ایران پرسمان

آخرين مطالب

جنجال انتخاب نماینده ایران در اسکار تحلیل روز

جنجال انتخاب نماینده ایران در اسکار
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
جنجال انتخاب نماینده ایران در اسکار
k ٢.٥
٠
فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
امسال نیز مانند سال‌های گذشته پس از معرفی نماینده ایران برای اسکار عده به انتقاد از این انتخاب پرداختند. بسیاری این سوال را مطرح کردند که چرا به این سرعت و به شکلی ناگهانی این فیلم معرفی شده است. منتقدان می‌گویند هیات انتخاب حداقل می‌توانست پس از جشنواره ونیز که فیلم متری شش و نیم در آن حضور دارد، نماینده ایران را معرفی می‌کرد. شاید موفقیت این فیلم در ونیز در تصمیم هیات داوران تاثیر می‌گذاشت.
یک انتخاب متفاوت برای سینمای ایران با اعتراض‌هایی روبه رو شده است. معرفی فیلمی مستند به عنوان نماینده ایران در اسکار برخی را ناراحت کرده و عده‌ای نیز از این انتخاب استقبال کرده اند. اما نحوه این انتخاب جنجالی شده است.
شنبه شب هیأت معرفی نماینده سینمای ایران برای جوایز اسکار بر خلاف دوره‌های پیشین محرمانه برگزار شد و فیلمی را انتخاب کرد که کمتر کسی انتظارش را داشت؛ «در جستجوی فریده». یک مستند داستانی درباره زنی که در خردسالی او را در حرم امام رضا به حال خود رها می‌کنند و یک زوج هلندی او را به فرزندی می‌پذیرد و حالا بعد از سالیان دراز به ایران برمی‌گردد. او به زادگاهش سفر می‌کند تا با سه خانواده که مدعی‌اند خانواده واقعی او هستند، ملاقات کند ...
این فیلم روایتی است درباره بازیابی "هویت گم شده" یک زن.
"در جستجوی فریده" نخستین بار در سینما‌های هنر و تجربه به نمایش درآمده است. این فیلم جایزه ویژه داوران جشنواره سینما حقیقت و تندیس جایزه بهترین فیلم سینمای ایران را نیز به دست آورده است.
آزاده موسوی و کوروش عطایی کارگردانان و تهیه کننده گان این مستند هستند.
انتخاب "در جست و جوی فریده" از ابعاد مختلفی بحث برانگیز شده است. نکته اول این است که انتخاب آن برخلاف رویه معرفی نماینده ایران در اسکار طی سال‌های گذشته است. معرفی یک مستند از سوی ایران بی سابقه بوده است. از سوی دیگر روند این انتخاب نیز بحث برانگیز شده است.
در سال‌های گذشته بنیاد فارابی معمولاً بعد از جشنواره فیلم ونیز، ابتدا اعضای هیأت معرفی نماینده سینمای ایران در اسکار را انتخاب می‌کرد و سپس این هیأت در یک جلسه نامزد‌ها را اعلام می‌کرد و در جلسه بعدی که معمولاً با هیاهو‌ها و حاشیه‌های رسانه‌ای هم همراه بود، گزینه نهایی برای نمایندگی ایران در اسکار را اعلام می‌کرد. در سال جاری، اما روند به گونه‌ای دیگر بود: هیأتی متشکل از فرشته طائرپور (تهیه‌کننده)، فاطمه معتمدآریا (بازیگر)، ابوالحسن داودی (کارگردان)، تورج منصوری (فیلمبردار)، رسول صدرعاملی (کارگردان)، امیر اثباتی (طراح صحنه)، مرتضی رزاق کریمی (تهیه‌کننده)، مهرزاد دانش (منتقد) و رائد فریدزاده (معاون بین‌الملل بنیاد سینمایی فارابی) نیمه‌شب شنبه 26 مرداد پشت در‌های بسته تشکیل جلسه دادند و انتخاب خود را یک ماه زودتر از موعد اعلام کردند.
فیلم‌های مغز‌های کوچک زنگ‌زده (هومن سیدی)، بمب، یک عاشقانه (پیمان معادی)، سرو زیر آب (محمدعلی باشه آهنگر)، آشغال‌های دوست‌داشتنی (محسن امیر یوسفی)، قصر شیرین (رضا میرکریمی)، عرق سرد (سهیل بیرقی)، متری شش و نیم (سعید روستایی)، سرخ پوست (نیما جاویدی) و شبی که ماه کامل شد (نرگس آبیار) برای نمایندگی ایران در اسکار نامزد بودند.
منتقدان چه می‌گویند؟
امسال نیز مانند سال‌های گذشته پس از معرفی نماینده ایران برای اسکار عده به انتقاد از این انتخاب پرداختند. بسیاری این سوال را مطرح کردند که چرا به این سرعت و به شکلی ناگهانی این فیلم معرفی شده است. منتقدان می‌گویند هیات انتخاب حداقل می‌توانست پس از جشنواره ونیز که فیلم متری شش و نیم در آن حضور دارد، نماینده ایران را معرفی می‌کرد. شاید موفقیت این فیلم در ونیز در تصمیم هیات داوران تاثیر می‌گذاشت.
بسیاری از انتقادات حول این مسئله است که "در جست و جوی فریده" هیچ افتخار بین الملل ندارد. کاربری نوشته است: "حال باید پرسید مستند محترم درجستجوی فریده که حتی در ایران هم دیده نشده، با پشتوانه کدام جایزه و نقد و پخش کننده معتبر جهانی، قرار است نظر اسکاری‌ها را به خود جلب کند؟ فیلم‌های فرهادی ابتدا در جشنواره‌های برتر دنیا، جایزه بردند، پخش کننده پیدا کردند و بعد به اسکار رسیدند. "
عده‌ای دیگر نیز به خود این مستند انتقاد دارند. آن ها در جست و جوی فریده را ضعیف، شعار زاده و تو خالی می دانند.
در میان انتقاد‌هایی که به بنیاد فارابی (مسئول انتخاب فیلم) وارد شده، انتقاد سه چهره سرشناس دیده می‌شود. سعید روستایی کارگردان «متری شیش‌ونیم» این انتخاب را «کودتا» نامید و نوید محمدزاده بازیگر این فیلم نیز با اشاره به آن که «در جستجوی فریده» موفقیت‌های بین‌المللی ندارد، این انتخاب را زیر سوال برد. اگرچه او چند ساعت بعد واکنش خود را «احساسی» خواند و بابت آن از سازندگان مستند، پوزش طلبید. حامد بهداد نیز که با فیلم «قصر شیرین» شانس انتخاب داشت، در اینستاگرام خود خواهان انتشار مشروح مذاکرات هیئت انتخاب شد.
در این بین تویئت مهرزاد دانش منتقد و یکی از اعضای هیأت انتخاب بر حواشی دامن زد. در حالیکه هیات انتخاب درباره انتخاب "در جست و جوی فریده" سکوت کرده بود او سکوت را شکست و نوشت: «گفتگو، حتی با پراختلاف‌ترین دیدگاه‌ها، اگر طبق قاعده بازی و منطق هدف انجام گیرد، در هر شکلش نتیجه‌ای متقاعد‌کننده ولو مغایر با برخی نظر‌ها دارد. امان از زمانی که اهداف برخی چنان خارج از روال باشد که نه ثباتی را رقم زنند و نه انعطافی: بداخلاقی در گفتگو و بی‌معیاری در رأی دهی.»
روایتی عجیب از پشت‌پرده انتخاب
در تمام کنار این انتقادات ظهر دیروز، دو روایت عجیب از ماجرایی از روند انتخاب «در جستجوی فریده» به عنوان نماینده ایران در اسکار منتشر شد. دو روزنامه‌نگار در روایت‌هایی مشابه، درباره اختلاف نظر اعضای هیئت انتخاب نوشتند. ظاهراً پس از بحث‌وجدل فراوان، در نهایت سه فیلم «در جستجوی فریده»، «قصر شیرین» و «متری شیش‌ونیم» در جمع نامزد‌های نهایی انتخاب باقی مانده‌اند. مطابق این دو روایت، بحث اصلی بین دو گروه بر سر «قصر شیرین» و «متری شیش‌ونیم» بوده است و در نهایت حامیان یک فیلم، بعد از بالا گرفتن بحث‌ها و اطمینان از این که فیلم مورد علاقه‌شان نمی‌تواند اکثریت آرا را کسب کند، تصمیم می‌گیرند به فیلم سوم رأی بدهند.
مدافعان چه می‌گویند؟
در پاسخ به انتقادات، رائد فریدزاده معاون بین‌الملل بنیاد سینمایی فارابی و دبیر و سخنگوی هیئت انتخاب، درباره زمان باقی‌مانده گفت: «ما مدتی است در ارسال و مراسلات دچار مشکل شده‌ایم و ارسال به آمریکا به راحتی امکان‌پذیر نیست و باید از طرق مختلفی صورت بگیرد و برای این که زمان را از دست ندهیم و زودتر به نتیجه برسیم، سریع‌تر فیلم را انتخاب و معرفی کردیم.»
او همچنین از انتخاب یک فیلم مستند هم دفاع کرده و گفته است: «این نکته نشانه بلوغ و بالندگی سینمای ایران است که خودش را محصور به یک نوع معین و خاص از سینما نکند و آن را در کلیت خود ببیند. موضوعی که شاید سال‌ها مغفول مانده و ما بر خلاف فیلم‌های داستانی که در چند سال اخیر اقبال بین‌الملل را کمتر تجربه کردند در عرصه مستند پیشرفت قابل توجهی داشتیم. فکر می‌کنم هیئتی که سینمای حرفه‌ای ایران را به خوبی می‌شناسد و با چنین سابقه قابل توجهی، وقتی به فیلمی نگاه می‌کند تمام وجوه آن را مورد توجه قرار می‌دهد.»
در رسانه ها و فضای مجازی نیز عده‌ای از این انتخاب استقبال کرده اند. موافقان می‌گویند انتخاب "در جست و جوی فریده" جسورانه بوده است.
آرش خوشخو سردبیر روزنامه هفت صبح در این باره معتقد است: «در جستجوی فریده بسیار دراماتیک (داستانی) کار شده است و ما با یک مستند-داستانی رو به رو هستیم و امیدوارم هیئت انتخابی اسکار پای تصمیم جسورانه خود بمانند. به نظر من بین این فیلم‌هایی که برای اسکار کاندید شده بودند این بهترین تصمیم بود.»
در همین رابطه جواد طوسی منتقد سینما نیز به تمجید این مستند پرداخت. او در روزنامه ایران نوشت: «در شرایطی که شناخت و اطلاعات کافی از رقبای خودمان در این دوره نداریم، نمی‌توان با ذوق‌زدگی یا نگاه مأیوسانه به اثر انتخاب شده‌مان بپردازیم. همین که انتخابمان در مقایسه با فیلم‌های دیگر سنجیده‌تر بوده و فیلمی را انتخاب کرده‌ایم که هم شناسنامه‌ای قابل باور واستناد از این سرزمین و یک منطقه‌اش دارد و هم پیشنهاد متفاوتی را در نمایش سنت دردل جامعه‌ای متمایل به ابزار ونشانه‌های مدرن ارائه می‌دهد، قابل دفاع است.»
طوسی همچنین درباره این مستند نوشت: «فیلم متفاوتی در حوزه سینمای مستند است. مشخص است که سازندگان آن مبتنی بر یک نگاه کاملاً پژوهشی در چارچوب موضوع انتخابی‌شان سراغ لوکیشن رفته‌اند و شخصیت محوری یعنی «فریده» را در بطن یک سفر بومی و اقلیمی ودر عین حال خودشناسانه و مردم شناسانه قرار داده‌اند.»
کاربران زیادی به دفاع از این مستند پرداخته اند. آرامه اعتمادی روزنامه نگار در این باره نوشته است: «برخلاف حجم اخبار بی‌سر و ته و هجوم اعتراض‌های آنی و احساسی، فیلم درجستجوی فریده یکی از بهترین گزینه‌ها برای معرفی به مراسم آکادمی اسکار به عنوان نماینده ایران است. فیلمی خوب و البته جشنواره پسند و گویای وجهه‌ای شناخته شده از سینمای ایران. دستمریزاد.»
در این هیاهو آزاده موسوی و کورش عطایی تهیه‌کنندگان و کارگردان‌های «در جست وجوی فریده» بیانیه‌ای درباره معرفی فیلمشان به اسکار منتشر کردند. آنها نوشتند: «قرار گرفتن فیلم «در جست‌و‌جوی فریده»در کنار آثار شاخص و ارزشمند سال گذشته‌ سینمای ایران برای معرفی به اسکار برای ما مایه‌ افتخار و خوشحالی بسیار بود و اینکه کمیته‌ محترم انتخاب، این فیلم را به‌عنوان نماینده‌ سینمای ایران برای رقابت در این رویداد سینمایی برگزیدند نه تنها باعث شعف دوچندان ما شد بلکه فکر می‌کنیم این انتخاب، یک اتفاق مهم و تاریخی برای سینمای مستند ایران است.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/42817/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

آقای ذوالنوری ممنون