ایران پرسمان

آخرين مطالب

عملکرد دولت روحانی در سیاست داخلی چگونه بوده است؟ تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
عملکرد دولت روحانی در سیاست داخلی چگونه بوده است؟
٥١١
٠
همشهری / متن پیش رو در همشهری منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
لیلا شریف| سیاست داخلی را می‌توان نقطه مشترک دولت یازدهم و دوازدهم در میان موافقان و مخالفان معرفی کرد؛ حوزه‌ای که در برهه انتخابات وعده‌های مختلف از سوی حسن روحانی، در انتظار تحقق قرار‌گرفتند اما گذر زمان نشان داد که نباید به اجرایی شدن تمام این وعده‌ها امید داشت.
روحانی با وعده‌هایی همچون حضور زنان در کابینه، رفع حصر، توجه خاص به اقلیت‌ها در بدنه دولت، تکیه بر احزاب مختلف، کاهش اختلافات سران قوا و... توانست سبد رأی‌اش را سنگین کند و به این شکل از سد رقبای خود در سال‌های92و 96 عبور کند.
اما همه اتفاقات به گفتن شعارها و وعده‌ها محدود نماند. در گذر زمان همانقدر که موافقان دولت از عملکرد و پرونده اجرایی دولت دفاع کردند، منتقدان دولت نیز به‌دلیل محقق نشدن شعارهای وعده داده شده، زبان به گلایه گشودند.
غلامعلی دهقان یکی از چهره‌های حامی روحانی و علی صوفی از جمله اصلاح‌طلبان منتقد دولت در یادداشت‌هایی به بررسی عملکرد دولت حسن‌روحانی در حوزه سیاست داخلی طی 6 سال گذشته پرداخته‌اند.
منتقد
رفع نشدن محدودیت‌های سیاسی ناکامی است
علی صوفی، عضو شورای سیاستگذاری اصلاح‌‌طلبان| فاصله گرفتن آقای روحانی از شعارهای انتخاباتی در دور دوم ریاست‌جمهوری بسیار محسوس بوده است و چالش بسیاری برای دولت ایجاد کرد؛ به‌نحوی که هواداران آقای روحانی از اطراف ایشان رانده شدند. این اتفاق موجب کاهش اعتبار و محبوبیت آقای روحانی شده و حتی سرمایه اجتماعی ایشان در دور دوم به‌شدت آسیب دیده است. در بدو امر فعالیت آقای روحانی اینگونه نبود اما در گذر زمان این اتفاق پررنگ‌تر شد.
متأسفانه برخلاف وعده‌های آقای روحانی شاهد کم‌شدن عمر کاری وزرا بودیم. به واسطه این امر یک نوع تزلزل در اداره کشور، ایجاد و اوضاع از کنترل خارج شد. دیگر گمان نمی‌کنم هواداران آقای روحانی، از جمله اصلاح‌طلبان، نمره مثبتی به کارنامه ایشان در این دوره ریاست‌جمهوری بدهند. به‌ویژه فاصله گرفتن آقای روحانی از جامعه رأی و شعارهای انتخاباتی‌اش به سرعت امید را تبدیل به یأس کرد.
رفع محدودیت افراد سیاسی جزو یکی از شعارهای مکرر آقای روحانی در انتخابات بود و با وجود آنکه از ابتدا می‌دانستند از دایره اختیارات رئیس‌جمهور خارج است،به‌عنوان راهی برای رأی آوری به آن تکیه کردند و پس از آنکه رأی آوردند، سراغی از این مسئله نگرفتند.
از سوی دیگر گویاآقای روحانی برخلاف صحبت‌های قبلی‌شان دولت را در راستای حزب اعتدال و توسعه کانالیزه کرده‌اند. تنها بهره‌برداری‌ای که آقای روحانی در دولتش انجام می‌دهد به‌منظور حفظ حزب اعتدال و توسعه است. آقای روحانی در جریان انتخابات ستادهایشان را در همه استان‌ها به چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبی سپردند اما پس از انتخابات ایشان از گفته‌ها و شعارهایشان عقب نشینی‌کردند. تغییر رویه رئیس دولت تا جایی ادامه پیدا کرد که در کمال تعجب فعالیت‌های آقای جهانگیری محدود و تمام امور برعهده آقای واعظی گذاشته شد.
استفاده از نیروهای دو طیف اصولگرا و اصلاح‌طلب هم شعار دیگری بود که در حد حرف باقی ماند. این شعار زمانی خوب بود که آقای روحانی دولت کار تشکیل می‌دادند و از نیروهای کارآمد دو‌طرف استفاده می‌کردند. به‌عبارت دیگر استفاده از نیروهای مختلف در بدنه دولت چون شکل و شمایل ملاحظات گرفت، کارایی خود را از دست داد.
موافق
نزدیکی سران سه قوه، دستاورد روحانی است
غلامعلی دهقان، عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه| تجربه ثابت کرده است که ما ایرانی‌ها در کار جمعی توانمندی بالایی از خود نشان نمی‌دهیم و به تعبیری فردگرایی را بر جمع‌گرایی در فرهنگ خاص و عام ترجیح می‌دهیم، به همین دلیل بود که خانه احزاب بعد از انتخاب آقای روحانی در سال92، فعالیت دوباره‌ای را از سر گرفت و خوشبختانه این فعالیت همچنان ادامه دارد. پس از پیروز شدن آقای روحانی در انتخابات تا‌کنون، شاهد فعالیت قابل‌قبول احزاب ایرانی هستیم. هر چند احزاب ما به واسطه شرایط خاص ایران تا رسیدن به کارکردهای واقعی، فاصله زیادی دارند اما نباید از قدرت احزاب غافل شد. ما موظف هستیم که فعالیت‌های کم و بیش احزاب را مورد‌توجه قرار دهیم. بنابراین احیای دوباره خانه احزاب و تأکید دوباره بر فعالیت‌های حزبی می‌تواند یکی از نکات برجسته عملکرد 6ساله در دولت یازدهم و دوازدهم قلمداد شود.
همچنین در حوزه سیاست داخلی می‌توان به تشویق رسانه‌ها به آزادی عمل اشاره کرد؛ نقطه‌ای که در دولت نهم و دهم کمتر به آن توجه شده بود. در آن دوران شاهد بودیم که دولتمردان بیشترین شکایت را از رسانه‌ها داشتند. اما در دوران ریاست آقای روحانی- به جز موارد خاص و استثنایی- دولتمردان تلاش کردند تا شادابی قابل‌قبولی در رسانه‌ها به‌خصوص در تولید محتوای حوزه سیاست داخلی ایجاد شود، به‌عنوان مثال مخالفان و موافقان حسن روحانی و دولت مطالبی را روی دکه‌ها آوردند که تا پیش از آن کمتر می‌توان از آن سراغ گرفت و این انتقادات تند و تیز همچنان ادامه دارد.
از سوی دیگر شاهد بودیم که در انتخابات مجلس از نیمه دوم سال94 یعنی مجلس دهم، آقای روحانی بارها بـر حقوق ملت و فصل سوم قانون اساسی تأکید داشتند و حتی این جمله را به‌کار بردند که «باید به مر قانون عمل شود نه به مر سلیقه». رئیس‌جمهور تلاش جدی داشتند تا ردصلاحیت‌ها کم باشد و اتباع ایرانی و شهروندان این مرز و بوم بتوانند از حق کاندیداتوری به خوبی استفاده کنند. حال اگر در عمل موفقیت چندانی حاصل دولت نشد باید نهادهای دیگر برگزار‌کننده انتخابات پاسخگو باشند، البته مطمئنا آنان نیز دلایل خاص خود را برای اعمال نظارت استصوابی داشته‌اند.
همگرایی سران سه ‌قوه، از دیگر مواردی است که می‌توان به‌عنوان نکات برجسته دولت یازدهم و دوازدهم یاد کرد. این اتفاق در شرایط حساس کشورمان راهگشای بسیاری از مشکلات شد؛ چرا که ما در دوران آقای احمدی‌نژاد، طعم تلخ اختلاف‌ میان سران قوا را چشیده بودیم.
در دور اول تحریم‌ها- از سال90 تا 92 - اختلاف‌های فاحشی میان سران قوا وجود داشت که زیبنده کشور ما نبود. اما خوشبختانه پس از تحریم‌های ظالمانه و غیرانسانی دونالد ترامپ در اردیبهشت 97 تا‌کنون سران سه‌قوه با کیاست و تدبیر نشان دادند که برای مواجهه با این تحریم‌ها گریزی جز همگرایی نیست و اگر آنان با تشکیل اتاق‌های جنگ روانی و تیم اقتصادی قوی به جنگ اقتصادی ما می‌آیند، ما هم با وحدت در سطح سران مقابله جدی با آنها را رقم بزنیم.
بنابراین احیای خانه احزاب، وحدت میان سران سه‌قوه و توجه به مر قانون 3 وعده‌ صریح آقای روحانی در حوزه سیاست داخلی بودند که با همت ایشان جامه عمل بر تن کردند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/23980/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عاقبت ضرب و شتم یک گاو نر با چوب

صبح زیبا با نمایی از کوه رینیر در آمریکا

اجرای آزمایشی برای اثبات قانون اول نیوتون

شعرخوانی زیبا از دکتر کاکاوند

ادای احترام رئیس جمهور به اقبال لاهوری

موضع ایران درخصوص توافقات اخیر جمهوری آذربایجان و ارمنستان

نمازی: ما می‌توانیم تحریم نباشیم

سپهبد مقتدر

رییس جمهور پس از بازدید آرامگاه اقبال لاهوری: وحدت بین ایران و پاکستان ناگسستنی است

رئیس سازمان انرژی اتمی: تعداد نیروگاه‌های اتمی افزایش می‌یا‌بد

واکنش وزیر خارجه به تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌ جدید علیه ایران

معاریو: جنگ با حماس سال‌ها طول می‌کشد

مادر فلسطینی پیکر فرزند شهیدش را گل‌باران و معطر کرد

حمله پهپادی اسرائیل به یک خودرو در جنوب لبنان

کی بود کی بود من نبودم؟!

توضیح بانک صادرات درباره دلایل خرید بخشی از سهام پرسپولیس

مدیرعامل سازمان ملی مسکن: زمین 1.8 میلیون واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

شرط ادامه کار املاک "دیوار" از زبان مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن

24 آزادراه به عوارضی الکترونیکی مجهز شد

دریاچه‌ی زیبای بَرم اَلوان در شهرستان بهمئی

قایق آسمانی با 600 متر ارتفاع در چین

شببه‌سازی صحنه جالب از برخورد دو سیاهچاله!!

آدمی حسرت سرگردونه

سروده‌ای که رهبر انقلاب یک بیت آن را در آستانه عملیات وعده صادق خواندند

جعفرزاده: اگر صادقانه از مردم کف خیابان بپرسید می‌گویند ما فردی مانند ظریف می‌خواهیم

ادعای گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد

حضور رئیس‌جمهور در آرامگاه اقبال لاهوری

ظریفیان: مهم‌ترین مشکل رئیسی این بود که درک درستی از شرایط نداشت

دیدار بایدن با سیاستمداران مخالف جنگ غزه در کاخ سفید

استقبال مردم استانبول از رئیس‌جمهور آلمان با شعار «آلمان قاتل»

عملیات موفقیت‌آمیز «قسام» علیه عناصر صهیونیست در غزه

استعفای مقام اطلاعاتی اسرائیل؛ زلزله شکست در طوفان‌الاقصی

سرکوب معترضان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا

سازمان ملل درباره گورهای دسته جمعی در غزه به ابراز نگرانی بسنده کرد

ترامپ به فساد در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا متهم شد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جهش تولید با مشارکت مردمی

سرمقاله مردم سالاری/ سنگ‌اندازی بی‌نتیجه اسلواکی در مسیر توافق مهاجرتی ناتو

سرمقاله قدس/ چالش‌های «شانگهای» برای برقراری صلح در غزه

غافلگیری کاخ سفید از ابعاد حمله ایران

سرمقاله همدلی/ چماق و هویج وعده صادق در پرونده هسته‌ای

سازمان منطقه آزاد کیش پیگیر حقوق مودیان مالیاتی است

سومین دیدار چهره به چهره سال 1403 مدیر کل بنیاد شهید خراسان رضوی با 60 تن از جامعه معزز ایثارگری

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با فرمانده تیپ 37 سپاه اردبیل دیدار کرد

استتار به سبک پلنگ

حال و هوای بهاری در ژاپن

محقق ایرانی کارایی توربین بادی را 10 درصد افزایش داد

افزایش سطح آنتی‌اکسیدان‌ گوجه فرنگی با نانوحباب هیدروژن

دستگیری باند سرقت از کتابخانه‌ها!

جزئیات جلسه تعدادی از منتخبان مجلس دوازدهم با محوریت نبویان

رئیسی: اولویت ما توسعه روابط با کشورهای همسایه، اسلامی، همسو و مستقل است