ایران پرسمان

آخرين مطالب

معمای آزادی نفت‌کش ایرانی تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
معمای آزادی نفت‌کش ایرانی
١٤٣
٠
شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
آزادی نفت‌کش حامل نفت ایران را که در نزدیک به یک‌ماه‌ونیم گذشته در جبل‌الطارق توقیف شده بود، باید تحول مهمی در جهت کاهش تنش در تنگه هرمز به‌شمار آورد. اگر این نفت‌کش (گریس1) بدون مشکل جبل‌‌الطارق را ترک کند، پیش‌شرط لازم برای حل یکی از مسائلی که بالقوه می‌تواند موجب تشدید بحران در خلیج فارس شود، فراهم شده است. آزادی این نفت‌کش قاعدتا باید شرایط را برای آزادی نفت‌کش انگلیسی که ایران در تنگه هرمز توقیف کرده و اکنون در بندر‌عباس لنگر انداخته، فراهم کند.
با توجه به اینکه تمدید توقیف 30روزه گریس1 یکشنبه تمام می‌شد، دوایر ذی‌ربط باید حداکثر تا روز گذشته (جمعه) درباره آزادی یا تمدید توقیف نفت‌کش تصمیم می‌گرفتند. درباره روندی که به آزادی گریس1 انجامید، سروزیر جبل‌الطارق در بیانیه‌ای مدعی شد که روز سه‌شنبه متنی از ایران دریافت کرده که در آن اطمینان داده شده بود که مقصد گریس1 بعد از آزادی کشوری نخواهد بود که تحت تحریم اتحادیه اروپا باشد. او در همین بیانیه خاطرنشان کرده است که با توجه به اطمینانی که از ایران دریافت کرده، دیگر مبنایی حقوقی برای ادامه توقیف گریس1 وجود ندارد. این در حالی است که ایران این ادعا را تکذیب کرده است. در بیانیه همچنین به‌طور ضمنی ادعا شده که مقصد نفت‌کش بانیاس سوریه بوده و هدف از توقیف نفت‌کش جلوگیری از عزیمت آن به سوریه بوده است. تصمیم سروزیر به آزادی گریس1 نهایتا با تأیید این تصمیم توسط رئیس دیوان‌ عالی جبل‌الطارق رسمیت یافت.
دو روز قبل از آزادی کشتی، جلیل اسلامی، معاون سازمان بنادر و دریانوردی ایران از آزادی قریب‌الوقوع گریس1 خبر داده و گفته بود که مدارکی در این رابطه مبادله شده که امیدوارکننده است. این خبر حکایت از آن داشت که مذاکراتی در این زمینه در جریان بوده است. قبلا، وزیر خارجه سابق انگلیس گفته بود که گریس1 در صورت تضمین کردن نرفتن به سوریه آزاد خواهد شد. این در حالی است که ایران از ابتدا تأکید کرده بود که مقصد گریس1 سوریه نیست و با توجه به تحریم‌ها، طبیعی بود که مقامات ایران از افشای مقصد نفت‌کش خودداری کنند.
روندی که صبح پنجشنبه در جبل‌‌الطارق برای آزادی نفت‌کش شروع شد، ساعاتی با ابهام مواجه شد؛ چراکه مطابق اعلامیه رسمی سروزیر جبل‌الطارق، وزارت دادگستری آمریکا در مسیری جداگانه خواستار شروع یک روند قضائی جدید برای توقیف گریس1 شده بود. او با تأکید بر اینکه با توجه به تغییر مسیر نفت‌کش، «مبنایی حقوقی برای ادامه توقیف آن در جبل‌الطارق وجود ندارد»، عملا درخواست آمریکا را نادیده گرفته و تصریح کرد که این درخواست باید توسط مقامات و معاضدت قضائی دو طرف بررسی شود. به‌عبارت‌دیگر، دولت محلی حاضر به اقدامی مشخص مثلا تمدید حکم توقیف نفت‌کش تا طی‌شدن روند بررسی درخواست آمریکا نشد.
اکنون روشن نیست که هنوز فرصتی برای آمریکا در این زمینه وجود دارد یا خیر و اساسا آمریکا بر چه مبنای حقوقی‌ای قصد اقدام علیه گریس1 را داشته یا هنوز دارد. مقامات انگلیسی هم گفته بودند که از قبل در جریان تصمیم وزارت دادگستری آمریکا برای به‌چالش‌کشیدن آزادی کشتی قرار گرفته بودند. شاید درخواست را بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در جریان سفر به لندن اطلاع داده بود. بولتون از ابتدا این موضوع را از نزدیک دنبال کرده و توقیف نفت‌کش را «خبری عالی» خوانده بود. لازم به ذکر است که بعد از ناکامی آمریکا از دریافت حکم توقیف مجدد گریس1، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با طرح امکان محروم‌شدن خدمه این نفت‌کش و دیگر نفت‌کش‌های فعال در حمل نفت ایران از دریافت ویزای آمریکا، از تلاش دیگر آمریکا برای اخلال در صدور نفت ایران خبر داد.
توقیف گریس1 توسط مقامات جبل‌الطارق و نیروی دریایی انگلیس در چهارم جولای با ادعای حمل نفت برای سوریه و نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا بی‌تردید اقدامی غیرقانونی بود. بدیهی است که تنها اعضای اتحادیه اروپا ملزم به پایبندی به تصمیم اتحادیه درباره تحریم سوریه هستند. به‌علاوه، حتی در ارتباط با تحریم‌های فراگیر شورای امنیت سازمان ملل که رعایت آنها برای تمام اعضای سازمان ملل الزام‌آور است، استفاده از نیروی نظامی برای اجرای تصمیمات شورای امنیت خود مستلزم طی روند متمایز و مشخصی است. به این معنی که اجرای یک تحریم شورای امنیت با توسل به زور مستلزم تصریح یا تصویب قطع‌نامه دیگری است که در آن چنین اجازه‌ای به‌طور صریح به همه یا گروهی از کشورها داده شده باشد.
اکنون سؤال این است که آیا کشتی انگلیسی که ایران توقیف کرده نیز آزاد خواهد شد یا خیر. طرح جدی این موضوع، قاعدتا موکول به خروج گریس1 از جبل‌الطارق و رسیدن آن به مقصد نهایی است. دراین‌باره نیویورک‌تایمز از قول یک منبع ایرانی گفته است که کشتی انگلیسی بعد از رسیدن کشتی ایرانی به یونان آزاد خواهد شد. برخی دیگر از رسانه‌ها نیز از عزیمت نفت‌کش به یونان و سپس ایتالیا سخن گفته‌اند. با توجه به تمرکزی که روی این کشتی وجود دارد، سؤال این است که محموله آن چگونه تحویل خریداران خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/41679/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

لیز خوردن خودرو در خیابان برفی

شاخ به شاخ دو خودرو با هم

پیست مسابقات فرمول یک با آسفالت نانویی روکش شد

میزان موفقیت‌ ‌عملیات وعده صادق از زبان جانشین فرمانده‌ کل سپاه

آمریکا هرگونه حمله هوایی در عراق را رد کرد

دفاع هوایی روسیه 50 پهپاد اوکراینی را ساقط کرد

ازدواج سه زوج فلسطینی در دل جنگ

زلنسکی: ناتو باید روشن کند متحد کی‌یف هست یا نه

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

کارواش خانگی مدل Gunjet

زیبایی های یک پل در میان ابر ها

این رفتار ها رو از کجا یاد میگیرین آخه!

ساحل زیبای اقیانوس هند

کی حاضره امتحانش کنه؟

مطالعه جدید؛ ژن‌های قدرت می‌توانند از ما در برابر بیماری و مرگ زودرس محافظت کنند

تصاویری شگفت‌انگیز از سحابی Orion

بخشی از کتاب/ وقتی طوفان تمام شد...

نورنیوز: خبرسازی رسانه‌های غربی درمورد آسیب دیدن سامانه‌های پدافندی ایران تکذیب شد

ناوگروه‌های ایران در کدام دریاها هستند؟

دستورکار هفته جاری مجلس

اعتراض دانشجویان دانشگاه آمریکایی کلمبیا به اخراج حامیان فلسطین

دستگیری چند کارمند شرکت گوگل پس از اعتراض به همکاری این شرکت با اسرائیل

اشک‌های نماینده مالت از سخنان نماینده فلسطین درباره رنج‌ها و سربلندی غزه

ده بلایی که نتانیاهو بر سر اسرائیل آورد!

ریچارد‌ هاس: ایران می‌تواند تنگه هرمز را ببندد

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب

روایت جالب یک اقتصاددان از دلیل افزایش عجیب قیمت طلا

طبیعت زیبای لرستان

آتشفشان‌های خشن، قمر مشتری را برای میلیاردها سال شکسته اند

چین برای ارسال 3 فضانورد به مدار آماده می‌شود

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری درباره ازدواج

کنایه همراه وزیر خارجه در نیویورک به یک خبرنگار

آمریکا بدلیل حمایت از جنایات رژیم پهلوی به پرداخت بیش از یک میلیارد دلار محکوم شد

متن و حواشی سفر رئیس‌جمهور به سمنان

جزئیاتی از دور دوم انتخابات مجلس؛ زمان آغاز تبلیغات مشخص شد

استایل بن سلمان در محل کار؛ رونمایی ولیعهد عربستان از دفتر کارش!

راه‌اندازی قطار سریع‌السیر در کره برای ترغیب جوانان به ازدواج

تصاویری از خودسوزی یک نفر مقابل دادگاه ترامپ

شولتس: جنگ اوکراین احتمالا چندین سال طول می‌کشد