ایران پرسمان

آخرين مطالب

این صفحه را گوش کنید، همه‌ چیز درباره کتاب‌های صوتی! خردنامه

این صفحه را گوش کنید، همه‌ چیز درباره کتاب‌های صوتی!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
این صفحه را گوش کنید، همه‌ چیز درباره کتاب‌های صوتی!
٦
٠
فرهیختگان / مین که سوار ماشین شدیم، ضبط را روشن کرد و منتظر بودم که صدای آهنگ بلند شود و باز اعتراض کنم که ‌ای‌بابا کم‌کن صدای این ضبط رو...
اما به‌یک‌باره صدایی در ماشین پیچید: «زیاد تو زندگی خطا کرده‌ام، خیلی بیشتر از تو؛ برای همین با آدم خطاکار راحت‌ترم. آدمی که یک‌بار خطا کرده و پایش لغزیده باشد و بعد هم پشیمان شده باشد، مطمئن‌تر است از آدمی که تا به حال پایش نلغزیده... این حرف سنگین است... خودم هم می‌دانم. خطا نکرده، تازه وقتی خطا کرد و از کارتن آکبند درآمد، فلزش معلوم می‌شود، اما فلز خطا کرده رو و روشن است...»
محو صدا و کلمات کتاب بودم که ضبط را خاموش کرد. گفتم: «قیدار» بود. سری تکان داد و گفت: «بله. دیدم که وقت نمی‌کنم کتاب بخونم، برای همین گفتم کتاب صوتی را امتحان کنم، شاید کمک کنه به این کم کتاب خواندنم.» این روزها خیلی‌ها برای کمبود وقتی که دارند به سراغ کتاب‌های صوتی می‌روند، کتاب‌هایی که در داخل ماشین یا گوشی‌هایی که همیشه همراه داریم، قابل گوش دادن است. در این گزارش می‌خواهیم از کتاب‌های صوتی بگوییم، کتاب‌هایی که این روزها درصد قابل توجهی از مخاطبان و عاشقان کتاب را با خود همراه کرده‌اند. کتاب‌های صوتی هم می‌تواند به شکلCD در اختیار مخاطب قرار بگیرد تا همراه با کتاب باشد و هم در اپلیکیشن‌هایی که این روزها بسیار اسم‌شان سر زبان‌ها پیچیده شده، پیدا شود.
تاریخچه
در آوریل 1878 روزنامه دیلی‌‌تلگراف چاپ نیویورک، این تیتر مهم را منتشر کرد: «گرامافون در خانه برای شما رمان می‌خواند»، رویایی که در سال 1931 بنیاد آمریکایی نابینایان و کتابخانه کنگره با تولید کتاب‌های گویا با عنوان «کتاب برای نابینایان» آن را محقق کرد. این کتاب‌ها به‌علت سهولت استفاده نسبت به کتاب‌های کاغذی به‌سرعت بین عموم محبوب شدند. در ایران کتاب صوتی نخستین‌بار در پاسخ به نیاز نابینایان در سال 1308 توسط دکتر علی‌اصغر آموزگار که خود نابینا بود، ارائه شد ولی به‌سرعت و به‌دلیل جذابیت مورد استقبال عموم مردم قرار گرفت. در دهه 50 و 60 خورشیدی شرکت‌هایی مانند 48 داستان، سازمان صدا سرا، انتشارات قصه جهان‌نما و شهر داستان، تولید کتاب‌های صوتی را به‌صورت نوار شروع کردند اما به‌تدریج متوقف شدند. سپس از دهه 90 تولید این کتاب‌ها به شکلی کاملا محدود از سر گرفته شد و در کنار شرکت‌های تولید کتاب صوتی، رادیوهای دولتی و اینترنتی مثل رادیو اینترنتی ایران صدا، تولید کتاب گویا را جزء اولویت‌های خود قرار دادند و توانستند بازاری مجازی برای خود ایجاد کنند. بالغ بر 10 سال است که صنعت تولید کتاب صوتی در ایران ریشه دوانده و به ظرفیت‌های رو‌به‌رشد خود پی‌برده است. اکنون حدود 15 ناشر عمومی و تخصصی به‌طور متمرکز به تولید کتاب صوتی مشغولند.
تولید کتاب صوتی به‌صرفه‌تر است؟
برخلاف تولید کتاب‌های کاغذی که نیازمند مواد و انرژی برای تولید آن است، شاید به‌نظر بیاید تولید کتاب صوتی مقرون به‌صرفه است. برای تولید کتاب گویا به راوی و استودیوی ضبط نیاز است. اما خب اگر بخواهید حرفه‌ای کار کنید، شاید خیلی فرقی با کتاب کاغذی نداشته باشد. هزینه تولید این کتاب‌ها به‌واسطه بهره‌گیری از گویندگان حرفه‌ای، هزینه‌های استودیو، ضبط، تدوین، ساخت موسیقی، طراحی جلد، بسته‌بندی، تبلیغات و... کمتر از تولید کتاب کاغذی نیست. به‌علاوه، روند تولید کتاب صوتی نیز زمان‌بر است و تا کتابی مراحل تولید را طی کرده، موفق به دریافت مجوز انتشار شود و به کتابفروشی‌ها برسد، به‌طور متوسط 6 ماه طول می‌کشد. نکته دیگر این است که مطمئنا هر کسی نمی‌تواند راوی یک کتاب باشد، راوی باید توان تلفظ صحیح کتاب، لحن مناسب و قدرت اجرای یکسان در طول خوانش کتاب را داشته باشد. زیرا خوانش بسیاری از کتاب‌ها تا چندین ساعت طول می‌کشد. از طرف دیگر، بسیاری از کتب صوتی در سیستم‌های پخش داخل خودرو و هدفون افراد پخش می‌شوند، درنتیجه کیفیت خوبی از آنها انتظار می‌رود که لازمه‌اش نبود صداهای مزاحم است. همه این مسائل را کنار هم بگذارید، متوجه می‌شوید خیلی هم این اتفاق کار ساده‌ای نیست و هر کسی نمی‌تواند وارد کار تولید کتاب‌های صوتی شود.
اپلیکیشن نوار
در تعریفی که از خودشان دارند، می‌گویند: «شنیدن داستان‌ها و قصه‌ها، به‌دست‌آوردن اطلاعات جدید و خواندن کتاب به‌طور کلی، علاوه‌بر اینکه ما را به آدم‌های خوشحال‌تری تبدیل می‌کنداما همین زندگی شلوغ باعث شده، وقت خالی برای کتاب‌خواندن نداشته باشیم. نوار راه‌حلی است برای زندگی شلوغ امروزی.» با شربتیان هفته گذشته مصاحبه‌ای داشتیم درمورد قیمت در اپلیکیشن نوار و رشد مخاطبانشان. او در این گفت‌وگو اعلام کرد: «ما کمی درمورد اینکه آمار اعلام کنیم، محتاط هستیم اما نکته این است که مخاطبان‌مان چندین برابر شده‌اند.» وقتی از محتوای صوتی‌شان هم پرسیدیم، گفت: «درمورد محتوای صوتی هم باید بگویم هم محتوای صوتی که در استودیوهای نوار درحال تولید است رو به افزایش است و هم اقبال ناشران چاپی به تولید آثارشان به‌صورت صوتی بیشتر شده است. از طرفی ناشران سایز کوچک صوتی به بازار اضافه شده‌اند که در سال 96 و 97 وجود نداشتند. افزایش فروشی که در سال 96 یا 97 و در همین سه ماهه نخست 98 برای ناشران از طریق پلتفرم‌ها به‌وجود‌آمده است، همه را به این فکر انداخته که می‌توانند روی بازار کتاب صوتی سرمایه‌گذاری کنند.» محصولات‌شان هم در حوزه‌های مختلف است؛ از برندگان نوبل، داستان کوتاه، رمان، موفقیت، دین، شعر و ادبیات و خیلی‌های دیگر.
برای پول کمتر، شنیدن صدای نخراشیده!
از همه حسن‌ها و خوبی‌های کتاب‌های صوتی گفتیم، اما خیلی اتفاقات که در فضای کتاب چاپی وجود دارد، در کتاب صوتی هم تکرار می‌شود. شما فکر کنید کتابی را دانلود می‌کنید و آن را در فضای ماشین یا همان گوشی و تبلت گوش می‌دهید. اما ناگهان صدایی نخراشیده و نامفهوم در گوش‌تان می‌پیچد و ترجیح می‌دهید هرچه سریع‌تر، آن صدا را قطع کنید تا بیشتر از این اذیت‌تان نکند. این اتفاق زمانی می‌افتد که یک موسسه برای اینکه پول کمتری به راوی بدهد، از صدای کسانی استفاده کند که حتی خواندن ساده از روی کتاب را هم بلد نیستند! از کتاب‌های معروف استفاده می‌کنند تا با اسم همان کتاب، بتوانند مخاطب را جذب کنند، اما برای صدا و راوی هزینه‌ای را نمی‌دهند یا اینکه هزینه کمتری می‌دهند. نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، این است که وقتی خوانش یک کتاب را توسط پنج راوی، گوش می‌دهید، متوجه می‌شوید که مدت‌زمان خوانش متفاوتی دارند که از این اتفاق، استنباط‌های زیادی می‌توان داشت. اینکه موسسه یا ناشر مورد نظر می‌خواهد زودتر خواندن کتاب تمام شود تا پول کمتری بدهد. نکته دیگر بعضی خوانش‌های اشتباه است که گاهی تصحیح هم نمی‌شود و با همان تلفظ غلط و با تپق‌زدن‌های راوی پخش می‌شوند!
بهروز رضوی
صدایش همچنان همان گرما را دارد، آنقدر صدایش خوب است که وقتی کتابی را می‌خواند، مطمئنا نمی‌خواهید لحظه‌ای را از دست بدهید، خودش هم عاشق کتاب است و در کانالی که دارد، همیشه کتاب‌های صوتی‌اش را می‌گذارد. درباره خوانش کتاب‌ها و روایتش می‌گوید: «گوینده عنصر موثری در کتاب‌های صوتی است، گوینده باید بهتر از مخاطب و گاهی نویسنده کتاب این داستان‌ها را بخواند. مخاطبان ما تنها به روشن‌دلان و مسافران محدود نمی‌شود، بلکه هرکس قصه را دوست داشته باشد به طرفداران این نوع کتاب‌ها می‌پیوندد. حتی در سینمای امروز نیز فیلمی موفق‌تر است که قصه داشته باشد. این اهمیت در قصه‌گویی به علاقه مردم به شنیدن قصه‌‌ها برمی‌گردد. یک نکته این است که خواندن این کتاب‌ها، محدود به کسانی که تنها صدای خوش دارند، نمی‌شود؛ هرکس که بتواند از عهده قرائت و خوانش راحت متن برآید، می‌تواند از گویندگان این‌گونه کتاب‌ها به‌حساب‌ آید و به تبع آن تاثیر خود را بر مخاطب بگذارد. کلا نویسندگان ایرانی خیلی با این مساله موافق نیستند که کتاب‌شان تبدیل به کتاب صوتی شود، برای همین غالبا رمان‌ها و داستان‌های خارجی انتخاب می‌شوند. بعد هم رمان‌ها و داستان‌هایی باید تبدیل به کتاب‌های صوتی ‌شوند که شکل روایی و جذاب داشته‌ باشند.»
وقتی نویسنده‌ها خودشان راوی کتاب می‌شوند
«من از آنهایی بودم که با کتاب صوتی به‌شدت لج بودم و احساس می‌‌کردم کتاب یک موضوع نوشتاری است و ذهنی باید خوانده شود، برعکس شعر که یک فن شفاهی است. اما وقتی وارد این کار شدم و برای رفتن به استودیو از وسیله نقلیه عمومی استفاده کردم، دیدم خیلی‌‌ها هستند که فرصت‌هایی در روز دارند که با «گوش‌دادن» می‌توانند آن را سر کنند. این هم نوعی از مطالعه است. «قیدار» یکی از مناسب‌ترین کارهای من برای تبدیل به کتاب صوتی بود و من هم در
40 سالگی این آموختن را چنگ زدم و تجربه‌اش کردم و بسیار برایم شیرین بود. معروف است که می‌گویند رادیویی‌‌ها شریف‌ترین گروه رسانه هستند و آنها معمولا در متن کتاب تغییری نمی‌برند. اما درباره کار خودم بارها پیش آمد که دیالوگ‌هایم را تغییر دادم و در همین کار با توجه به اینکه نویسنده و راوی یک نفر بود گاهی می‌گفتم نویسنده اشتباه نکرده ولی بهتر بود این‌طور می‌نوشت. چون من هیچ‌وقت آن را با صدای بلند نخوانده بودم و اولین‌بارم بود!» اینها حرف‌های رضا امیرخانی است، وقتی که برای خواندن کتابش توسط اپلیکیشن نوار دعوت شد. او کتاب «قیدار» را با صدای خودش ضبط کرد و به‌قول خودش تجربه خوبی برایش بود. اما نویسندگان دیگری هم بودند که این کار را انجام دادند و خودشان راوی کتاب‌شان شدند. مثل احمد دهقان که کتاب «سفر به گرای 270 درجه» را روایت کرد، «لورازپام»، نوشته حسام مقامی‌کیا و خیلی از کتاب‌های دیگر. وقتی نویسنده خودش راوی کتابش می‌شود محسنات بیشتری دارد، او می‌داند فراز و فرود کتابش کجای کار است. می‌داند که باید چه‌زمانی صدایش را تغییر دهد، نقطه اوج داستانش کجاست؟ همه اینها باعث می‌شود تا کتابی که توسط نویسنده برای مخاطب خوانده می‌شود دلچسب‌تر باشد. البته به‌شرطی که صدایش هم خوب باشد.
هزینه کتاب صوتی
شما فرض کنید قیمت یک کتاب صوتی را برای مخاطب 12 هزار تومان درنظر گرفته‌اند که اگر تیراژ آن 500 نسخه باشد ، با قیمت استودیو، راوی، ناشر و نویسنده می‌توانیم هزینه‌ای بین 15 تا 20 میلیون تومان برای هر کتاب صوتی درنظر بگیریم. البته این را هم توجه داشته باشید با توجه به خوانش راوی کتاب، این قیمت جابه‌جا خواهد شد. برخی از موسسه‌ها هم هستند که با یک تا دو میلیون سعی می‌کنند کار را تمام کنند! درمورد افزایش مخاطب در گرانی کتاب هم با توجه به صحبت فعالان این حوزه حدود 10 درصد افزایش را شاهد هستیم.
موسسه نوین کتاب گویا
موسسه نوین کتاب گویا در سال 1386 با مجوز رسمی وزارت ارشاد، باهدف تولید و تکثیر کتاب‌های گویا تاسیس شد. می‌گویند این موسسه، اولین موسسه‌‌ای است که به‌طور تخصصی در ایران، به کار تولید و انتشار کتاب گویا می‌پردازد، اینکه به‌همراه نسخه مکتوب، نسخه صوتی کتاب هم منتشر شود، کاری است که سال‌هاست در کشورهایی همچون فرانسه، آلمان و انگلستان انجام می‌شود. خودشان می‌گویند: «احیای سنت قصه‌گویی و به تبع آن شوق خواندن و دانستن، دغدغه‌ای بود که ما «نوین کتاب گویا»یی‌ها را بر آن داشت تا به یاری کتاب گویا، دوباره حریص لمس گرمای مطبوع تن کتاب‌ها شویم و کتاب‌هایی را که شاید سال‌هاست گوشه فراموشی کتابخانه‌هایمان مانده‌اند، دست‌مان بگیریم.» فاطمه محمدی، مدیر موسسه نوین کتاب گویا در گفت‌وگویی که با او داشتیم از شرایط، قیمت و وضعیت حال حاضر کتاب‌های صوتی در ایران گفت.
هر چند کتاب گویا در دنیا سابقه بسیار طولانی دارد و سال‌هاست که جایگاه خود را یافته و تبدیل به صنعت قابل توجهی شده است، ولی کتاب صوتی در ایران تا کمتر از یک‌دهه پیش، محصولی تفننی محسوب می‌شد که طرفداران خاصی داشت و امکان استفاده از آن هم چندان وسیع نبود. با پیشرفت تکنولوژی و در دسترس قرار گرفتن ابزارهای شنیداری، مثل گوشی‌های همراه و تبلت و همین‌طور فراگیر‌شدن اینترنت و بسترهای عرضه دیجیتال محصولاتی مانند کتاب گویا، درواقع کتاب صوتی در جیب و کیف هرکسی ورود پیدا کرده است. حالا این امکان وجود دارد و به نسبت سال‌های اندکی که از شروع جدی فرآیند تولید کتاب گویا می‌گذرد، تعداد و تنوع قابل‌قبولی از کتاب‌های گویا در دسترس هستند. تجربه همین یک‌دهه گذشته نشان داده مردم دوست دارند کتاب بشنوند و این صنعت رو‌به‌رشد است. اینها همه نشان از این دارد در دنیای امروز کتاب صوتی مهم است و نادیده گرفتن اهمیت آن، بی‌درایتی بزرگی است. مهم‌ترین ویژگی راوی یک کتاب گویا، داشتن دانش عمومی کافی و تسلط به حوزه‌ای‌ است که قرار است درباره آن بخواند. در مرحله بعد قطعا داشتن صدا و لحنی خوش که بتواند ساعت‌ها شنونده را همراه خود کند، اهمیت ویژه‌ای دارد. صبر، حوصله و پشتکار، آشنایی به فنون بیان و گفتار و تجربه کافی در این حوزه از دیگر ویژگی‌های یک راوی خوب است. در این که بعضی کتاب‌ها برای صوتی‌شدن مناسب‌تر هستند و به‌اصطلاح خوشخوان‌ترند، بحثی نیست اما تجربه چندین‌ساله ما حاکی از آن است که تقریبا تمام کتاب‌ها -‌به‌جز کتاب‌های تصویری و نموداری- قابلیت صوتی‌شدن دارند. فقط نکته اینجاست که هرکتابی در فرآیند تبدیل‌شدن به نسخه گویا، چالش‌های خاص خود را دارد. بعضی‌ها می‌گویند خوانش یک کتاب فلسفی دشوارتر از یک کتاب داستان است؛ من با این نظر موافق نیستم. براساس تجربه تولید در بیش از 600 عنوان کتاب در حوزه‌های مختلف و با موضوعات متفاوت این را می‌گویم که خوانش و تولید آثار ادبی از جمله داستان و رمان همواره چالش بزرگ‌تری برای ما نسبت به سایر موضوعات بوده است. اتفاقا شاید برایتان جالب باشد که طرفداران کتاب‌های فلسفی، روانشناسی، مدیریت و خودیاری ما، بسیار زیاد هستند و این خود نشان می‌دهد تولید این‌گونه آثار در قالب شنیداری، موفقیت‌آمیز بوده است. همان‌طور که اشاره کردم تا به امروز بیش از 600 عنوان کتاب گویا در مجموعه ما تولید شده و در طول ماه هم بسته به حجم و سطح دشواری کار، به‌طور متوسط حدود 15 تا 20 عنوان به آنها اضافه می‌شود. آثاری در موسسه نوین کتاب گویا تولید می‌شود که گاهی بیش از یک‌سال فرآیند تولید آنها به طول می‌انجامد. آثاری که آهنگسازی ویژه برای آنها صورت می‌گیرد، مثل بسیاری از آثار تالیفی ایرانی که حتی بیش از یک‌سال طول می‌کشد.
قیمت کتاب‌های گویا در تمام دنیا نسبت به قیمت کتاب‌های چاپی بالاتر است، چون واقعا فرآیند تولید پرهزینه و زمان‌بر است. در ایران با وجود هزینه بالای تولید، قیمت کتاب‌های گویا معمولا از قیمت کتاب‌های چاپی پایین‌تر و این برای طرفداران کتاب گویا خبر خوبی است. هر چند شاید اگر کتاب‌های گویا در ایران هم می‌توانست مثل سایر کشورها قیمت‌گذاری شود، کمک بزرگی به توسعه این صنعت می‌شد و سرعت تولید بالاتر می‌رفت. سهم صاحبان حقوق کتاب در کتاب گویا مثل کتاب‌های چاپی، سهم نویسنده یا مترجم یا ناشر درصد مشخصی از قیمت کتاب است که چندان تفاوتی با نسخه‌های چاپی ندارد. درمورد قالب دیجیتال کتاب‌های گویا، این درصد بیشتر است و گاهی دو یا سه برابر قالب فیزیکی می‌رسد؛‌ چون دیگر هزینه‌های ملزومات فیزیکی ندارد. بزرگ‌ترین مشکل کتاب گویا در ایران، متاسفانه مشکل کپی‌رایت است. در این زمینه فرهنگ‌سازی نشده است و اینکه هنوز بسیاری از مردم ما نمی‌دانند که هر محتوایی، به‌خودی‌خود تولید نمی‌شود و سرمایه‌مالی، زمان و انرژی زیادی برای هر محتوایی، به‌ویژه کتاب گویا صرف می‌شود؛ و اینکه اگر برای استفاده از کتاب یا موسیقی یا هر محتوای دیگری، هزینه آن را پرداخت کنند، چه کمک بزرگی به شکوفا‌شدن و توسعه این صنعت و فرهنگ و هنر کشورمان خواهند کرد. مشکل بزرگ دیگر این حوزه، کم‌دانشی برخی مسئولان و متولیان فرهنگی است که متاسفانه از سال‌ها پیش تا به امروز تغییر زیادی نکرده و همچنان با فاصله زیاد، از ناشران و تولیدکنندگان عقب هستند و به‌نظر نمی‌رسد عزمی برای کم‌کردن این فاصله وجود داشته باشد. این موضوع باعث به‌وجود‌آمدن موانع زیادی شده و هنوز هم بعد از یک‌و‌نیم دهه از شروع رسمی تولید و انتشار کتاب گویا در ایران، سازوکار مناسب و شایسته‌ای برای ساماندهی این بخش وجود ندارد. امیدواریم با تغییر جدی در نگاه متولیان امور، شاهد اتفاقات بهتری در دنیای کتاب گویا باشیم.
نویسنده : عاطفه جعفری روزنامه‌نگار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/27214/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

طلوع زیبا و بارانی همراه با صدای نقاره‌ها در حرم مطهر رضوی

تعادل موقع موتور سواری یعنی این!

واکنش سردار فدوی درخصوص احتمال ورود سپاه به صنعت خودروسازی: هرجا معظم له صلاح بدانند، ورود پیدا می‌کنیم

علی لاریجانی پیام داد

ایران دفعه بعد، 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟

نقوی حسینی: پایداری‌ها از اصطلاح «پشم» خیلی ناراحت شدند

برخورد خشن با دانشجویان آمریکایی معترض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در شمال رفح

ادامه خیزش دانشجویان آمریکایی؛ این بار در تگزاس

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

4 گوشه دنیا/ جزیره‌ای که مرگ در آن فراموش می‌شود!

در صورت بلعیدن اجسام خارجی توسط کودکان چه واکنشی باید داشته باشید؟

حرکت جنون‌آمیز مرد جوان وسط خیابان؛ نشستن روی سقف خودرو!

توسعه روشی برای بهبود مصرف انرژی در دستگاه‌های مخابراتی

تو که با عاشقان درد آشنایی

اصولگرایانِ منتقد «گشت ارشاد»، تغییر موضع داده‌اند؟

روسیه: توافقنامه‌های امنیتی با ایران و 3 کشور دیگر در سال جاری اجرایی می‌شوند

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد موفقیت‌آمیز بود؛ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

تاکید روسیه و چین برآتش‌بس کامل و ارسال فوری کمک‌های انسانی به غزه

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

تفال/ مرا عهدیست با جانان که تا جان در بدن دارم

تقویم تاریخ/ گشایش نخستین ایستگاه فرستنده رادیویی و تلگراف بی‏سیم ایران

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

واکنش مداخله‌جویانه آمریکا به صدور حکم بدوی برای توماج صالحی

رئیس‌جمهور وارد تهران شد

دستور وزیر کشور به استانداران درباره مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره)

عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

گزارش رئیسی از سفر به پاکستان و سریلانکا: برگزاری این سفر در این مقطع، پیام مهمی داشت

کاخ سفید: به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند

ارتش یمن: سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی انجام دادیم

لوکاشنکو: اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌ شدند

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه