ایران پرسمان

آخرين مطالب

هوش شناختي مهم تر است يا هوش هيجاني؟ دانش و فناوری

  بزرگنمايي:

«داره فوق ليسانس مي خونه، جزو نفرات اول کنکور بود، تضمينش مي کنيم، آدم موفقي است.» جملاتي مشابه اين را شايد بيشتر ما هنگام معرفي يک شخص شنيده باشيم؛ جملاتي سرشار از اطمينان نسبت به موفقيت شخص. سنجش و معرفي افراد بر مبناي موفقيت هاي علمي يکي از مرسوم ترين روش هاي آشنايي است. موفقيت علمي ، عامل مهمي است، اما به تنهايي انسان را خوشبخت و کامروا نمي کند. آنچه در ادامه مي خوانيد نفي اهميت تحصيل و کسب رتبه بالاي علمي و نقش آن در زندگي افراد نيست، بلکه دنبال عامل ديگري هستيم که تکه خالي پازل زندگي است.

مهدي، سال دوم دبيرستان در يکي از المپيادها رتبه اول شد، بدون کنکور به يکي از دانشگاه هاي برتر راه يافت، پس از شش سال فقط در حد کارداني واحدهاي درسي خود را گذراند، با مشاوره و بذل توجه مسئولان گروه، اخراج نشد، چند بار دست به خودکشي زد تا مشاور دانشگاه در پرونده او برايش مشکل روحي ثبت کند، شايد بتواند درسش را ادامه دهد. هنوز در همان واحدهاي قبلي مانده است.

پويا در کنکور جزو رتبه هاي اول بود، دوستانش اذعان مي کنند که او از نظر درسي در سطح بالايي قرار داشت، اما هيچ گاه کسي را به عنوان دوست صميمي انتخاب نمي کرد. در معاشرت با دوستان و همکلاسي هاي خود مشکل داشت، انگار هميشه در دنياي ديگري سير مي کرد، مغزش درگير بود، بچه ها هميشه به فوتبال بازي کردنش مي خنديدند؛ حتي بلد نبود زير توپ بزند.

در جلسه اول کلاس MBA قرار بود همکلاسي ها خود را معرفي کنند. يکي از دخترهاي کلاس گفت: فقط آمده ا م مدرک ارشد بگيرم که نگويند رتبه اولي کنکور و تيزهوش بود، اما در جا زد، فقط به خاطر فاميل و خانواده ا م ادامه تحصيل مي دهم، اما خودم از درس خواندن متنفرم، دوست دارم خانه دار باشم.

کشيده شدن به سمت اعتياد، رها کردن درس و تحصيل يا عدم موفقيت در به پايان رساندن آن، مشاجره در زندگي مشترک و طلاق و بلاتکليف گذاشتن ديگران در يک ارتباط از عمده مشکلات برخي از تيزهوشان و کساني است که در تحصيل به رتبه هاي بالايي دست يافته ا ند. بدون شک تعداد زيادي از تيزهوشان و افراد داراي بهره هوشي بالا هستند که زندگي موفقي دارند، اما عده اي از آنها هم هستند که با مشکلات بزرگي دست و پنجه نرم مي کنند. با دقت در نمونه هايي از اين گونه افراد مطمئن مي شويم که بهره هوشي بالا به تنهايي تضمين کننده سعادت فرد نيست، بلکه در کنار آن برخورداري از توانايي هاي دروني و فراگيري مهارت هاي زندگي نيز الزامي است.

يک دانشجوي دکتري مي گويد: ما هميشه در جستجوي يک مقياس و ملاک براي سنجش چيزها هستيم؛ ملاک هايي که ذهن ما را از دغدغه و فکر کردن برهاند و با آن پارامتر سنجش اوليه هميشه خيالمان راحت باشد. او مي گويد: بالابودن بهره هوشي يکي از امتيازهاي افراد است، اما هيچ کس نبايد به آن دليل از موفقيت صددرصد در زندگي ا ش مطمئن باشد.

آموزش و هوش هيجاني

شيوه هاي آموزشي و تربيتي مدارس، کتاب هاي درسي، تعاليم معلمان و به طور کلي نظام آموزشي کشور ما و بسياري از کشورهاي ديگر جهان بيش از هر چيز بر مبناي کميت است. نمره، ملاک ارزشيابي و کارنامه، ملاک ادامه تحصيل دانش آ موزان به حساب مي آيد. دانش آ موزي که در نوشتن يا يادگيري مفاهيم انتزاعي مهارت دارد، به دليل عدم يادگيري دروس علوم تجربي، مردود، مشروط يا اخراج مي شود و يک دانش آ موز ضعيف به حساب مي آ يد. دانش آموزان با هدف پشت سر گذاشتن سد کنکور تربيت مي شوند به گونه ا ي که حفظ کنند و بتوانند تست بزنند.

به طور طبيعي در اين نوع يادگيري کيفيت زير سوال مي رود. نظام آموزشي آموزش و پرورش، نظام تربيتي نامناسبي را براي خانواده به ارمغان مي آ ورد که تنها با جملاتي مثل «برو درس بخون، تست بزن، کلاس کنکور فلان درس يادت نره و...» خود را نشان مي دهد. بين تعاليم آموزش و پرورش، حتي آموزش عالي و تربيت خانوادگي، آموزش نحوه زندگي و راه هاي کسب موفقيت غيردرسي در زندگي جدي گرفته نمي شود. هيچ گاه نظام آموزشي نحوه ارتباط گيري با دوستان را در تعاليم خود قرار نمي دهد، گذر از سختي هاي بلوغ، پاسخ به پرسش ها و بحران هاي اساسي بچه ها درباره زندگي، جهان، خوب، بد و... بسيار کم در خانواده ها مطرح مي شود. بسياري از خانواده ها پاسخ اين سوالات را به گذشت زمان موکول مي کنند يا اين که در فرآيند زندگي به جواب آنها دست مي يابند. بسياري از آسيب هاي اجتماعي در خانواده ها، زد و خوردها و درگيري ها به دنبال نبود آرامش و ناتواني در کنترل هيجان به وجود مي آيد. بروز برخي هيجانات براي يک يا دوبار، پلي مي شود براي بروز هميشگي آنها. فردي که يک بار در محل کار يا خانواده به درگيري، نزاع و ضرب و شتم رو آورده باشد، امکان تکرار آن را نيز دارد. چنين فردي طبعا در جمع دوستان، آشنايان، خانواده و... تصوير مثبتي ندارد.

موفقيت و هوش هيجاني

هوش هيجاني يا EQ در مباحث روان شناسي مانند بهره هوشي يا IQ اهميت دارد. روان شناسان معتقدند هيجان افراد قابل کنترل و مديريت است، از اين رو افرادي موفق ترند که از اين مديريت بهره مند هستند. بالا بودن IQ بدون داشتن EQ لزوما مستلزم موفقيت و سعادتمندي در زندگي نيست، اما بالا بودن EQ با ضريب هوشي متوسط، فرد را سعادتمند مي کند. با اين تفاوت که IQ تا حدود زيادي ذاتي و غير اکتسابي است، اما EQ اکتسابي است. پس بهتر است به يادگيري و تمرين مديريت هيجان هايمان بيش از اين بها دهيم.

هوش هيجاني چيست؟

روان شناسان در کنار بهره هوشي (IQ) از مفهوم هوش بهر هيجاني (EQ ) ياد مي کنند که نشانگر قدرت کنترل هيجانات خشم، اضطراب، ترس، غم، به تعويق انداختن لذت هاي آني، درک احساسات ديگران و همدلي با آنان است. بسياري از ما افرادي را ديده ا يم که پس از مشاجره در يک گفت وگوي تلفني يا شنيدن يک خبر بد، امکان حفظ شرايط عادي خود را ندارند؛ در حالي که آن زمان سر کار يا در يک جلسه يا مکان مهمي هستند که بايد بر خود مسلط باشند. آنها به دليل عدم کنترل هيجان خود حتي گاهي به ترک محل کار يا جمع خاصي از افراد مجبور مي شوند و به اين گونه همه کساني که شايد به موضوع شخصي فرد ارتباطي نداشتند در جريان آن قرار مي گيرند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/173/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برقراری ثبات نسبی در بازار ارز

ایران میزبان وزرای اقتصادی قاره آفریقا خواهد شد

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران: 2.8 میلیارد دلار ارز در نخستین ماه سال 1403 تامین شد

آفرین به این دست فرمون

4 گوشه دنیا/ اولین هتل طلایی جهان از طلای 24 عیار!

تصاویری از کردستان که چشم مردم ایران را به خود خیره کرد

قاری نوجوان به مسابقه 50 میلیاردی دعوت شد

4 گوشه دنیا/ این پسر آلمانی 73 هزار دلار خرج کرد تا شکل عروسک شود

مرگ دلخراش یک موتورسوار در برخورد با نیلی‌گاو

اینجا، یک میلیارد کیلومتر دورتر از زمین، حیات زنده می‌ماند!

آمده ام بلکه نگاهم‌ کنی!

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد از اهمیت بالایی برخوردار است

پیام رهبر انقلاب در پی درگذشت پرویز داوودی

دستور دولت بایدن به چند ارگان آمریکایی: درباره حادثه ایران به‌طور علنی صحبت نکنید

تصاویری از لاریجانی، سعید جلیلی و محسن رضایی در مراسم ترحیم معاون اول احمدی‌نژاد

یک نماینده مجلس سِمت گرفت

محسن هاشمی و اسحاق جهانگیری کاندیدای انتخابات 1404 می‌شوند؟

محمود عباس: در روابط خود با آمریکا بازنگری می‌کنیم

مخالفت غیرانسانی آمریکا درخصوص فلسطین

هنیه در استانبول با اردوغان دیدار کرد

درگذشت یار محمودها و پایداری

سیستان و بلوچستان فراموش شده

تاریخ انقضای اتهام‌زنی به روحانی؟

زمان واقعی صدور پروانه ساخت چقدر است؟

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با مدیران سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

فرحی گرام : آچار فرانسه اینستاگرام

داستان شنیدنی سعدی و پدرش را از زبان حجت الاسلام عالی

تو نمیتونی به دیگران عشق ببخشی، وقتی خودت اون رو نداری!

برخورد سخت کامیون و سواری سر تقاطع

شعرخوانی دختر شیرین زبان

وزارت دفاع: در مسیر تجهیز و تسلیح سپاه از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کنیم

پیام تبریک رئیس دولت امارات و دبیرکل اوپک به رئیسی

کارشناسان اسرائیلی: السنوار مثل لیمو فشارمان می‌دهد

اعلام آمادگی صدر اعظم آلمان برای مذاکره با پوتین

حمله موشکی حزب الله به نظامیان و تجهیزات جاسوسی رژیم صهیونیستی

مسخره‌بازی

بامداد بی‌رمق

بازگشت «مهار» به سیاست خارجی آمریکا؟

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

طرح تامین مالی ⁧تولید⁩ و زیرساخت‌ها در شورای نگهبان تایید شد

بهترین روش برای تشخیص هندوانه رسیده

نماهنگ نسخه طوفان

دستامو بگیر، آقای دلم

ابداع روش جدیدی برای نابودی سرطان

فرود فضانورد روسی با سرعت ونتاج کوپه استون مارتین بر روی قطب شمال!

‌زبان فارسی‌ را مدیون زبان متعادل سعدی هستیم

ارسال اقلام مورد نیاز به سیستان و بلوچستان توسط سپاه و ارتش

توصیه میرسلیم به دولت رئیسی درباره ریشه‌کنی فساد: جرأت‌مندانه عمل کنید!

گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره میزان خسارات عملیات تنبیهی «وعده صادق»