ایران پرسمان

آخرين مطالب

نیمه پنهان حقوق‌های نامتعارف تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
نیمه پنهان حقوق‌های نامتعارف
٥٢٢
٠
شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
مقاومت در برابر انتشار اطلاعات دستمزدی مدیران کشور، باوجود گذشت دو سال از تصویب قانونی که اعلام این اطلاعات را به عموم مردم اجباری می‌کند، نشان‌دهنده عمق غیرپاسخ‌گو بودن و پنهان‌کاری در دستگاه‌هایی است که با اموال عمومی و منافع همه مردم ایران سروکار دارند. مقاومتی آشکار که تاکنون هیچ راه‌حلی برای پایان‌دادن به آن یافته نشده و آن‌طور که یک اقتصاددان برجسته به «شرق» می‌گوید تنها نوک کوه یخ پنهان‌کاری‌های متنوع در دستگاه‌های گوناگون کشور است؛ کوه یخی که مجموعه‌ای از منافع و رانت‌ها را در سطوح گوناگون دولت و قوای دیگر دربر می‌گیرد و تلاش‌ها برای شکستن آن تاکنون بی‌نتیجه مانده است. درحالی‌که دو سال از تصویب قانون انتشار دستمزد مدیران می‌گذرد، انتقال مسئولیت سامانه جمع‌آوری اطلاعات دستمزدی مدیران و کارکنان دولت، از سازمان امور اداری و استخدامی به خزانه‌داری کشور، گره این جدال را کورتر کرده و به نظر نمی‌رسد در کوتاه‌مدت، امیدواری برای انتشار این اطلاعات ممکن باشد.
نوک کوه یخ
مقاومت در برابر قوانین شفافیت موضوع تازه‌ای نیست اما مقاومت در برابر یکی از ساده‌ترین و دم‌دستی‌ترین نمونه‌های آن، بسیار معنادار است. وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان، در‌همین‌باره به «شرق» می‌گوید: سامانه انتشار دستمزد مدیران و کارکنان دولت حداقل انتظارات در زمینه شفافیت اطلاعات و در واقع نوک کوه یخ پنهان‌کاری‌های متنوع در دستگاه‌های گوناگون است. در واقع حق عموم برای اطلاع از اینکه مدیران کشور چقدر دستمزد می‌گیرند، حداقل شفافیت است و اجرا نشدن آن در دو سال گذشته نشان‌دهنده مقاومت جدی در برابر شفافیت است. این نکته از آن جهت اهمیت دارد که بدانیم اعلام دستمزد مدیران حداقل انتظار جامعه است و مقاومت در برابر آن، این سؤال مهم را ایجاد می‌کند که اگر این مقاومت در برابر موضوع ساده‌ای مانند انتشار دستمزد مدیران وجود دارد، آنگاه مقاومت در شفافیت گلوگاه‌هایی که رانت‌های عظیم در آن جابه‌جا می‌شوند، چقدر خواهد بود؟ زیرا همگی می‌دانیم که علاوه بر دستمزد، رانت‌های دیگری مانند رانت صدور مجوزها، رانت اطلاعات، رانت امضاهای طلایی و... هم برای مدیران دولتی وجود دارد که در صورت ایجاد شفافیت از بین می‌روند و قطعا مقاومت در برابر شفاف‌شدن آن گلوگاه‌ها بسیار بیشتر از مقاومت در برابر شفافیت دستمزدها خواهد بود. این اقتصاددان ادامه می‌دهد: اگر نگاهی به گذشته کنیم، می‌بینیم که اقتصاد رانتی نفتی ما خودش را در دولت رانتیر از ابتدای دهه 50 به بعد نشان می‌دهد. وقتی شما با دولت رانتیر روبه‌رو هستید، قطعا حداقل شفافیت را خواهید داشت؛ زیرا دشمن دولت رانتیر، شفافیت است و طبیعی است که در برابرش مقاومت کنند. به همین دلیل در نیم قرن گذشته بانک‌های اطلاعاتی شفاف‌کننده عملکرد دولت‌ها پا نگرفته‌اند و میلی برای ایجاد آنها وجود نداشته است. شقاقی‌شهری ادامه می‌دهد: نباید انتظار داشت مدیران دولتی به سمت شفافیت بروند و قطعا نفع دولت رانتیر در پنهان‌کردن اطلاعات است؛ بنابراین این پیگیری باید از جانب طرف‌های ذی‌نفع دیگر مانند عموم مردم انجام شود و علاوه بر 15 یا 16 دستگاه نظارتی کشور، اصحاب رسانه و گروه‌های اجتماعی مختلف باید پیگیرانه برای مجبورکردن مدیران به شفاف‌کردن فضای عمومی دستگاه‌ها و انتشار اطلاعات فعالیت کنند.
قانونی که همچنان خاک می‌خورد
اگرچه انتشار اطلاعات دستمزدی مدیران دولتی در صورت شفاف‌بودن عملکرد مسئولان، هرگز نیازمند قانون‌گذاری نبود اما مقاومت در برابر این شفافیت، باعث شده نه‌تنها قانونی برای آن نوشته شود بلکه اصرار فعالان مدنی، رسانه‌ها و حتی نمایندگان مجلس برای اجرای آن نیز بی‌پاسخ بماند. قوانینی که با بی‌توجهی و تجاهل مشمولان آن روبه‌رو شده و نمایانگر قانون‌گریزی در بین مدیران دستگاه‌های گوناگون کشور است.
ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه صراحتا می‌گوید: «دولت مکلف است در سال اول اجرای قانون برنامه برای راه‌اندازی سامانه ثبت حقوق و مزایا اقدام کند و امکان تجمیع همه پرداخت‌ها به مقامات، رؤسا، مدیران همه دستگاه‌های اجرائی شامل قوای سه‌گانه جمهوری اسلامی ایران اعم از وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و مؤسسات و دانشگاه‌ها، شرکت‌های دولتی، مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری دولتی، شرکت‌های بیمه دولتی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی (در مواردی که آن بنیادها و نهادها از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند)، مؤسسات عمومی، بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان قانون اساسی، بنیادها و مؤسساتی که زیر نظر ولی ‌فقیه اداره می‌شوند و همچنین دستگاه‌ها و واحدهایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است؛ اعم از اینکه قانون خاص خود را داشته یا از قوانین و مقررات عام تبعیت کنند، نظیر وزارت جهاد کشاورزی، شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، سازمان گسترش نوسازی صنایع ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان بنادر و کشتی‌رانی جمهوری اسلامی ایران، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، سازمان صدا‌و‌سیمای جمهوری اسلامی ایران و شرکت‌های تابعه آنها، ستاد اجرائی و قرارگاه‌های سازندگی و اشخاص حقوقی وابسته به آنها را فراهم کند؛ به‌نحوی‌که میزان ناخالص پرداختی به هریک از افراد فوق مشخص شود و امکان دسترسی برای نهادهای نظارتی و عموم مردم فراهم شود». علاوه‌بر‌آن، نمایندگان مجلس در قانون بودجه سال 98 حتی شرکت‌های دولتی را نیز مشمول این شفافیت کردند و در ماده‌واحده قانون بودجه تصویب کردند: «دولت مکلف است حداکثر در مدت یک‌ ماه از زمان ابلاغ این قانون درباره تعیین، ابلاغ و اعلام حقوق و مزایای مدیران عامل و اعضای هیئت‌مدیره موظف و غیرموظف شرکت‌های دولتی و وابسته به نهادهای عمومی در سه سطح کوچک، متوسط و بزرگ اقدام کند و همه شرکت‌های مشمول موظف‌اند حقوق و مزایای مصوب را از ابتدای سال 1398 مطابق آن پرداخت کنند. تخلف از این بند در حکم تصرف غیرقانونی در اموال عمومی است».
می‌گوییم؛ اما فقط به خودمان!
با‌این‌حال با وجود تأکیدات قانونی، هیچ‌یک از دستگاه‌های کشور تاکنون درباره انتشار دستمزد مدیران خود اقدام نکرده‌اند و درحالی‌که سازمان امور اداری و استخدامی تأکید دارد، این دستگاه‌ها باید مستقلا اطلاعات مدیران خود را در سامانه‌های خود منتشر کنند، حتی سؤالات «شرق» از برخی دستگاه‌های کشور برای اجرای این قانون نیز بی‌پاسخ مانده است. نکته جالب‌تر آنکه وزارت امور اقتصادی و دارایی، یکی از 10 دستگاهی که در ماه‌های گذشته از طرف «شرق» مورد سؤال قرار گرفت و حاضر به انتشار دستمزد مدیرانش نشد، جوابیه‌ای برای روزنامه ارسال کرد که در آن مدعی شده بود اطلاعات حقوق و مزایای کارکنان و مدیران وزارتخانه منظما منتشر می‌شود و تأکید کرده بود: «اداره کل امور مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی در راستای ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه، هر ماه، اطلاعات مربوط به همه پرداخت‌ها به کارکنان مشمول وزارت متبوع را در سامانه ثبت حقوق و مزایای کارکنان دولت، سازمان امور اداری و استخدامی کشور بارگذاری کرده است». در‌واقع وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام دستمزد مدیران و کارکنان خود به دولت و سامانه‌ای را که برای هیچ‌یک از عموم مردم در دسترس نیست، معادل اعلام این اطلاعات به مردم دانسته و مانند دیگر دستگاه‌های کشور از اجرای قانون خودداری کرده بود. در‌این‌بین انتقال مسئولیت اجرای این قانون از سازمان امور اداری و استخدامی به خزانه‌داری کشور مشکلات جدیدی نیز ایجاد کرد و عملا همه تجربیات اندوخته‌شده در سازمان امور اداری و استخدامی را از بین برد تا بازی درخواست پیاپی برای دریافت اطلاعات، عدم انتشار آن برای عموم مردم و انداختن توپ پاسخ‌گویی به زمین یکدیگر، از نو شروع شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/24608/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

آقای ذوالنوری ممنون