ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ بین تهران و واشنگتن تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
سرمقاله اعتماد/ بین تهران و واشنگتن
١١٤
٠
اعتماد / « بین تهران و واشنگتن » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته قاسم محبعلی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حـکمی کـه روز پنجشنبه توسط دادگاه جبل‌الطارق برای آزادی کشتی حامل نفت ایران صادر شد، بدون اقدامات دیپلماتیک و فعل و انفعالات سیاسی امکان‌پذیر نبود. واقعیت این است که تمامی این فعل و انفعالات و گفت‌وگوها و مضمون آنها در اختیار عموم قرار نگرفته است. واضح بود اقدامی که دولت بریتانیا و به تبع دولت خودمختار جبل‌الطارق در توقیف کشتی تجاری حامل نفت ایران انجام داده‌بودند، تحت فشار طرف‌های ثالث و با توجه به منافع طرف‌های دیگر، به ویژه ایالات متحده امریکا انجام شده ‌بود. اظهارنظرهایی از سوی مقام‌های مسوول در اروپا در مورد فشار ایالات متحده امریکا برای توقیف این نفتکش و همچنین انتشار اخباری در مورد تلاش امریکا برای جلوگیری از صدور حکم آزادی نفتکش، نشان از این داشت که واشنگتن در حال تلاش برای ادامه این بحران است.
بریتانیا، هر چند با تاخیر، اما نهایتا نشان داد که علاقه‌مند نیست به چنین مناقشه‌ای به نیابت از یک قدرت دیگر ادامه دهد. از ابتدا مشخص بود که رویکرد دولت بریتانیا در این پرونده، متناقض با سیاست کلی این کشور در قبال ایران به ویژه در پرونده برجام است. بریتانیا از یک سو همراه با شرکای اروپایی‌اش در برجام، از استمرار تجارت مشروع ایران و لغو تحریم‌های ضدایرانی سخن می‌گفت و از سوی دیگر در توقیف کشتی تجاری به اتهام حمل نفت ایران همکاری می‌کرد. در پی این اقدام بریتانیا، با رویدادهایی که پس از آن رخ داد و به توقیف یک کشتی تجاری بریتانیایی در آب‌های تنگه هرمز، این پرونده ابعاد بسیار پیچیده‌تری برای لندن پیدا کرد. بریتانیا بعد از مواجهه با این مساله به این نتیجه رسید که باید راهکاری مسالمت‌آمیز برای حل و فصل مساله‌ای که به وجود آورده است پیدا کند. تمایل بریتانیا برای اصلاح رویکرد خود در پرونده نفتکش‌ها، باعث شد که راه برای رایزنی و گفت‌وگو در مورد آزادی کشتی تجاری حامل نفت ایران باز شود. بدون دسترسی به مضمون رایزنی‌ها و محتوای گفت‌وگوها میان ایران و بریتانیا، نمی‌توان قضاوت کرد که چه بده بستان و چه معامله‌ای ممکن است برای آزادی نفتکش ایرانی انجام شده‌باشد، اما روشن است که مذاکره و رایزنی دیپلماتیک راه را برای آزادی این نفتکش هموار کرده است.
اقدام بریتانیا در صدور حکم آزادی نفتکش گریس وان، لزوما به معنای بازگشت کامل رویکرد لندن از همراهی با امریکا یا بهبود عملکرد این کشور در برجام نیست. نباید فراموش کرد که دولت جدید بریتانیا به هر تقدیر هدف خود را خروج از اتحادیه اروپا به هر قیمت توصیف کرده است و در این مسیر بزرگ‌ترین و قدرتمندترین پشتیبانی را که کنار خود دارد، دولت ایالات متحده امریکا می‌بیند. موضعگیری دولت بریتانیا در مورد تمایل برای مشارکت در ائتلاف تحت رهبری ایالات متحده امریکا در خلیج‌فارس، نشانه‌ای از این است که دولت بریتانیا آماده انعطاف بیشتر در برابر خواسته‌های امریکا در مورد تهران است. در چنین شرایطی لندن مجبور است سیاست‌های خود را بیش از گذشته به جای بروکسل با واشنگتن تطبیق دهد. در نتیجه نمی‌توان انتظار داشت که صرف حل شدن پرونده نفتکش‌ها، به خودی‌خود و بلافاصله به بهبود دیدگاه بریتانیا نسبت به تهران به ویژه همکاری بیشتر این کشور در برجام منتهی شود. دور شدن از اتحادیه اروپا و نزدیک‌تر شدن به متحد غرب اقیانوس اطلس به معنای رویکردی نامهربانانه‌تر با تهران است. اگر خروج قریب‌الوقوع بریتانیا از اتحادیه اروپا نهایی شود، نمی‌توان پیش‌بینی کرد که بریتانیا از برجام خارج شود، اما الزاما می‌توان انتظار داشت که همکاری و همراهی این کشور با متحدان اروپایی‌اش در برجام، کمتر و ضعیف‌تر از گذشته ‌شود.
لندن از هم‌اکنون انزوای خود را در اروپا احساس می‌کند و نیاز به کسب حمایت از متحدان دیگر خود دارد. در پرونده گریس وان شاهد بودیم که با وجود تلاش بریتانیا برای ارتباط دادن توقیف کشتی حامل نفت ایران به تحریم‌های اتحادیه اروپا، این اتحادیه حاضر به حمایت از این اقدام نشدند. می‌توان حتی اقدام بریتانیا را به نوعی «اقدام انشعاب‌گرایانه» توصیف کرد. اتحادیه اروپا هیچ نشانه‌ای مبنی بر حمایت از این اقدام بریتانیا از خود بروز نداد. اما در ادامه شرایط کنونی با وجود اینکه اروپا حاضر به حمایت از اقدام لندن برای توقیف کشتی حامل نفت ایران نشد، اروپایی‌ها همچنان ممکن است که در موضوع کشتی توقیف شده در تنگه هرمز که پرچم بریتانیا داشت، از لندن پشتیبانی کنند و در این پرونده لندن را محق بدانند. آزادی هر دو نفتکش توقیف شده در چند هفته اخیر می‌تواند به کاهش نگرانی‌ها در مورد امنیت تجارت خارجی ایران از یک سو و امنیت دریانوردی در خلیج‌فارس، کمک‌کننده باشد و در شرایطی که چنین نگرانی‌هایی کاهش پیدا کند، می‌توان امیدوار بود که موضوعیت پیشنهاد ایالات متحده امریکا در مورد تشکیل یک ائتلاف نظامی بین‌المللی در خلیج‌فارس و به طریق اولی همکاری بریتانیا با چنین ائتلافی از بین برود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/41692/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

المیادین: مأموریت‌ مستشاران ایرانی در سوریه ادامه دارد

پزشکیان: اصرار به حجاب اجباری، عناد ایجاد می‌کند

سند مهم منتشر شده در یازدهمین جلسه دادگاه منافقین

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

پرش خیره کننده کروکودیل برای گرفتن طعمه