ایران پرسمان

آخرين مطالب

انتقاد از سخنان عجیب سرپرست وزارت صمت خبر خوب

انتقاد از سخنان عجیب سرپرست وزارت صمت
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسین مدرس خیابانی سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در اظهار نظری عجیب عنوان کرده، «چیزی که اکنون در بازار با آن روبرو هستیم، کمبود و گرانی نیست بلکه بخش عمده‌ای از کالا‌ها متاثر از فضای کلی اقتصادی کشور است». حال پرسشی که مطرح می‌شود، این است که چه چیزی در فضای اقتصادی کشور جزء افزایش بی‌رویه قیمت‌ها و گرانی‌ها پی در پی که ناشی از افزایش تورم، رشد نرخ دلار و کاهش ارزش پول ملی است، حکمرانی می‌کند.
مدرس خیابانی سرپرست وزارت صمت: گرانی نداریم!
 سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به افزایش قیمت‌ها در برخی کالا‌ها مثل لبنیات و حبوبات افزود: باید بین تغییرات قیمت که متاثر از شاخص‌های کلان اقتصادی است و گرانی که با سوء استفاده، احتکار و امتناع از فروش پیش می‌آید، تفاوت قائل شویم.
به گفته مدرس خیابانی، اگر بخواهیم جلوی این تغییرات طبیعی قیمت‌ها را که ماحصل افزایش عوامل تولید است، بگیریم و آن را سرکوب کنیم، مفهومش این است که در سال جهش تولید جلوی تولید را می‌گیریم.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تغییر شاخص‌های کلان اقتصادی، گفت: وقتی نرخ ارز، تورم و دستمزد تغییر کرده، روی کالا‌ها هم تاثیر گذاشته است.
این مقام دولتی نیز در انتها مدعی شده «بانک مرکزی هم تلاش‌های خوبی کرد و موفق شد، رشد بی حد و حصر نرخ ارز را کنترل کند» این درحالیست که ریشه اصلی این گرانی‌های اخیر از افزایش سرسام‌آور نرخ دلار سرچشمه می‌گیرد و ارز‌هایی مانند یورو و دلار در سقف تاریخی قیمتی خود بسر می‌برند، و معلوم نیست که بانک مرکزی چگونه مقابل رشد بی حد و حصر نرخ ارز را گرفته است.
مقامات دولتی بهتر است به جای حرف عمل کنند
وحیدشقاقی شهری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو در واکنش به سخنان سرپرست وزارت صمت مبنی بر اجتناب‌ناپذیر بودن افزایش قیمت کالا در بازار با توجه به افزایش نرخ تورم، گفت: این سخنان به نظر می‌رسد باید معطوف به این باشد که دولت هنوز نتوانسته برای علت اصلی این نا به سامانی‌ها چاره‌جویی کند، اگر خواهان جلوگیری از سونامی مدام افزایش قیمت‌ها هستیم، باید موتور محرک رشد نقدینگی مهار شود، در غیر این صورت باید در نیمه دوم سال نیز منتظر موج بعدی گرانی‌ها باشیم.
وی با اشاره به اینکه ریشه رشد نقدینگی را باید در سه عامل جستجو کرد، اظهار داشت: عامل اول در افزایش کسری بودجه دولت مستتر است، در زمان بستن بودجه طی سال گذشته برآورد‌ها نشان می‌داد که، کسری بودجه دولت امسال حدود 150 هزار میلیارد تومان است، اما شیوع کرونا وضع را وخیم‌تر کرد و به نظر می‌رسد این میزان الان به بیش از 200 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است، در چنین شرایطی دولت با استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول بدون پشتوانه نقدینگی زیادی را خلق می‌کند که این منایع به بازار‌های مختلف هجوم برده و باعث التهاب می‌شود.
شقاقی با بیان اینکه افزایش سود بانکی نیز دیگر عاملی است که نقدینگی موجود را در جامعه را افزایش می‌دهد، اظهار داشت: زمانیکه سود سپرده‌های بانکی زیاد می‌شود، بانک‌ها برای پرداخت سود سپرده‌گذارن خود نیز روی به خلق پول می‌آورند که این خود به افزایش تورم دامن می‌زند، این درحالیست که بانک مرکزی اول آمد به دلیل اینکه پرداخت سود بالا به بانک‌ها فشار می‌آورد و تراز مالی آن‌ها را منفی می‌کند، نرخ سود را کاهش داد، اما دوباره و به فاصله زمانی کوتاهی نرخ سود‌ها با افزایش همراه شد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه ناترازی بانک‌ها عامل سوم افزایش نقدینگی است، اضافه کرد: در حال حاضر میزان دارایی‌ها و بدهی‌های بانک‌ها به هیچ عنوان تناسبی با هم ندارد، به بیان دیگر بدهی‌های بانک‌ها خیلی بیشتر است و برای اینکه این نسبت را متناسب جلوه دهند، اقدام به خلق پول می‌کنند، از سوی دیگر دارایی‌های موهومی بانک‌ها نیز زیاد است بدین معنی که آن‌ها تسهیلات معوق با سود و دیرکرد آن را جزء درآمد و دارایی خود حساب می‌کنند، درصورتیکه این تسهیلات به هیچ عنوان وصول نشده است.
با رفتار پلیسی نمی‌توان گرانی‌ها را مهار کرد
وی با اشاره به اینکه دولت نمی‌تواند به شیوه پلیسی با گرانی‌ها مقابله کند، یادآورشد: مدام در رسانه‌ها از طرف مسئولان اعلام می‌شود که با گران‌فروشان مقابله جدی می‌شود، اما در عمل شاهد آن هستیم، این روش‌های تعزیراتی به هیچ عنوان جوابگو نیست، از طرفی اینکه مسئول ستاد تنظیم بازار نیز بیاید و بگوید افزایش قیمت‌ها در کالا‌ها و خدمات مختلف ناشی از تغییر شاخص‌های کلان اقتصادی بوده و در این زمینه برای کنترل وضعیت موجود اقدامی صورت ندهد، به هیچ عنوان منطقی نیست، بالاخره این چرخه یک معادله دو طرف متشکل از عرضه و تقاضا است، اگر طرف تقاضا قدرت خرید متناسب با افزایش قیمت‌ها را از دست بدهدد، طبیعتا رکود موجود در اقتصاد تشدید خواهد شد، بنابراین دولت به عنوان سیاست‌گذار باید تمهیداتی را بیاندیشد تا از این وضعیت نابه سامان اقتصاد کشور خارج شود.
شقاقی تصریح کرد: در حال حاضر بر اساس آمار بانک مرکزی رشد نقدینگی در خرداد ماه با رشد 34 درصدی روبرو بوده این مسئله یکی از بالاترین نرخ‌ها طی سالیان گذشته است، از سو دیگر با توجه به نرخ رشد اقتصادی منفی یک درصد غیر نفتی و رشد اقتصادی منفی هفت درصدی نفتی، این مسئله یکی از تبعات منفی آن تورم 40 درصدی است، اما نکته مهم این است که تورم سبد مصرفی خانوار‌ها بیش از این حرف‌ها است، زیرا این تورم اعلامی میانگین تورم 180 قلم کالا است، درصورتیکه سبد مصرفی مردم مشتکل از چند قلم عمده است که با توجه به این افزایش فزاینده قیمت‌ها از ابتدای سال تاکنون، این تورم یه طور سرسام‌آوری با رشد همراه بوده است.
این استاد اقتصاد اذعان داشت: در حال حاضر بورس به عنوان بازاری که می‌توان دولت از طریق آن اقدام به تامین مالی کند، بسیار مورد توجه است، البته نکته مهم این است که باید تامین مالی از طریق بازار اولیه بورس صورت گیرد، نه ثانویه که سهام شرکت‌ها در آن معامله می‌شود، در صورتیکه دولت بتواند چنین رویکردی را در پیش بگیرد، قدر مسلم اوضاع به سمتی خواهد رفت که دولت بدون استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول می‌تواند کسری بودجه خود را جبران کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/169955/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتصال 137 هزار مودی به سامانه مودیان مالیاتی

هزار طایفه آمد، هزار مکتب رفت

لحظه در هوا ماندن کامیون حین تخلیه بار!

پندی از خواجه عبدالله انصاری که زندگی شما را تکان خواهد داد!

بدون لباس مخصوص در فضا چه بلایی سر انسان می‌آید؟

سینه از آتش دل در غم جانانه بسوخت

جامعه اسلامی مهندسین برای انتخابات مجلس لیست داد

عکس معناداری که آذری جهرمی درباره دولت رئیسی منتشر کرد

بسته تحریمی اروپا برای اولین بار گاز روسیه را هدف قرار خواهد داد

وزارت بهداشت غزه خواستار تحقیق در مورد شهادت پزشک فلسطینی شد

دانشجوی آمریکایی: تا نابودی رژیم آپارتاید اسرائیل ادامه خواهیم داد

رالی «موج سرخ» در ترکیه

چند دامنه فارسی به ثبت رسیده است؟

تخم‌گذاری پرنده کشیم بزرگ در تالاب انزلی

تنگه پرستو؛ مکانی فوق العاده زیبا در روستای هماگ پایین هرمزگان

غروب زیبای اُپرت مرز بین استان سمنان و مازندران

تصاویری شگفت‌انگیز از سحابی carina در آسمان نیمکره جنوبی

نگرش متفاوت مرگ!

بیانیه وزارت خارجه مصر درباره دیدار «شکری» و امیرعبداللهیان

جعفرزاده: هر کسی به جز قالیباف رئیس مجلس‬⁩ شود، کشور شفاف‌تر اداره می‌شود

88 نماینده کنگره خواستار توقف فروش تسلیحات به اسرائیل شدند

سازمان ملل: هر روز 37 کودک فلسطینی مادر خود را از دست می‌دهند

حمایت دانشجویان دانشگاه شیکاگو از فلسطین علی‌رغم بارش باران

تقلای رهبر حزب حاکم انگلیس برای حفظ قدرت

الجزیره از پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس غزه خبر داد

قطار سریع‌السیر یزد حذف شد

ابلاغ برنامه هفتم پیش از پایان مجلس یازدهم به دولت

ورود دسته های عزاداری به حرم امام رضا علیه السلام در روز شهادت صادق آل محمد (ع)

لحظه شکار جالب ماهی درنده

حرکات موزون زیبایی از ماهی‌ها

عکسی از تیپ عجیب خلخالی در میدان جنگ

جزئیات دیدار امیرعبداللهیان و وزیر خارجه مصر؛ تلاش برای ارتقای روابط دوجانبه

دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در گامبیا

سِمت دقیق همسر رئیسی مشخص شد

شهادت 15 فلسطینی در حمله‌های رژیم صهیونیستی به غزه در روز جاری

آخرین خبر درباره هدف قرار گرفتن مواضع نظامیان رژیم صهیونیستی توسط حزب‌الله

بلینکن: به تنهایی قادر به رقابت با حضور فزاینده چین دراقیانوس آرام نیستیم

جزئیات مرحله چهارم تشدید عملیات‌ یمن علیه اسرائیل

کشف 800 مگاوات ماینر غیرمجاز؛ ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در کشور

تورم در ترکیه به 70 درصد رسید

رفتار سمور با آیفون یکی از بازدیدکنندگان باغ وحش که داخل آب افتاده بود

مجسمه‌ای متحرک به اسم شگفت انگیز

ارگ زیبای بم، نمادی از قدمت ایران زمین

تصویر روز ناسا: پیش‌بینی وضع هوا در سیاره فراخورشیدی «اسطرلاب»

پول حرام در راه حرام خرج می شه!

دیدار امیرعبداللهیان با وزیر خارجه اندونزی در بانجول

گزارش فلسطینی از اقدامات خرابکارانه و حملات صهیونیست‌ها در کرانه باختری

حملات توپخانه‌ای و پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

قیمت جهانی موادغذایی بالا رفت

تصاویری خیره کننده از ییلاق خورگام رستم‌آباد