ایران پرسمان

آخرين مطالب

دبیرکل سابق سازمان ملل: تهدید برجام فراتر از ایران است تحلیل روز

دبیرکل سابق سازمان ملل: تهدید برجام فراتر از ایران است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
دبیرکل سابق سازمان ملل: تهدید برجام فراتر از ایران است
k ٥.٢
٠
شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
روح‌اله نخعی| خیلی‌ها شاید تصور کنند که بعد از دوران دبیرکلی سازمان ملل، او الان در حال گذراندن دوران بازنشستگی باشد اما این‌گونه نیست. بان کی‌مون 75ساله، هشتمین دبیرکل سازمان ملل، هنوز در عرصه دیپلماسی فعال است. بان کی‌مون سال‌ها در وزارت خارجه کره جنوبی و در سازمان ملل بوده‌ است. او که در هاروارد تحصیل کرده، از سال 1970 و بعد از پایان تحصیلات به خدمت وزارت خارجه درآمد و از معاونت در سفارت این کشور در هند کار خود را آغاز کرد. در 1974، زمانی ‌که کره جنوبی عضو ناظر سازمان ملل بود، به عنوان مسئول مأموریت دائم کره به این نهاد، وارد این سازمان شد. در 1979 و بعد از ترور رئیس‌جمهور پارک چونگ‌هی، او مدیر بخش سازمان ملل در وزارت خارجه شد. در 1980 مدیریت اداره معاهده‌ها و سازمان‌های بین‌المللی سازمان ملل را به دست گرفت. بان دو بار سفیر کره جنوبی در آمریکا بود و در فاصله این دو، مدیرکل روابط آمریکای وزارت خارجه بود. در 1992 نیز او معاون کمیسیون مشترک کنترل انرژی هسته‌ای دو کره شد. بان بعد از جایگاه‌های مختلفی که در وزارت خارجه و سازمان ملل داشت، در اواخر دهه 90 میلادی در اقدامی که خود آن را بزرگ‌ترین اشتباهش می‌خواند، در میانه مذاکرات ممنوعیت آزمایش هسته‌ای در نامه‌ای عمومی از معاهده ضدموشک بالستیک که آمریکا اخیرا از آن خارج شده بود، حمایت کرد. برای پرهیز از واکنش ایالات متحده، بان کی‌مون توسط رئیس‌جمهور کیم دائه‌یونگ برکنار شد و تا 2001 سمتی نداشت؛ اما در 2001 با ریاست دفتر هیئت کره که ریاست دوره‌ای مجمع عمومی را برعهده داشت، به صحنه بازگشت. بان کی‌مون از سال 2004 تا 2006 به عنوان وزیر خارجه کره جنوبی در کابینه حضور داشت و سرانجام در 2007 در حالی پشت میز دبیرکلی سازمان ملل نشست که پرونده‌های هسته‌ای ایران و کره شمالی، از پرونده‌های اصلی روی میز کارش بود.
جانشین کوفی عنان، در سال 2015 به عنوان دبیرکل سازمان ملل، شاهد امضای توافق برجام بود و در سال 2016 زمانی کرسی دبیرکلی سازمان ملل را تحویل آنتونیو گوترش داد که دونالد ترامپ، تازه برنده انتخابات شده بود. حالا کمتر از سه سال بعد، او نگران عواقب و نتایج تصمیمات کاخ سفید است و نگران عاقبت و سرنوشت توافقی که به تعبیرش، بخشی از قوانین بین‌المللی است.
بان کی‌مون بعد از دبیرکلی سازمان ملل، قائم‌مقام گروه Elders (پیران) شده است، گروهی بین‌المللی و غیردولتی متشکل از صاحب‌منصبان سابق جهانی، فعالان صلح و حقوق بشر که در سال 2007 توسط مرحوم نلسون ماندلا بنا نهاده شد. بان هم‌زمان رئیس انجمن آسیایی Boao (بوآئو) است. این نهاد، سازمانی عام‌المنفعه است که انجمن‌هایی بین رهبران سطح بالای دولت، تجارت و دانشگاه در آسیا برگزار می‌کند، با الگویی مشابه مجمع جهانی اقتصاد که در داووس برگزار می‌شود. علاوه ‌بر این، از بنیان‌گذاران «مرکز بان کی‌مون برای شهروندان جهانی» در وین است و در کنار بیل گیتس و کریستالینا جیورجیوا، رئیس بانک جهانی، «کمیسیون جهانی انطباق»‌ را مدیریت می‌کند که روی تغییرات اقلیم متمرکز است.
بان کی‌مون در گفت‌وگو با «شرق» از لزوم ادامه تلاش برای همکاری سازنده با ایران، علی‌رغم سیاست‌های آمریکا می‌گوید.
وضعیت فعلی برجام را چطور می‌بینید؟ هم به لحاظ عملکردش و هم به لحاظ احتمال فروپاشی آن.
من نگران تهدیدات علیه برجام و گسترده‌تر از آن معماری بین‌المللی مهار تسلیحات هسته‌ای هستم. توافقات چندجانبه‌ای که سال‌ها برای برپایی‌شان تلاش شده، به سرعت دارند پاره می‌شوند و این دنیا را جای خطرناک‌تری می‌کند.
کنارکشیدن از برجام برای ایالات متحده اشتباهی مهلک بود. من چندین بار در این باره صحبت کرده‌ام و همین‌طور اعضای Elderz (پیران)، گروه مستقل رهبران جهانی که من عضوش هستم. برجام موفقیتی برای دیپلماسی چندجانبه بود و داشت کار هم می‌کرد، تا وقتی که ایالات متحده یک‌جانبه از آن خارج شد. همه باید به خاطر داشته باشیم که برجام تنها یک توافق چندجانبه نیست. این توافق به طور رسمی توسط شورای امنیت سازمان ملل در یک قطع‌نامه تأیید شد، با موافقت دولت ایالات متحده و دیگر اعضا. این توافق در واقع جزئی از قانون بین‌الملل است.
اقدامات ایران در قبال برجام و اقدامات اروپایی‌ها در این زمینه را چطور می‌بینید؟
آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، دیده‌بان هسته‌ای جهان، توانست مکررا تأیید کند که ایران به همه تعهداتش تحت برجام متعهد بوده ‌است، تا درست همین اواخر، زمانی که ایران تصمیم گرفت تولید اورانیوم را از محدودیت‌های مندرج در توافق فراتر ببرد؛ در واکنش به تحریم‌های ایالات متحده و ناکامی دیگر امضاکننده‌ها در برآورده‌کردن تعهداتشان تحت توافق. من به دقت توجه کرده‌ام که مقامات ایران مکررا گفته‌اند می‌خواهند در چارچوب توافق بمانند و این تصمیم درباره غنی‌سازی اورانیوم بازگشت‌پذیر است. امیدوارم تصمیمات اتخاذشده بازگردانده و توافق زنده نگه داشته شود. همه امضاکننده‌ها به جز ایالات متحده به توافق متعهد مانده‌اند و می‌خواهند به تعامل دیپلماتیک و اقتصادی با ایران ادامه دهند. ایران به‌عنوان کشوری با تاریخی پرغرور شناخته شده است. نقش‌آفرینی برجسته‌ای در میراث علمی و فرهنگی دنیا داشته است. همه کسانی که می‌توانند نقشی ایفا کنند، باید تلاش کنند این کشور روابطی مثبت و قوی با احترام متقابل با تمامی جامعه بین‌المللی داشته باشد.
آینده برجام و به طور کلی آینده دیپلماسی بین ایران و غرب را چگونه می‌بینید؟
برجام تنها به مسائل هسته‌ای رسیدگی کرد، نه دیگر مناقشه‌های سیاسی و امنیتی بین کشورهای غربی و ایران یا بین ایران و همسایگانش در منطقه؛ اما بسیاری امیدوار بودند برجام بتواند نقطه شروعی از فرایندی گسترده‌تر باشد، برای تعامل دوباره بین ایران و دیگر کشورها. اینکه سیاست‌های دولت فعلی ایالات متحده در قبال ایران مانع نشود تا بقیه دنیا، امیدهایشان را برای همکاری سازنده‌تر با ایران تحقق ببخشند، حیاتی است.
فراتر از خود ایران، تهدیدها علیه برجام، در راستای تلاش‌ها بر سر ممانعت تسلیحاتی در سراسر جهان، خبر بدی است. اگر توافق با ایران به هم بخورد، برای ایالات متحده رسیدن به توافق با کره ‌شمالی درباره برنامه هسته‌ای پیشرفته‌ترش بسیار سخت‌تر خواهد بود. بی‌ثباتی‌هایی که توسط دولت ایالات متحده به نمایش گذاشته شده، به اعتبار این کشور ضربه می‌زند و حقوق بین‌الملل را تضعیف می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/43099/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز