ایران پرسمان

آخرين مطالب

خطر پوپولیسم بیخ گوش انتخابات تحلیل روز

خطر پوپولیسم بیخ گوش انتخابات
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
خطر پوپولیسم بیخ گوش انتخابات
٣
٠
ابتکار / متن پیش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
فضای کشور اصلا انتخاباتی به نظر نمی‌رسد و جریان‌ها و احزاب سیاسی در یک سردرگمی به سر می‌برند. نه اصلاح‌طلبان و نه اصولگرایان تاکنون برنامه خاص و مدونی را برای مشارکت در انتخابات اسفندماه 98 ارائه نکرده‌اند. اصلاح‌طلبان که تا کنون فقط تغییر نام داده‌اند و جبهه اصلاح‌طلبان ایران اسلامی را جایگزین شورای عالی سیاستگذاری کرده و در مقابل جریان اصولگرایی همچنان در آرزوی یک ائتلاف درون جریانی مانده است و نشست‌ها و دیدارهای چهره‌هایی همچون باهنر و ضرغامی راه به جایی نبرده. نداشتن استراتژی جدید مطابق با تحولات جامعه و انتظارات بدنه اجتماعی که در طی این چند سال توسط این دو جریان بی‌پاسخ مانده است همچنان به مسئله اصلی آنها تبدیل شده است. در 5 ماه باقی مانده تا انتخابات قرار است چه معجزه‌ای رخ دهد که جناح‌های سیاسی منتظر آن هستند. هر دو جریان از مجلس کنونی رضایت ندارند اما برای تغییر آن در آینده نیز برنامه و استراتژی خاصی هم ارائه نمی‌کنند. با این حال ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه آرزو می‌کنم مجلس آینده بی‌هویت و پوپولیست نباشد، می‌گوید: اصولگرا یا اصلاح‌طلب بودن مجلس یازدهم مهم نیست و مجلس اصلاح‌طلب یا اصولگرا بر مجلس پوپولیست و عوام‌گرا ارجح است.
این فعال سیاسی گفت: آرزو می‌کنم یا طیف‌های اصلاح‌طلب وارد مجلس شوند یا اصولگرایان، اما افرادی به مجلس نیایند که هیچ سبقه سیاسی روشن و شاخصی نداشته باشند که مجلس را دچار آشفتگی کنند. یک مجلس اصلاح‌طلب بر مجلسی که نمایندگانش هویتی سیاسی ندارند ارجح است. اگر بخواهم صریح‌تر بگویم نگرانم که ما در مجلس آینده گرفتار پوپولیسم بشویم. نگران این هستم که مردم از جریان‌های سیاسی موجود دلزده شوند و به خصوص در شهرهای کوچک به افرادی رای بدهند که هیچ‌گونه سابقه سیاسی و اعتقادی نداشته باشند و مردم به‌خاطر اینکه نه به اصولگراها، نه به اصلاح‌طلبان رای بدهند، به سمت این افراد بروند. این را خیلی مهم‌تر این می‌دانم که مجلس آینده اصولگرا باشد یا اصلاح‌طلب.
ایمانی در گفت‌و‌گو با خبرآنلاین با بیان اینکه اصولگریان به این نتیجه برسند که مجلس اصلاح‌طلب بهتر از مجلس بی‌هویت است، گفت: اگر اصلاح‌طلبان به این نقطه برسند که یک مجلس اصولگرا بهتر از یک مجلس پوپولیست است و اصولگراها هم به این معتقد شوند که یک مجلس اصلاح‌طلب بهتر از یک مجلس عوام‌گرا و پوپولیست است، از اتهام‌زنی‌ها و کارهایی که مردم را از رای دادن منزجر می‌کند، دور می‌شوند و این باعث می‌شود که مردم حداقل از بین این دو جریان سیاسی نمایندگان‌شان را انتخاب کنند و اینگونه بهتر از این است که مردم دست به انتخاب فردی بزنند که نه اصولگراست و نه اصلاح‌طلب.
در نبود احزاب، پوپولیسم ایجاد می‌شود
در مقابل سید رحیم ابوالحسنی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و استاد دانشگاه، معتقد است ما به جای ابزار نگرانی باید به دنبال ریشه‌های ایجاد پوپولیسم در فضای سیاسی کشور باشیم. ابتدا علت را پیدا کنیم و سپس به دنبال راه درمان آن بگردیم.
ابوالحسنی در گفت‌وگو با «ابتکار» می‌گوید: ما به جای تجویز در وهله اول باید این مسئله را تحلیل کنیم. یعنی علت‌های این مصائب شناسایی و برطرف شود، سپس شاید مشکل حل شد. در کشور ما دو نوع طرز فکر و جریان سیاسی دارای برنامه و استراتژی مشخص وجود دارد که یکی از آنها حاکمیت را در دست دارد اما در جامعه مقبولیت ندارد. این طرز فکر تمام تلاشش این است که دایره قدرت خود را وسعت بدهد و موقعیت خود را تثبیت کرده و در قدرت باقی بماند.
او در ادامه می‌افزاید: این جناح مسلط، سازوکارهایی که اندیشید این بود که در مجلس چهارم چیزی به عنوان نظارت استصوابی تصویب کرد و با استقرار در شورای نگهبان مانع از ورود نیروهای جریان رقیب شد و به نوعی تمام تلاش خودش را کرد تا از این طریق تنها جریان مسلط و تصمیم‌گیر در کشور باشد. بنابراین ما ابتدا باید علت پوپولیسم را پیدا کنیم. ببینیم زمینه‌های ایجاد و پرورش آن کجا است؟
وی تصریح می‌کند: پوپولیسم در جوامع در حال توسعه رشد پیدا می‌کند. بنابراین جامعه ما نیز با وجود اینکه در حال توسعه محسوب می‌شود، شرایط ایجاد پوپولیسم را دارد‌ چرا که جامعه در حال توسعه یعنی جوامعی که هنوز از سنت به مدرنیته نرسیده، ساخت مدرنیته و گروه‌های مدنی در آن شکل نگرفته‌ و در کنار آن احزاب واقعی هم وجود ندارد.
این فعال سیاسی می‌گوید: ما مجلسی را ایجاد کردیم که در آن نه اصولگرایان واقعی حضور دارند نه اصلاح‌طلبان واقعی. به نظر من در مجلس کنونی زیر 60 نفر اصلاح‌طلب واقعی حضور دارد. این نکته خیلی مهمی است، یعنی اصلاح‌طلبی که دارای استراتژی اصلاح‌طلبی بوده و برنامه اصلاح‌طلب داشته و به آنها پایبند باشد‌ را نمی‌بینیم. باید توجه داشت که ما تا زمانی که این مشکلات را حل نکنیم همچنان شاهد حضور نمایندگان پوپولیست در مجلس هستیم. بنابراین قدم اول برای برطرف کردن این مشکل پیدا کردن علت است.
او در ادامه تاکید می‌کند: تا زمانی که جریان محافظه کار در شورای نگهبان داری حاکمیت هستند تایید صلاحیت نیروهای اصلاح‌طلب وجود ندارد. بنابراین نیروهای اصلاح‌طلب نیز رغبتی ندارند که مردم را برای مشارکت در انتخابات دعوت کنند. شرایطی که در حاضر ما در جریان اصلاح‌طلب شاهد هستیم و حتی برخی از تئوری‌پردازان از مشارکت مشروط در انتخابات آینده صحبت می‌کنند.
وی با بیان اینکه ما انتخابات آینده را با همان روال قدیمی برگزار می‌کنیم، می‌گوید: متاسفانه انتخابات اسفندماه 98 استانی نشد و همچنان با همان روال قبلی قرار است برگزار شد. وقتی ما احزاب به معنای واقعی نداریم برخی کاندیداها به‌خصوص در شهرستان‌ها برای ورود به مجلس و کسب رای سعی می‌کند در چندین مراسم ختم و عروسی شرکت کنند و به نوعی گدای رای شوند. با توجه به چنین شرایطی کدام شخصیت برجسته و با سبقه سیاسی قوی حاضر است برای پیروزی در انتخابات و راهیابی به مجلس اینگونه خودش را تحقیر کند اما در نهایت رد صلاحیت شود.
این استاد دانشگاه در پایان می‌افزاید: یکی از علت‌های پوپولیسم، تاریخ تحول اجتماعی و دیگری اقتدار سیاسی یک جریان است که مانع رقابت آزاد می‌شود. ما اگر چندین حزب واقعی داشته باشیم، انتخابات خودش ساماندهی می‌شود. وقتی افراد بی‌شناسنامه و بدون سبقه سیاسی وارد مجلس می‌شود ما مجلسی بی‌هویت خواهیم داشت که هیچ خاصیتی جز پیگیری منافع جزئی و کثیف سیاسی برای نمایندگان نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/23392/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تفال/ مرا عهدیست با جانان که تا جان در بدن دارم

تقویم تاریخ/ گشایش نخستین ایستگاه فرستنده رادیویی و تلگراف بی‏سیم ایران

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

واکنش مداخله‌جویانه آمریکا به صدور حکم بدوی برای توماج صالحی

رئیس‌جمهور وارد تهران شد

دستور وزیر کشور به استانداران درباره مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره)

عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

گزارش رئیسی از سفر به پاکستان و سریلانکا: برگزاری این سفر در این مقطع، پیام مهمی داشت

کاخ سفید: به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند

ارتش یمن: سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی انجام دادیم

لوکاشنکو: اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌ شدند

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!