ایران پرسمان

آخرين مطالب

راز دعوای ترامپ و بولتون؛ چه اتفاقی در راه است؟ جهان ما

راز دعوای ترامپ و بولتون؛ چه اتفاقی در راه است؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا / کتاب جنجالی جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی آمریکا که دونالد ترامپ را هدف گرفته، سوالات زیادی را به ذهن متبادر می کند. اینکه کل ماجرا را یک تسویه حساب شخصی قلمداد کنیم، بیشتر ساده سازی مساله است. داستان از چه قرار است؟
در خصوص ماجرای اخیر در روابط بولتون و ترامپ چند گمانه وجود دارد که برای هر کدام می توان تحلیل های متفاوتی ارائه داد؛ یکی اینکه فرض کنیم این یک اقدام سیستمی برای حذف ترامپ است. این فرض در قالب تئوری توطئه می گنجد؛ اما این فرضیه با فرصت باقی مانده تا انتخابات برای جمهوری خواهان چندان منطقی به نظر نمی رسد، چرا که جمهوری خواهان و بخصوص جناح بازها زمان زیادی برای جایگزین کردن یک نامزد ندارند و به ریسک آن نمی ارزد.
فرض دیگر این است که ماجرا را حاصل کینه شخصی تلقی کنیم و اینکه بولتون از ترامپ بخاطر بی توجهی به ایده هایش، در موضوعاتی مانند برخورد سخت با ایران و کره شمالی و در نهایت برکناری وی، قصد انتقام گیری دارد.
این فرض هم به دلیل اینکه در آستانه انتخابات ریسک بالایی دارد، از یک همپیمان قدیمی به نفع جناح رقیب، بعید و غیر عقلانی به نظر می رسد. بی شک بولتون نه در قالب شخصیتی و نه حزبی و تشکیلاتی نمی تواند بایدن را به ترامپ ترجیح دهد.
فرض دیگر هم این است که حملات بولتون به عنوان یک تندرو افراطی، تا حدودی چهره ترامپ را بازسازی کند و از وی تصویر یک رئیس ضد جنگ و منطقی را به نمایش بگذارد(سناریویی در قالب تئوری بازی ها) .
شاید این فرض را تا حدودی بتوان قابل قبول دانست، اما فراموش نکنیم این بازی می تواند از ترامپ یک چهره نامتعادل، غیر مصمم و سست اراده هم به نمایش بگذارد که در نهایت به نفع ترامپ و مجموعه جمهوری خواهان نیست؛ به علاوه مشکل فعلی ترامپ بیش از آنکه افراط گری باشد، آشفتگی او در سیاست ورزی اش است. به عنوان مثال برنامه های او در کنترل و مهار کرونا، بیش از هر حرکت و اقدامی، آمریکا را دچار دردسر کرده است.
فرض نزدیک به یقین اما می تواند این باشد که این تقابل که درقالب کتابی با عنوان «اتاق اتفاق» بروز یافته، حاصل آشفتگی و قرار داشتن سیستم اداره ایالات متحده آمریکا در سراشیبی خطرناک است.
این برداشت از آنجا قابل اعتناست که نظام سیاسی، اجتماعی و امنیتی آمریکا عملا از حادثه تروریستی 11 سپتامبر 2001 وارد تونل بحران شده است و نمی توان آن را انکار کرد.
اینکه این روزها آمریکایی ها بخاطر مرگ یک شهروند سیاه پوست به دست پلیس نژاد پرست هفته ها برغم تهدید کرونا در کف خیابان حضور یابند و حتی زندگی عادی را مختل کنند، نمی تواند دلایل ساده و روتین اجتماعی داشته باشد و قطعا ریشه در یک جریان پیوسته تاریخی دارد.
این بیشتر نشانه سست شدن پایه های سیستم اداره کشور است که ویروس جدید کرونا آن را هویدا کرد. در حقیقت، امروز لایه های هرج و مرج بافته شده در سیستم آمریکا بیرون زده است.
شاید آیندگان، کتاب بولتون را نقطه عطف یک حادثه بزرگ در تاریخ آمریکا قلمداد کنند؛ کمااینکه امروز دیوار برلین را برای فروپاشی شوروی و برهم خوردن جغرافیای این بخش از جهان و همچنین پایان جهان دو قطبی تلقی می کنند.
دعوای بولتون و ترامپ هم به نظر می رسد حاصل بخشی از این آشفتگی و به هم ریختگی در سیستم و تعداد کشته شدگان کرونا هم می تواند تاییدی بر این مدعا باشد.
به هر روی، این دعوا در آستانه انتخابات محصول به هم ریختن نظم سیستم در آمریکاست و این طبیعی است که در سراشیبی همقطاران و همفکران و حتی برادران هم به جان هم می افتند و این خاصیت سراشیبی سقوط است که اجزاء سیستم هر کدام به دنبال راهکار و برنامه خود جهت نجات سیستم باشد؛ تصور کنید حال مسافران یک اتوبوس را که از پرتگاه به پایین حرکت می کند. هم اکنون پمپئو هم همین وضعیت را با ترامپ دارد. البته وزیر خارجه جنگ سالار آمریکا کمی مسلط تر است و از بولتون خونسردتر!
این از هم پاشیدگی را در اجزای حاکمیت هم می توان شاهد بود؛ سست شدن ارکان دو حزب دمکرات و جمهوری خواه که بصورت سنتی پایه های نظام سیاسی امریکا را در طول چهار قرن گذشته شکل داده اند. در حزب دمکرات یک جریان قدرتمند از تفکرات سوسیالیستی درحال ظهور است که آینده این حزب را دستخوش تغییرات اساسی خواهد کرد و حتی باید در انتظار یک انشقاق و انشعاب درونی باشد. در حزب جمهوری خواه نیز تندروهای جنگ سالار در حال گسترش تشکیلاتی در درون سیستم هستند، بطوری که آینده این حزب نیز مانند حزب دمکرات چندان مطمئن و پایدار نخواهد بود.
همچنین حرکت های تقابلی روسای قوا مانند نانسی پلوسی با ترامپ در کنگره ، کلمات خارج از نزاکت طرف های رقیب علیه هم ، رونمایی از پرونده های اخلاقی عمدتا جنسی یکدیگر ، عدم تمکین فرمانداران از دستورات رئیس جمهوری (بویژه در موضوع کرونا)، از هم پاشیدگی سیستم تصمیم گیری و اجرایی بطوری که هر ایالت برای خود تصمیم گیری می کند و ... همه و همه حکایت این از هم پاشیدگی است و گویا ترامپ قصد دارد با پول درمانی (باج خواهی از گاوهای شیرده در منطقه) شیرازه اقتصاد وامانده آمریکا را حفظ کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/162008/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمزمه های ورود ایران چک های 500هزار تومانی به بازار

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

داستانک/ ماجرای مرد ساعت ساز

منارجنبان یکی از آثار تاریخی اصفهان

سقوط یک تریلی از روی پل در چین

با ما منشین اگر نه بدنام شوی

ایران: در صورت تهدید مراکز هسته‌ای، تغییر در سیاست‌های هسته‌ای محتمل است

روایت جدید معاریو از عملیات ایران: درصد رهگیری 84 درصد بود نه 99 درصد

چالش‌های پیش روی سوناک برای اجرای طرح ضد مهاجرتی رواندا

آبشار تارم، در شهرستان نی ریز استان فارس

راه آهن زیبای سیستان بلوچستان

گوناگون/ عجیب‌ترین اسکناس‌های دنیا را بشناسید

ورود هولناک سیلاب به داخل فروشگاه ها در دبی

بهار زیبای هورامان در استان کردستان

بگو ببینم رو نمازت غیرت داری؟

کیسه هوا موتورسوارها چگونه عمل می کند؟

آبشار اسکوگافوس؛ جاذبه اصلی روستای اسکوگار در ایسلند

حکمت/ حق را به باطل نفروشید

ربات «اطلس» بازگشت!

آسمان مال من است

روایت تاجگردون از برخورد متفاوت مردم بعد از رد اعتبارنامه‌اش

سردار حق‌طلب: تهدید مراکز هسته‌ای تجدید نظر در سیاست‌های هسته‌ای ایران را محتمل می‌کند

روایت مجری صدا وسیما بعد از دیدار با سردار حاجی زاده

گوگل کارمندان مخالف همکاری با رژیم اسرائیل را اخراج کرد

بیش از 7000 هزار نظامی صهیونیست به اختلالات روانی مبتلا شدند

آلمان سفیر روسیه را احضار کرد

برگزاری سومین نشست سازوکار تعامل افغانستان و چین در پکن

شمار شهدای غزه به مرز 34 هزار تن رسید

صادرات تخم مرغ به بیش از 18 هزارتن رسید

رئیس جمهور: بخشی از تنش آبی در استان سمنان حل شده است

یارانه فروردین دهک چهارم تا نهم واریز شد

آخرین وضعیت نهضت ملی مسکن در روستاها مشخص شد

شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داشته اند

تایم‌لپس دیدنی از درخشش شفق قطبی بر فراز آتشفشان درحال فوران

منطقه زیبای پامنار خوزستان

فوران آتشفشان فرودگاهی در اندونزی را تعطیل کرد

دژ محمدعلی خان بختیاری در روزهای بارانی

برگی از تاریخ/ شهیدی که پارتی‌بازی نکرد

شکوهِ آینه کاری در کاخ گلستان

قابی زیبا از طبیعتِ بهاری استان گلستان

محمودزاده: وزرای راه، صمت، رفاه و کشور باید تغییر کنند

بهادری جهرمی: برنامه عملیاتی تحقق ‎شعار سال به تصویب هیأت وزیران رسید

انتقاد آذری جهرمی به رئیسی درباره مسئله حجاب

توصیه آخوندی برای روزهای بعد از حمله ایران به اسرائیل

واکنش واعظی به ادعای مشاور وزیر کشور درباره روحانی و ظریف

سردار حاجی زاده: با تسلیحات حداقلی به مصاف صهیونیست‌ها رفتیم

مطهری: میدان دادن به هنرمندان به جهش تولید فرهنگی کمک می‌کند

رسانه عبری: حزب‌الله لبنان استفاده از موشک‌های ضد استحکامات را آغاز کرده است

حمله حزب الله به پایگاه صهیونیستی«المالکیه»

چین: آمریکا نباید خود را بالاتر از همه بداند