ایران پرسمان

آخرين مطالب

موضع آمریکا و اروپا پس از حمله به آرامکو تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - موضع آمریکا و اروپا پس از حمله به آرامکو
١
٠
دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
دولت ترامپ با خروج از توافق هسته ای سال 2015 ایران، کمپین اعمال فشار حداکثری را با اعمال مجدد تحریم ها علیه این کشور به اجرا درآورده است تا آن را به تسلیم به خواسته های خود وا دارد. اما ایران از ماه مه کمپین اعمال فشار متقابل را به اجرا درآورده و سبب شده قدرت های غربی به این مساله بیندیشند که واکنش شدیدالحن می تواند به جرقه ای برای یک درگیری تمام عیار تبدیل شود.
مایکل پیل و دیمیتری سواستوپولو| حمله به تاسیسات مهم نفتی عربستان سعودی قدرت های غربی را با یک معضل اساسی مواجه کرده است: اینکه چطور با ایران که ایالات متحده آن را مغز متفکر حمله می داند، برخورد کنند. ایالات متحده و کشورهای اروپایی مجبور هستند که هرگونه تمایل خود به مجازات ایران را تعدیل کنند چرا که یک واکنش شدیدالحن می تواند به جرقه ای برای درگیری وسیع تر در خلیج فارس تبدیل شود و قیمت نفت خام را بالا ببرد و به اقتصاد جهانی آسیب بزند.
قدرت های اتحادیه اروپایی در یک موضع گیری محتاطانه و با توجه به تمایل شدید خود برای زنده نگه داشتن توافق هسته ای با ایران که ایالات متحده از آن خارج شده، از اشاره به یک گروه خاص به عنوان مسئول حمله خودداری کردند. اما حمله با هواپیماهای بدون سرنشین به تاسیسات نفتی آرامکو که حوثی ها، گروه های شبه نظامی تحت حمایت ایران، مسئولیت آن را بر عهده گرفته اند، شرایط را برای به ثمر دادن تلاش های امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، در راضی کردن رئیس جمهوری دونالد ترامپ به مذاکره با ایران دشوار کرده است.
الی گرانمایه، کارشناس خاورمیانه در اندیشکده شورای روابط خارجی اروپایی گفت: «بدیهی است که این تشدید تنش ها شرایط را بسیار دشوارتر و فضای سیاسی را برای چنین ابتکارعمل های دیپلماتیکی تنگ تر می کنند. اما اگر نوعی گشایش در بن بست کنونی حاصل نشود، ترامپ در آستانه کمپین انتخابات ریاست جمهوری خود با اتفاقات بیشتری از این دست مواجه خواهد شد و افزایش قیمت نفت خام اتفاق خوبی برای او نخواهد بود.»
در حالی که مایک پومپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، ایران را به «حملات بی سابقه» به دو تاسیسات نفتی سعودی متهم کرده، ترامپ موضع سنجیده تری اتخاذ کرده است. ایران هر گونه ایفای نقشی در این حملات را رد کرده است. ترامپ در توئیتی نوشت: «آنها می گویند که هیچ ارتباطی با حمله در عربستان سعودی ندارند.»
مقامات آمریکایی تا کنون از صحبت درباره هرگونه پاسخ احتمالی به این حملات خودداری کرده اند. مارک دوبوویتس، مدیر اندیشکده دفاع از دموکراسی ها که از مخالفان سرسخت ایران به شمار می رود، گفت که دولت ترامپ منتظر گزارش ها درباره شناسایی قطعی مهاجم است. دوبوویتس گفت: «هیچ کسی نمی داند، اما لحنی که رئیس جمهوری ترامپ اتخاذ کرده حاکی از نوعی واکنش جنبشی است. این واکنش باید از پاسخ آمریکا به حمله ایران به هواپیماهای بدون سرنشین معنی بیشتری داشته باشد.»
مایک راجرز، رئیس جمهوری خواه پیشین کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان، گفت: «پس از تایید نهایی مقصر، باید هزینه این حمله پرداخت شود.» او افزود که ایالات متحده باید همه گزینه ها از جمله شناسایی اهداف واقع بینانه در ایران و همچنین دیپلماسی را مد نظر قرار دهد. او در ادامه بر این مساله تاکید کرد که ترامپ پیشتر از استفاده از زور در برابر ایران امتناع کرده است.
تحلیلگران عمدتا نظری مشابه راجرز دارند و به این مساله اشاره می کنند که ترامپ به رغم لفاظی های شدیدالحن، عمدتا موضعی نرم تر اتخاذ کرده است. سوزان مالونی، کارشناس ایران در موسسه بروکینگز، گفت: «در زمینه اقدام نظامی، رئیس جمهوری در توئیتر جنگ طلب به نظر می رسد. او یک رادار عالی سیاسی دارد و این مساله را به خوبی تشخیص داده که آمریکایی ها هیچ تمایلی به یک مداخله نظامی طولانی مدت و پر هزینه دیگر در خاورمیانه ندارند.»
سرهنگ ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که درگیر جنگ داخلی یمن است، گفت: «نتایج اولیه نشان می دهد که سلاح های استفاده شده ایرانی هستند.» ریاض از مدت ها پیش تهران را به قاچاق اسلحه به نفع حوثی ها متهم کرده، اما هنوز به طور مستقیم جمهوری اسلامی را در حملات در خاک عربستان مقصر ندانسته است. ترکی المالکی افزود: «ما در حال حاضر سعی داریم مکانی را که حمله از آن صورت گرفته مشخص کنیم. حمله تروریستی آنطوری که حوثی ها مدعی هستند، از خاک یمن صورت نگرفته است.»
این حمله چند روز پس از اخراج جان بولتون، مشاور امنیت ملی که پیش از ورود به کاخ سفید آشکارا از تغییر نظام در ایران حمایت کرده بود، رخ داده است. این حمله همچنین در حالی رخ داد که برخی پیش بینی های خوش بینانه از احتمال دیدار ترامپ با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک حکایت داشتند.
قدرت های اروپایی هم به نوبه خود در مسئول دانستن ایران یا واکنش فوری به این حملات تردید کرده اند. استفن زیبرت، سخنگوی آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، گفت که دولت هنوز به ارزیابی دقیقی درباره اینکه چه کسی پشت این دو حمله بوده، نرسیده است. دامینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، هم به اسکای نیوز گفت که کشورش این حمله «نفرت انگیز» که «نقض ناعادلانه قوانین بین المللی بوده» را محکوم می کند. اما او افزود که در رابطه با اینکه چه کسی مسئول حملات بوده است، هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست. پاریس که مسئولیت مانور دیپلماتیک بین تهران و واشنگتن را برعهده گرفته، یک هشدار کوتاه صادر کرد مبنی بر اینکه حملات اینچنینی باید متوقف شود چون تنها به تشدید تنش ها می انجامند و مخاطره درگیری در منطقه را افزایش می دهد. روسیه هم که مانند چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان یکی دیگر از امضاکنندگان توافق هسته ای ایران است، یک قدم از فرانسه جلوتر رفت و یک هشدار شدید درباره خودداری از اقدام نظامی صادر کرد.
دیپلمات های اروپایی هم مانند آمریکا درباره رفتارهای ایران از جمله برنامه موشکی بالستیک و حمایت آن از گروه های شبه نظامی در کشورهایی مانند یمن، سوریه و لبنان نگران هستند، اما نگرانی بزرگ تر آنها این است که به دلیل اقدامات تحریک آمیز و غیرقابل پیش بینی ترامپ، درگیر جنگی ناخواسته شوند. یک درگیری نظامی تلاش ها برای نجات توافق هسته ای ایران از طریق محافظت از تجارت با این کشور به رغم تحریم های ایالات متحده را دشوار می کند. ماکرون حتی یک قدم فراتر رفته و بسته مذاکرات بین واشنگتن و تهران و تسهیل مشکلات مالی برای ایران را پیشنهاد کرده است. اما دستیابی به این هدف اکنون دورتر به نظر می رسد. حوادث خطرناک اخیر در خلیج فارس، مسیر دستیابی به راه حلی صلح آمیز برای بحران ایران را تنگ تر کرده است. اَکسل هِلمان از اندیشکده شبکه رهبری اروپایی گفت: «این امر اروپایی ها را در یک موفعیت دشوار قرار می دهد و فشارها بر آنها در روند تلاش برای کاهش تنش ها و پیشبرد مسیری دیپلماتیک را بیشتر می کند.»
ترجمه طلا تسلیمی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/53565/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

آقای ذوالنوری ممنون