ایران پرسمان

آخرين مطالب

وقتی درون سیاهچاله سقوط می‌کنیم، چه می‌شود؟ دانش و فناوری

وقتی درون سیاهچاله سقوط می‌کنیم، چه می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین /آیا تابه‌حال فکر کرده‌اید که وقتی در سیاهچاله‌ای سقوط کنید، چه اتفاقی می‌افتد؟ اکنون به لطف شبیه‌سازی فوق‌العاده‌ای که با ابررایانه ناسا تولید شده، شما هم می‌توانید در افق رویداد، مرز بی‌بازگشت سیاهچاله، غوطه‌ور شوید.
«جرمی اشنیتمن» اخترفیزیکدان در مرکز پرواز فضایی گدارد ناسا می‌گوید: «مردم اغلب چنین سؤالی را مطرح می‌کنند و شبیه‌سازی این فرآیندهای دشوار به من کمک می‌کند تا ریاضیات نسبیت عام را به رویدادهای واقعی عالم مرتبط کنم. من دو سناریو مختلف را شبیه‌سازی کرده‌ام: در سناریوی اول، دوربین (پایه متصل به لباس فضانوردی جسور) از کنار افق رویداد می‌گذرد و در مانور قلابسنگ گرانشی به دوردست‌ها پرتاب می‌شود؛ و سناریوی دوم که دوربین از مرز سیاهچاله می‌گذرد و سرنوشت محتوم خود را تثبیت می‌کند.
پژوهشگران ناسا برای این شبیه‌سازی از ابررایانه Discover در مرکز شبیه‌سازی آب‌وهوای ناسا استفاده کردند. این پروژه حدود 10 ترابایت داده (معادل نصف محتوای متنی تخمین زده‌شده در کتابخانه کنگره) تولید کرد و پردازش آن‌ها برای تنها 0٫3 درصد از 129هزار پردازنده «دیسکاور» حدود 5 روز طول کشید. انجام همین کار در لپ‌تاپی معمولی بیش از 10 سال طول می‌کشد.
مقصد سفر، سیاهچاله بسیار پرجرمی شبیه به هیولای مقیم در مرکز کهکشان راه‌شیری است که 4٫3 میلیون برابر خورشید ما جرم دارد. افق رویداد این سیاهچاله حدود 25 میلیون کیلومتر را در برمی‌گیرد که معادل حدود 17 درصد از فاصله زمین تا خورشید است. ابر مسطح و چرخانی از گازهای داغ و درخشان به نام قرص برافزایشی آن را احاطه کرده و به‌عنوان مرجع بصری در طول سقوط عمل می‌کند. ساختارهای درخشانی به نام حلقه‌های فوتونی نیز وجود دارند که در فاصله نزدیک‌تری از ساهچاله تشکیل می‌شوند و منشأ آن‌ها، پرتوهای نوری است که یک یا چند بار به دور سیاهچاله چرخیده‌اند. درنهایت، پس‌زمینه‌ای از آسمان پرستاره که همان چشم‌انداز شبانگاهی آسمان زمین است، صحنه را کامل می‌کند.
کدام سیاهچاله برای سقوط، بهتر است؟
اگر حق انتخاب داشته باشیم، بهتر است که در سیاه‌چاله‌های عظیم سقوط کنیم. سیاه‌چاله‌های با جرم ستاره‌ای که 30 برابر خورشید جرم دارند، افق رویداد بسیار کوچک‌تر و نیروهای جزرومدی قوی‌تری دارند که می‌توانند اجرام نزدیک‌تر را قبل از رسیدن به افق رویداد، از هم پاره‌پاره کنند.
اثرات جزرومدی به آن دلیل اتفاق می‌افتد که کشش گرانشی در انتهای نزدیک‌تر جسم به سیاه‌چاله، بسیار قوی‌تر از سمت دیگر آن است. اجسام طی سقوط و تحت تأثیر جزرومد گرانشی، مانند رشته‌فرنگی کش می‌آیند و در فرآیندی که اخترفیزیکدانان آن را رشته‌ای شدن یا اسپاگتی شدن می‌نامند، پاره‌پاره می‌شوند.
در فیلم چه می‌بینیم؟
فیلم‌ها با دوربینی شروع می‌شود که نزدیک به 640 میلیون کیلومتر از سیاهچاله دورتر است ولی سیاه‌چاله به‌سرعت منظره را پر می‌کند. در طول مسیر، قرص سیاهچاله، حلقه‌های فوتونی و آسمان شب به شکل فزاینده‌ای منحرف می‌شوند و حتی با عبور نور آن‌ها از فضازمان که به شکل فزاینده‌ای پیچ‌وتاب برمی‌دارد، تصاویر متعددی را تشکیل می‌دهند.
همان‌طور که دوربین به سیاهچاله نزدیک می‌شود و به سرعتی نزدیک‌تر به سرعت خود نور می‌رسد، درخشش قرص برافزایشی و ستارگان پس‌زمینه تقریباً به همان شکلی تقویت می‌شود که صدای ماشین مسابقه‌ای که در حال نزدیک شدن است، زیرتر و بلندتر می‌شود. نور آن‌ها بر اثر پدیده «انتقال دوپلر» با نگاه کردن به جهت حرکت، روشن‌تر و سفیدتر به نظر می‌رسد.
در زمان واقعی، حدود 3 ساعت طول می‌کشد تا دوربین به افق رویداد بیفتد و تقریباً دو مدار کامل 30 دقیقه‌ای را در طول مسیر انجام دهد؛ اما برای کسی که از دور مشاهده می‌کند، دوربین هرگز به مقصد نمی‌رسد. فضازمان هرچه بیشتر به افق منحرف می‌شود، تصویر دوربین کند می‌شود و سپس به نظر می‌رسد که از آن دور می‌شود. به همین دلیل است که ستاره شناسان در ابتدا از سیاهچاله‌ها به‌عنوان «ستاره‌های بی‌تحرک» یاد می‌کردند.
در افق رویداد، حتی خود فضازمان با سرعت نور که همان بالاترین محدودیت سرعت کیهانی است، به داخل جریان می‌یابد. هنگامی‌که به داخل مرز وارد می‌شویم، هم دوربین و هم فضازمان که در آن در حال حرکت است، به سمت مرکز سیاهچاله هجوم می‌برند. مرکز سیاه‌چاله، نقطه‌ای تک‌بعدی به نام «تکینگی» است که قوانین فیزیک، آن‌طور که ما می‌شناسیم، عمل نمی‌کنند.
زمانی که دوربین از افق رویداد می‌گذرد، فقط 12٫8 ثانیه طول می‌کشد تا طی اثر رشته‌رشته‌شدن، متلاشی شود. از آنجا فقط 128هزار کیلومتر تا تکینگی فاصله است که این آخرین مرحله هم در چشم به هم زدنی به پایان می‌رسد.
سناریوی دوم
در سناریوی جایگزین، دوربین نزدیک به افق رویداد می‌چرخد اما هرگز از آن عبور نمی‌کند و به محل امن می‌گریزد. اگر فضانورد در این سفر رفت‌وبرگشت 6 ساعته با فضاپیمایی پرواز کند و همکارانش در سفینه مادر، در فاصله‌ای امن از سیاهچاله باقی مانده باشند، 36 دقیقه جوان‌تر از همکارانش برمی‌گشت. دلیل این پدیده آن است که زمان در نزدیکی منبع گرانشی قوی و زمانی که نزدیک به سرعت نور حرکت می‌کنید، کندتر می‌گذرد.
البته این وضعیت می‌تواند به‌مراتب شدیدتر باشد. اگر سیاهچاله به سرعت در حال چرخش باشد، مانند آنچه در فیلم میان‌ستاره‌ای (Interstellar، اثر کریستوفر نولان، محصول سال 2014) به نمایش درآمده، او سال‌ها جوان‌تر از هم‌سفرانش برمی‌گشت.
منبع: ناسا

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1117945/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخگویی مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران به ایثارگران در میز خدمت

هوای تازه/ غزه میان بهت بشر شعله می‌کشد

تصاویری زیبا از نشا ٕکاری‌ در شالیزارهای استان مازندران

حسادت چه بلایی بر سر قلب می‌آورد؟

دریاچه‌ی زیبا و دیدنی کوهگُل شهر سی‌سخت در کهگیلویه‌بویراحمد

زنده ماندن گورخرماهی در فضا!

نتایج یک تحقیق؛ اگر پولدار باشید 30 درصد شانس بیشتری برای زنده ماندن بعد از سکته مغزی را دارید

ترجمه غبرایی از «کوری» به چاپ پنجاه‌وششم رسید

معرفی کتاب «چند روایت معتبر»

توصیه همسر شهید امیرعبداللهیان به دانشجویان

غایبان بزرگ انتخابات هیأت رئیسه مجلس دوازدهم؛ نمایندگان زن کجا بودند؟

دیدار فرمانده نیروی قدس سپاه با سرپرست وزارت خارجه

پیام تسلیت «بورل» در پی شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران

برگزاری همایش تبیین الگوی حکمرانی ولایی‌ـمردمی بر مبنای عملکرد رئیس‌جمهور شهید تصویب شد

واعظی: شرایط مساعد باشد، لاریجانی کاندید خواهد شد

پوتین: ناتو متوجه عواقب حمله به عمق خاک روسیه باشد

حمله موشکی گردان‌های القسام به تل‌آویو چگونه انجام شد؟

واکنش حماس به جنایات رژیم صهیونیستی در رفح

تصاویری از حضور سید حسن نصرالله بر بالین مادر مرحومه اش

ترکیه: به‌رسمیت شناختن کشور فلسطین بسیار مهم است

سید حسن نصرالله: صهیونیست‌ها هیچ منطقه امنی را برای غیرنظامیان قائل نیستند

جلسۀ پارلمان فرانسه پس از بالابردن پرچم فلسطین توسط یکی از نمایندگان، تعلیق شد

پاشیدن آب بر نماینده اپوزیسیون در مجلس گرجستان

انتخابات ریاست جمهوری روسیه چقدر آب خورد؟

درگیری بین یهودیان حریدی و پلیس اسرائیل در میرون

استارت انتخاباتی اصلاح‌طلبان

سرقت رسانه‌ای مفاخر ایران

تحلیل «عباس عبدی» از انتخابات آینده: توپ در زمین حکومت است

صدای نو از محافظه‌کاران

کاندیداتوری مستقل‌ها؛ خیلی دور، خیلی نزدیک

در جلسه روسای بانک مرکزی و سازمان بورس چه گذشت؟

آزادسازی پول‌های بلوکه شده متقاضیان خودرو

سرقت عجیب موتورسواران از کامیون در حال حرکت

تلویزیون کوچک سونی با قدمتی 35 ساله!

مکانیسم جالب تولید صدای جیرجیرک

ای حرمت ملجأ درماندگان

«لطیفه های شیرین زهرالربیع» به چاپ پنجم رسید

تصویر منوچهر متکی پس از شکست سنگین از آرای باطله!

روایت دختر شهید رئیسی از تقوای سیاسی پدرش؛ حتی یک گناه از ایشان سراغ ندارم

کنعانی مقدم: قالیباف باوجود ریاست مجلس، کاندیدای ریاست‌جمهوری می‌شود

فرمانده نیروی دریایی ارتش: امنیت اقتصادی ایران در منطقه و جهان تقویت شده است

قسیم عثمانی: با قالیباف ائتلاف کردیم

عقب نشینی اوکراین از گفته‌های خود درباره اعزام نظامیان فرانسه به کی‌یف

محرومیت 13 دانشجو از فارغ‌التحصیلی به دلیل حمایت از فلسطین

حمله حزب‌الله لبنان به پایگاه صهیونیستی

سید حسن نصرالله: قدردان ابراز همدردی‌تان هستم/ دشمن ما از نازی‌ها هم بدتر است

ایجاد اختلال در کارخانه سیستم‌های هدف‌گیری اف-35 توسط فعالان فلسطینی

روایت شاهدان عینی از شبی که رفح در آتش سوخت

تصاویری تکان‌دهنده از قتل‌عام جدید آوارگان در رفح

اسپانیا، ایرلند و نروژ رسما فلسطین را کشور خواندند