ایران پرسمان
5 فايده مواد غذايي تلخ
سه شنبه 17 ارديبهشت 1392 - 4:54:51 PM

خوردن مواد غذايي تلخ مثل کاسني، شکلات تلخ و قهوه باب سليقه هر فردي نيست اما خيلي از مواد غذايي که طعم تلخي دارند، مضر نيستند و براي سلامت مفيدند. برخي فوايد آنها در اين مطلب آمده است...

1. افزايش قدرت چشايي در تشخيص ساير مزه ها

حس چشايي خاصيت تطابق پذيري دارد يعني اگر فردي مرتب غذاي شور، شيرين و چرب مصرف کند، به تدريج ذائقه اش به مقدار مشخصي از نمک، شکر و چربي عادت خواهد کرد و هر چه مقدار اين مواد در يک ماده غذايي افزايش يابد، حساسيت سلول هاي چشايي، به آنها به تدريج کاهش پيدا مي کند اما طعم تلخ با افزايش قدرت چشايي مانع از بروز اين اتفاق مي شود. طبق نتايج بررسي هاي انجمن آمار کانادا، يک پنجم کالري مصرفي مردم دنيا از نوشيدني هاي شيرين و انرژي زا، شکلات و شيريني ها، غلات و تنقلات شيرين تامين مي شود و طرفداران مزه شيرين بسيار زيادند. گرچه ذائقه افراد کاملا ژنتيکي است و تا حد زيادي به عادت هاي غذايي مادر در دوران بارداري بستگي دارد اما مي توان آن را اصلاح کرد. راه حل، مصرف مواد غذايي کامل و تصفيه نشده مثل غلات کامل و نان هاي سبوس دار است. اغلب اين مواد غذايي کمي مزه تلخ دارند. طعم تلخ اين مواد، ذائقه را تقويت مي کند و مانع از اين مي شود که به طعم شيرين يا شور عادت کنيم.

2. افزايش ميزان جذب ريزمغذي ها

مواد غذايي تلخ مزه به خصوص سبزي هاي سبز رنگ تيره (با کمي مزه تلخ) به هضم بهتر غذا و جذب ريزمغذي ها کمک مي کنند. اين مواد با تحريک گيرنده هاي چشايي روي زبان باعث تحريک و توليد بزاق مي شوند که اين عامل خود در هضم بهتر غذا موثر است. هر چه هضم بهتر باشد، ميزان موادمغذي دريافتي نيز بالاتر خواهد بود. متخصصان تغذيه توصيه مي کنند رژيمي متعادل داشته باشيد اما اگر دچار مشکلات هضم و جذب هستيد، بهتر است همراه غذا سبزي هايي با رنگ سبز تيره و کمي تلخ مزه بخوريد.

3. کمک به قدرت تصفيه کنندگي کبد

در آداب و رسوم کهن چين و هند مصرف مواد غذايي تلخ در رژيم غذايي روزانه يکي از اصول بوده است. تحقيقات زيادي در اين زمينه انجام نشده است اما مطالعات جزئي روشن کرده سبزي هايي مثل کاسني، ترب سفيد، کلم پيچ ، کلم بروکلي و کلم قمري حاوي ترکيب هايي هستند که به کبد در کنترل کلسترول و تنظيم هورمون ها، تصفيه خون، متابوليسم چربي ها و دفع سموم کمک مي کنند.

4. منبع مناسب ويتامين ها و مواد معدني

بيشتر مواد غذايي تلخ منابع مناسب ويتامين A، C، K و موادمعدني مثل کلسيم، پتاسيم و منيزيم هستند. ميزان فيبر و اسيدفوليک آنها بالاست و چربي و سديم پاييني دارند. مثلا سبزي هاي با برگ سبز تيره حاوي ويتامين A، E، K، آهن، کلسيم و آنتي اکسيدان هستند و عادت به خوردن آنها به بهبود وضعيت تغذيه فرد کمک مي کند.

5. کاهش ميل به مصرف شيريني

به هر فرد بزرگسالي توصيه مي شود 8 7 واحد ميوه و سبزي در روز مصرف کند. مصرف 25 تا 30 گرم فيبر(50 گرم براي مبتلايان به ديابت) نيز برحسب سن و جنس در روز لازم است تا قند خون کنترل شود. برخي از سبزي ها و ميوه هاي تلخ مثل گريپ فروت يا کاهو با برگ هاي سبز تيره (که کمي طعم تلخ دارند) نه تنها براي سلامت مفيدند و ريزمغذي ها و فيبر لازم را به بدن مي رسانند بلکه با تقويت حس چشايي، مزه شيرين را پررنگ تر مي کنند و ميل و هوس فرد به شيريني را کاهش مي دهند.

چگونه مواد غذايي تلخ را خوشمزه تر کنيم؟

اگر ماده غذايي تلخ تان از جنس ميوه و سبزي است، ابتدا آن را با آب سرد خوب بشوييد تا گل و ساير آلودگي هاي روي آن پاک شود. بعد آن را خشک و به صورت خام يا پخته مصرف کنيد. در صورتي که کمي روغن زيتون به آن اضافه کنيد، ويتامين هاي محلول در چربي شان بهتر جذب خواهد شد. مي توانيد مقداري چاشني مثل نمک و فلفل نيز به سبزي هاي در حال پخت اضافه کنيد. حتي خوردن اين نوع سبزي ها با کشمش،

توت فرنگي و تمشک طعم بهتري پيدا خواهد کرد. فراموش نکنيد فقط اين سبزي ها موادغذايي تلخ مفيد نيستند و خوراکي هايي مثل شکلات سياه يا قهوه نيز در همين گروه قرار مي گيرند که بهتر است بدون شکر و در حد متعادل مصرف شوند.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/200/5-فايده-مواد-غذايي-تلخ
بستن   چاپ