ایران پرسمان
دیدنی‌هایی هیجان‌انگیز از یک کهکشان مارپیچی
چهارشنبه 9 بهمن 1398 - 11:44:23
ایران پرسمان - دیدنی‌هایی هیجان‌انگیز از یک کهکشان مارپیچی
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6020141
٠
٠
مجله ایلیاد / آتش‌بازی خارق‌العاده، سیاه‌چاله‌ی کلان‌جرم، موج‌های شوک عظیم و میزان بسیار زیاد گاز همگی در یک تصویر از کهکشان مارپیچی به‌نام «Messier 106» قابل مشاهده است. Messier 106 در فاصله‌ی 20 میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی تازی‌ها قرار دارد. نام‌های دیگر آن M106 و NGC 4258 است و توسط همکار «چارلز مسیه» در سال 1781 میلادی کشف شده است.
ستاره‌شناسان ناسا می‌گویند: «Messier 106 به خاطر داشتن دو بازوی اضافی که کهکشان راه‌شیری آن‌ها را ندارد، معروف است. این بازوها در اشعه‌های ایکس، مرئی و رادیویی می‌درخشند. این بازوهای اضافی هم‌سطح با صفحه‌ی اصلی کهکشان نیستند و در واقع این صفحه را قطع می‌کنند. آن‌ها را می‌توان در تصویر ترکیبی که اخیراً مخابره شده است، مشاهده کرد.»
رصدهای اخیر توسط تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا، نشان می‌دهد که موج‌های شوک در حال گرم کردن مقادیر بسیار زیادی گاز معادل 10 میلیون برابر جرم خورشید هستند. محققین می‌گویند: «چه چیزی باعث تولید این امواج شده است؟ ما فکر می‌کنیم که سیاه‌چاله‌ی کلان‌جرم در مرکز این کهکشان، تولید جت‌هایی از ذرات پُرقدرت می‌کند که این جت‌ها به صفحه‌ی کهکشان برخورد کرده و تولید موج می‌کنند. این موج‌ها باعث گرمایش گازهایی می‌شوند که عموماً از مولکول‌های هیدروژن تشکیل شده‌اند.»
رصدهای چاندرا نشان‌دهنده‌ی وجود حباب‌های گاز داغ در بالا و زیر صفحه‌ی کهکشان است. این حباب‌ها نشان می‌دهند که اکثر گازهای موجود در کهکشان، پس از گرمایش توسط جت‌های ذرات از کهکشان خارج شده‌اند. این موضوع در سرنوشت کهکشان تاثیر به‌سزایی دارد.
دانشمندان تخمین زده‌اند که طی 300 میلیون سال آینده، همه‌ی گازهای موجود در این کهکشان از آن به بیرون پرتاب می‌شوند. هر چه گازهای بیشتری از کهکشان خارج شوند، نرخ ستاره‌زایی کمتر می‌شود. دانشمندان نرخ ستاره‌زایی کنونی Messier 106 را 10 برابر کمتر از کهکشان راه‌شیری تخمین زده‌اند.
از داده‌های رصدخانه‌ی هرشل برای محاسبه‌ی مجدد میزان گاز باقی‌مانده در مرکز این کهکشان استفاده شده است. داده‌های جدید نشان داده است که میزان گاز موجود بسیار کمتر از چیزی است که دانشمندان تصور می‌کردند. Messier 106 به ما نزدیک است و دانشمندان می‌توانند نحوه‌ی تاثیر سیاه‌چاله‌ی مرکزی بر سرنوشت آن‌را به دقت مورد مطالعه قرار دهند.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/97363/دیدنی‌هایی-هیجان‌انگیز-از-یک-کهکشان-مارپیچی
بستن   چاپ