ایران پرسمان

آخرين مطالب

150 هزار میلیارد تومانی که از بانک ها خارج شده کجا رفت؟ تحلیل روز

150 هزار میلیارد تومانی که از بانک ها خارج شده کجا رفت؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - 150 هزار میلیارد تومانی که از بانک ها خارج شده کجا رفت؟
k ١.١
٠
روزنامه سازندگی / متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
برخی از تحلیلگران اقتصادی معتقدند بخشی از این پول‏ها از ایران خارج‏ شده است. در مورد هیچ‏کدام از این دو ادعا سندی وجود ندارد ولی حرف‏های محفلی این روایت‏ها را تأیید می‏کنند. احتمالاً رجوع به آمارهای آتی خرید ملک توسط ایرانی‏ها در ترکیه، بلاروس، ترکمنستان، دبی و ارمنستان، تا حدودی مسیر پول‏های سرگردان را نشان می‏دهد.
بهراد مهرجو| مردم با پول‏هایشان چه‏ کار می‏کنند؟ اصلاً مردم چقدر پول‏ دارند؟ این حجم از پول در اختیار چه کسانی است و اگر مردم پول دارند چرا در سبد معیشت بحران به وجود آمده است؟ همه این سؤالات یکی پس از دیگری وقتی پیش کشیده شدند که خبر رسید 150 هزار میلیارد تومان از بانک‏ها خارج ‏شده است. عبور نقدینگی از مرز 1980 هزار میلیارد تومان هم نشان می‏دهد که اقتصاد ایران دچار فوران پول شده است. محاسبات دقیقی در مورد میزان دارایی دهک‏های مختلف وجود ندارد. حتی تفکیکی هم در مورد سپرده ‏گذاران بانکی صورت نگرفته، به‏ طوری‏که به‏ دقت مشخص نیست سپرده‏ گذاران از چه جامعه آماری هستند. تنها دو سال قبل که دولت قصد کاهش میزان سود بانکی را داشت، برخی نهادها اعلام کردند حداقل 20 درصد سپرده‏ های بانکی در اختیار بازنشستگان است و آنها از این محل ارتزاق می‏کنند. به همین دلیل کاهش نرخ سود بانکی اثرات خطرناکی بر معیشت آنها بر جای خواهد گذاشت. خروج این حجم از دارایی از بانک‏ها هم مشکوک و هم خطرناک شده است. کدام بازارها از این حجم دارایی پذیرایی کرده ‏اند و احتمالاً کدام کشورها مقصد پول‏های بادآورده شده‏ اند؟
دوره بانک‏ها تمام شد؟
یک سال قبل بانک‏ها تنها بازار قابل ‏اعتماد قطعی، خرید دلار پرسودترین، خرید سکه مطمئن‏ترین و خرید مسکن سخت‏ ترین راه سرمایه‏ گذاری برای مردم بود. آخرین گزارش‏های بانک مرکزی نشان می‏دهد میزان اسکناس در اختیار شهروندان از 12 درصد به نسبت کل نقدینگی کشور به عدد 15 درصد رسیده است. رئیس اتاق بازرگانی تهران در جلسه هیئت نمایندگان این نهاد بخش خصوصی گفته بود که سرمایه ‏های مردم از سپرده ‏های بلندمدت به سمت سپرده ‏های کوتاه‏ مدت حرکت کرده است. بر این اساس 150 هزار میلیارد تومان از بانک‏ها به سمت بازارهای نامعلوم خارج ‏شده است. این میزان نقدینگی می‏تواند وضعیت هر بازاری را تغییر دهد. بانک‏ها و صندوق‏های سرمایه ‏گذاری آنها به ‏طور متوسط سودهای بین 21 تا 26 درصد را به سپرده ‏ها پرداخت می‏کنند. خروج این میزان پول از بانک‏ها نشان می‏دهد بازارهایی جذاب‏تر پیش روی بخشی از سپرده‏ گذاران قرار گرفته است. تحولات چندماهه گذشته بازارهای طلا و دلار نشان می‏دهد که دوره سرمایه ‏گذاری در آنها به پایان رسیده و حداقل 150 هزار میلیارد تومانی که از بانک‏ها خارج ‏شده‏ اند، راهی به این بازارها نیافته‏ اند. در مورد بازار سکه درصد تغییرات آن در شهریورماه و به قیاس ماه قبل منفی بوده است. به‏ طوری‏که ربع‏ سکه 10 درصد و سکه تمام بهار آزادی با افت 5 درصدی قیمت مواجه شده است. همین وضعیت در مورد بازار ارز هم وجود دارد. این شرایط تأیید می‏کند بازارهای ارز و طلا طی ماه گذشته میزبان سرمایه‏ های جدید نبوده‏ اند.
وقت بورس رسیده است؟
روز گذشته منازعه میان بازار سرمایه و بانک‏ها به شکلی علنی درآمد. بانک‏ها ترجیح می‏دهند بازار سرمایه هم‌چنان برای مردم جذاب نباشد. پیچیدگی‏های سرمایه‏ گذاری در بورس هم به شکلی است که سپرده ‏گذاران عادی ریسک حضور در آن را نمی‏پذیرند، ولی عبور شاخص کل از 300 هزار واحد و رسیدن سود سهام برخی از شرکت‌ها به 160 درصد و بالاتر سالیانه، تعداد زیادی از سرمایه ‏گذاران را مجذوب خود کرده است. مخالفان بانک‏ها دیروز مدعی بودند که خصومت این نهادهای قدرتمند با بورس، در وضعیت نمادهای بانک تجارت و صادرات نمایان شده است. گفته می‏شود این عرضه‏ ها در جهت تغییر مسیر سرمایه ‏ها از بانک‏ها به بورس بوده است. شرکتی به نام «خدمات پشتیبانی مهر 78» عرضه روز گذشته را انجام داده است. 100 درصد سهام این شرکت به بانک کشاورزی تعلق دارد. بازار سرمایه در اختیار شرکت‏های دولتی و شبه‏ دولتی قرار دارد و تقریباً در هر دوره زمانی با رفتارهای آنها واکنش‏های آنی نشان می‏دهد. این موقعیت درحال‏ حاضر هم تکرار شده است. طی یک ماه گذشته ارزش معاملات بورس 88 درصد و تعداد معاملات 2,7 درصد رشد داشته و نرخ بازدهی بازار هم به رقم کم‏ سابقه 71.2 درصد رسیده است. بخشی از این معاملات مربوط به فعالیت دولتی‏ ها و شبه‏ دولتی‏هاست. عمق بازار سرمایه در ایران هم چندان نیست که سهامداران جدیدی جذب کرده باشد. البته ارزش کل معاملات در یک‏ماهه منتهی به 24 شهریورماه به رقم 29.7 درصد رسیده که در قیاس با 15.8 درصد سال گذشته، رشد قابل ‏توجهی را تجربه کرده است. بر همین اساس، به نظر می‏رسد بورس بخشی از این سرمایه‏ ها را جذب کرده باشد ولی نه همه آن‏ها.
بازارها خراب‏تر می‏شوند؟
هیچ روش محاسبه‏ ای برای شناسایی جهت پول‏هایی که از سیستم بانکی خارج می‏شود، وجود ندارد. طی یک ‏فصل گذشته، وضعیت در بازار مسکن با فصل قبلی تفاوت آشکاری نداشته و تنها میزان معاملات کمتر شده است. بر این اساس، احتمال حضور سرمایه‏ های سرگردان در این بازار قابل ‏توجه نیست. میزان معاملات اوراق دریافت وام مسکن 73 درصد کاهش‏ یافته است. سایت اقتصادآنلاین به ‏عنوان یکی از معتبرترین رسانه‏ های اقتصادی کشور، در گزارشی نوشته است: «میانگین قیمت مسکن شهر تهران در مردادماه 1398 به 13 میلیون و 30 هزار تومان رسید که البته نسبت به ماه قبل 2.4 درصد کاهش یافت، اما نسبت به ماه مشابه سال قبل 76 درصد افزایش را نشان داد. با وجود اینکه بازار به حد اشباع قیمت رسیده و انتظار می‏رود برای سه تا چهار سال مسیر ثبات را در پیش بگیرد، افت توان خرید متقاضیان از یک‏ طرف و عدم همخوانی سقف تسهیلات با قیمت روز مسکن، به کاهش شدید تقاضا برای دریافت وام منجر شده است.» این اطلاعات نشان می‏دهد مقصد 150 هزار میلیارد تومان پولی که از بانک‏ها خارج‏ شده، بازار مسکن نبوده است. بر اساس اطلاعاتی که توسط سایت اقتصادآنلاین منتشر شده، در مردادماه بیشترین قراردادهای خریدوفروش در واحدهای 300 تا 450 میلیون تومانی‌ای منعقد شد که سهم 15 درصدی از معاملات را به خود اختصاص دادند. رتبه دوم به آپارتمان‏های 450 تا 600 میلیون تومانی با 12.3 درصد مربوط شد و خانه‏ های 600 تا 750 میلیون تومانی با سهم 9.4 درصدی از کل معاملات شهر تهران، رتبه سوم را به دست آوردند. اطلاعات دیگری نشان می‏دهد: «آن‏طور که بانک مرکزی گزارش داده، توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله‏ شده برحسب زیربنا در مردادماه 1398 نشان می‏دهد بیشترین سهم از معاملات به واحدهای مسکونی 50 تا 60 مترمربع با سهم 15.9 درصد اختصاص داشته است. مردادماه سال گذشته این سهم به خانه‏ های 60 تا 70 مترمربع اختصاص داشت. اما امسال این دسته از آپارتمان‏ها با سهم 13.4 درصد، به رتبه دوم معاملات تنزل کرده ‏اند و واحدهای 70 تا 80 مترمربع با سهم 12.1 درصد در رتبه سوم قرار دارند. در مردادماه امسال واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از 80 مترمربع، 55.9 درصد از معاملات انجام ‏شده را به خود اختصاص دادند.» درصورتی‏که بخش قابل‏ توجهی از 150 هزار میلیارد تومان بانکی راهی بازار مسکن می‏شد، این بش از رکود قطعی خارج می‏شد.
پول‏ها کجاست؟
مهم‏ترین گمانه‏ زنی همان بدبینانه‏ ترین هم به شمار می‏آید: «پول‏ها سر از بازارهای سوداگری درآورده است.» حتی برخی از تحلیلگران اقتصادی معتقدند بخشی از این پول‏ها از ایران خارج‏ شده است. در مورد هیچ‏کدام از این دو ادعا سندی وجود ندارد ولی حرف‏های محفلی این روایت‏ها را تأیید می‏کنند. احتمالاً رجوع به آمارهای آتی خرید ملک توسط ایرانی‏ها در ترکیه، بلاروس، ترکمنستان، دبی و ارمنستان، تا حدودی مسیر پول‏های سرگردان را نشان می‏دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/53845/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاندوزی: عزم دولت برای خصوصی سازی جدی است

زارع‌پور: به زودی ماهواره‌های جدید رونمایی می‌کنیم

برگزاری دوره آموزش مبانی انقلاب اسلامی مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران

کوچک ترین اسب سوار دنیا

هشدار درباره همه‌گیری «تنهایی» در آمریکا

اسپیس‌ایکس سیصدمین فرود موفق با بوستر فالکون 9 را تکمیل کرد

داستانک/ گره های زندگی

سخنگوی جبهه پایداری: فهرست دور دوم انتخابات انقلابی‌تر خواهد شد

ابتکار یکی از کارگران حاضر در دیدار امروز برای دریافت هدیه انگشتر از رهبر انقلاب

واکنش ایران ادعاهای آمریکا علیه اشخاص و شرکت‌های ایرانی درباره فعالیت‌های سایبری

جزئیات محکومیت آمریکا به دلیل تاسیس ساواک

متکی: نامزدهای شورای وحدت در دور دوم انتخابات بزودی اعلام می‌شود

استقبال پرشور زنان پاکستانی از همسر رئیس جمهور ایران

رهبر انقلاب: توقعات آمریکا تمامی ندارد تبعیت محض می‌خواهد؛ نظام اسلامی محال است تسلیم چنین زورگویی بشود

تدابیر امنیتی جدید فرودگاه پاریس برای بازی‌های المپیک 2024

پاشینیان: ارمنستان قصد بازگشت نظامی به منطقه قره باغ ندارد

ورود پلیس ضد تروریسم به تجمعات دانشجویان آمریکایی در حمایت از فلسطین

حماس: غزه همچنان درحال تاریخ‌سازی است

نانسی پلوسی: نتانیاهو باید استعفا دهد

وقوع حادثه دریایی در جنوب غرب «عدن» یمن

بازداشت 7 نوجوان در ارتباط با حمله به اسقف اعظم کلیسای سیدنی

علت افزایش قیمت پیاز در بازار

حذف کسب وکارهای غیرقانونی از گردونه رقابت با مجوز الکترونیکی

طلا و سکه همچنان در سرازیری قیمت‌ها؛ دلار کاهش یافت؟

از جمله زیبایی های رابطه پدر دختری

هوش فوق العاده کلاغ در انجام یک بازی

شکار ماهی با دست خالی!

تصویر روز ناسا؛ سایه X شکل پس‌دمه

تولید ماده موثر چند داروی اعصاب و روان توسط نخبگان ایرانی

بی‌بی‌سی فارسی و منافع انگلیس در ایران: نگاهی به تاریخ پیچیده یک رسانه

طعنه رشیدی کوچی به کریمی قدوسی: شنیدم گفته بودی من نفوذی اسرائیلم؛ خدا جای حق نشسته

آیت‌الله جنتی: کارگران در صف مقدم دفاع از عزت ملی هستند

8 پهپاد اوکراینی در آسمان روسیه منهدم شدند

سرخآبی‌ها رسماً واگذار شدند

فقرزدایی نیازمند تغییر ریل

صحنه عجیب برخورد صاعقه به رودخانه

مطالعه‌ جدید؛ تقریباً نیمی از شهرهای بزرگ چین درحال غرق‌شدن هستند

بزرگترین شاعر شیعی کشمیر

رهبر انقلاب: تحریم‌ها ملت ایران را از پا در نمی‌آورد چون دل به کمک خارج از مرزها نبسته‌ است

رئیس جمهور: ایران در 20 کشور جهان پروژه‌های بزرگ برق و آبی را اجرایی می‌کند

حملۀ اوکراین به تأسیسات نفتی روسیه

وحشت صهیونیست‌ها از حمله حزب‌الله به فرماندهی تیپ گولانی

رمضان قدیروف خود را سرحال در باشگاه نشان داد

200 روز جنایات صهیونیست ها در نوار غزه

روایت «فارن پالیسی» از بده‌بستان ابوظبی-تل‌آویو

مصوبات کمیسیون اصل نود برای افزایش کیفیت نان

خاندوزی: تمام بدهی های کشور تا سال 1402 را به صفر رساندیم

نماینده کارگران در شورای عالی کار: تولید، دلاری محاسبه می شود حقوق کارگران ریالی!

واقعیت پیامکی که تهرانی ها را نگران کرد

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی