‌آید این است که به هیچ عنوان این را رفع خطر نمی‌دانند بلکه بیشتر ایجاد خطر می‌دانند داشتن سلاح هسته‌ای را؛ کما اینکه اصلا اگر این‌طور نبود، داشتن سلاح هسته‌ای شاید در آن آشوب‌های بعد از فروپاشی بلوک شرق در ابتدای دهه 90 در کشورهای تازه استقلال‌یافته، خیلی رسیدن به سلاح هسته‌ای از طریق خریدن‌ آن، توسط بازار سیاهی که تولید شده‌بود خیلی آسان‌تر از متحمل شدن دو دهه تحریم و غیره بود.
... این را از آقای عراقچی نقل می‌کنم که در مذاکرات به ایشان گفته بودند که شما برای چه می‌خواهید اصلا این موضوع را اگر که بمب و سلاح هسته‌ای نمی‌خواهید، خب این برق مگر چقدر برای شما می‌ارزد؛ ایشان جواب هوشمندانه‌ای داده‌بود که شما برای چه رفتید ماه؟ یعنی اگر قرار باشد فقط هزینه-فایده را ببینید یعنی اقتصادی باشد، شما پروژه رفتن‌تان به ماه یک پروژه کاملا غیر اقتصادی بوده. ولی هویت شما و عنصر تصمیم‌گیری در داخل یک موضوعی است که ابتدا شاید موضوع هسته‌ای ما این نبوده ولی به مرور با پافشاری طرف‌های مقابل به یک مساله حاکمیت و هویتی مبدل شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1118139/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخگویی مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران به ایثارگران در میز خدمت

هوای تازه/ غزه میان بهت بشر شعله می‌کشد

تصاویری زیبا از نشا ٕکاری‌ در شالیزارهای استان مازندران

حسادت چه بلایی بر سر قلب می‌آورد؟

دریاچه‌ی زیبا و دیدنی کوهگُل شهر سی‌سخت در کهگیلویه‌بویراحمد

زنده ماندن گورخرماهی در فضا!

نتایج یک تحقیق؛ اگر پولدار باشید 30 درصد شانس بیشتری برای زنده ماندن بعد از سکته مغزی را دارید

ترجمه غبرایی از «کوری» به چاپ پنجاه‌وششم رسید

معرفی کتاب «چند روایت معتبر»

توصیه همسر شهید امیرعبداللهیان به دانشجویان

غایبان بزرگ انتخابات هیأت رئیسه مجلس دوازدهم؛ نمایندگان زن کجا بودند؟

دیدار فرمانده نیروی قدس سپاه با سرپرست وزارت خارجه

پیام تسلیت «بورل» در پی شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران

برگزاری همایش تبیین الگوی حکمرانی ولایی‌ـمردمی بر مبنای عملکرد رئیس‌جمهور شهید تصویب شد

واعظی: شرایط مساعد باشد، لاریجانی کاندید خواهد شد

پوتین: ناتو متوجه عواقب حمله به عمق خاک روسیه باشد

حمله موشکی گردان‌های القسام به تل‌آویو چگونه انجام شد؟

واکنش حماس به جنایات رژیم صهیونیستی در رفح

تصاویری از حضور سید حسن نصرالله بر بالین مادر مرحومه اش

ترکیه: به‌رسمیت شناختن کشور فلسطین بسیار مهم است

سید حسن نصرالله: صهیونیست‌ها هیچ منطقه امنی را برای غیرنظامیان قائل نیستند

جلسۀ پارلمان فرانسه پس از بالابردن پرچم فلسطین توسط یکی از نمایندگان، تعلیق شد

پاشیدن آب بر نماینده اپوزیسیون در مجلس گرجستان

انتخابات ریاست جمهوری روسیه چقدر آب خورد؟

درگیری بین یهودیان حریدی و پلیس اسرائیل در میرون

استارت انتخاباتی اصلاح‌طلبان

سرقت رسانه‌ای مفاخر ایران

تحلیل «عباس عبدی» از انتخابات آینده: توپ در زمین حکومت است

صدای نو از محافظه‌کاران

کاندیداتوری مستقل‌ها؛ خیلی دور، خیلی نزدیک

در جلسه روسای بانک مرکزی و سازمان بورس چه گذشت؟

آزادسازی پول‌های بلوکه شده متقاضیان خودرو

سرقت عجیب موتورسواران از کامیون در حال حرکت

تلویزیون کوچک سونی با قدمتی 35 ساله!

مکانیسم جالب تولید صدای جیرجیرک

ای حرمت ملجأ درماندگان

«لطیفه های شیرین زهرالربیع» به چاپ پنجم رسید

تصویر منوچهر متکی پس از شکست سنگین از آرای باطله!

روایت دختر شهید رئیسی از تقوای سیاسی پدرش؛ حتی یک گناه از ایشان سراغ ندارم

کنعانی مقدم: قالیباف باوجود ریاست مجلس، کاندیدای ریاست‌جمهوری می‌شود

فرمانده نیروی دریایی ارتش: امنیت اقتصادی ایران در منطقه و جهان تقویت شده است

قسیم عثمانی: با قالیباف ائتلاف کردیم

عقب نشینی اوکراین از گفته‌های خود درباره اعزام نظامیان فرانسه به کی‌یف

محرومیت 13 دانشجو از فارغ‌التحصیلی به دلیل حمایت از فلسطین

حمله حزب‌الله لبنان به پایگاه صهیونیستی

سید حسن نصرالله: قدردان ابراز همدردی‌تان هستم/ دشمن ما از نازی‌ها هم بدتر است

ایجاد اختلال در کارخانه سیستم‌های هدف‌گیری اف-35 توسط فعالان فلسطینی

روایت شاهدان عینی از شبی که رفح در آتش سوخت

تصاویری تکان‌دهنده از قتل‌عام جدید آوارگان در رفح

اسپانیا، ایرلند و نروژ رسما فلسطین را کشور خواندند