ایران پرسمان

آخرين مطالب

طالبان بازی درآورد؛ گروگان‌گیری آبی از ایران تحلیل روز

طالبان بازی درآورد؛ گروگان‌گیری آبی از ایران
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - آخرین خبر / مساله «آب» همواره از موضوعات مناقشه‌آمیز میان ایران و کشورهای همسایه بوده است. خشکسالی‌های طولانی مدت و کمی بارش از یک سو ایران را به منابع آبی نیازمند کرده و از سوی دیگر کشورهای همسایه را به طمع انداخته است تا از آن به‌عنوان اهرم فشار برای امتیازگیری اقتصادی و سیاسی استفاده کنند. افغانستان همسایه شرقی ایران یکی از آن کشورهاست که منابع آبی مشترک را گروگان گرفته تا بتواند از ایران باج‌خواهی کند. این مناقشه آبی با افتتاح فاز جدید سد پاشدان که بر روی سرشاخه‌های هریرود واقع شده وارد مرحله بحرانی‌تری شده است.
ریشه‌های مناقشات آبی

اختلافات ایران و افغانستان بر سر منابع آبی مربوط به امروز و دیروز نیست بلکه ریشه این نزاع‌های تاریخی از زمان قاجار شروع شده است. در سال 1235 طبق عهدنامه پاریس حکمیت تقسیم آب‌های مرزی بین دو کشور به دولت انگلیس واگذار شد. در این راستا انگیس رأیی صادر کرد که براساس آن دو کشور باید به‌صورت مساوی از آب هیرمند برخوردار باشند. اما در همان مقطع هم افغانستان پایبند به این قرارداد نبود و اختلافات همچنان به قوت خود باقی ماند. در سال 1284 مک‌ماهون رای داد که از آب هیرمند در بند کمال‌خان دوسوم به افغانستان و یک‌سوم به ایران برسد اما ایران به این رای اعتراض کرد و آن را نپذیرفت. در زمان رضاشاه پهلوی در سال 1315 با امضای پروتکل موقتی قرار شد هر مقدار آبی که به بند کمال‌خان می‌رسد، به‌صورت مساوی میان دو کشور تقسیم شود. در سال 1318 این اعلامیه به تصویب مجلس شورای ملی رسید اما مجلس افغانستان حاضر به تصویب آن نشد و اختلافات پابرجا ماند. در سال 1327 نماینده ایران در سازمان ملل متحد شکوائیه‌ای علیه افغانستان به شورای امنیت داد. آمریکا کمیسیون بی‌طرفی به نام «کمیسیون دلتا» برای راه‌حل این مشکل پیشنهاد کرد. طبق نظر این کمیسیون، 640 میلیون متر مکعب در سال برای ایران درنظر گرفته شد. افغانستان این موضوع را پذیرفت ولی ایران آن را به ضرر خود می‌دانست و قبول نکرد. سرانجام در سال 1351 معاهده حقابه میان افغانستان و ایران امضا شد و مقرر گردید در هر ثانیه 26 مترمکعب آب (معادل 850 میلیون مترمکعب در سال) سهم سیستان و دریاچه هامون باشد، مجالس هر دو کشور این معاهده را تصویب و مفاد آن تا امروز نیز به قوت خود باقی است. اما درخصوص هریرود هیچ قراردادی بین دو کشور منعقد نشده است.
«پاشدان»؛ تهدیدی جدید برای ایران
چهار حوضه از پنج حوضه اصلی رودخانه‌ها در افغانستان –هریرود، هیرمند، آمودریا و کابل– مسیرهای آبی مشترک هستند که به جز حوضه کابل، در بقیه موارد افغانستان در بالادست قرار دارد. ایران در دو حوضه هیرمند و هریرود با افغانستان مشترک است. چهار پروژه سد کجکی، سدکمال‌خان، سدبخش‌آباد و سد پاشدان بر روی منابع آبی مشترک با ایران قرار دارد. افتتاح فاز جدید سد پاشدان که بر روی سرشاخه‌های هریرود واقع شده، ظرفیت ذخیره 45 میلیون مترمکعب آب را دارد. این موضوع از دو جنبه برای ایران دارای اهمیت است: اول اینکه هریرود از منابع اصلی آب ورودی به بخش‌هایی از شمال شرق ایران و یکی از منابع تامین آب مشهد و دشت سرخس است و با افتتاح این پروژه عملا تامین آب مناطق شرقی کشور به خطر می‌اُفتد. دوم اینکه همان قرارداد نیم‌بندی که درباره هیرمند بین دو کشور وجود دارد و در طول مقاطع مختلف تاریخی محل اختلاف بوده است، درخصوص هریرود همان توافق هم وجود ندارد و با توجه به اینکه حکومتی در افغانستان بر سر کار است که خود را متعهد به قوانین بین‌‌المللی نمی‌داند چه برسد به رویه‌های مرسوم در روابط با کشورهای همسایه، کار را به مراتب برای ایران سخت‌تر می‌کند. می‌توان گفت افتتاح سد پاشدان تهدید جدیدی برای منابع آبی ایران محسوب می‌شود.
تنش‌های آبی زیر ذره‎‌بین قوانین بین‌المللی
قواعد حقوق بین‌الملل درباره استفاده از منابع آبی مشترک، بیشتر بر اساس اصول توافق و همکاری بین کشورها استوار است. این قواعد معمولاً شامل اصولی مانند عدالت در تقسیم منابع، احترام به حقوق انسانی، حفاظت از محیط زیست، و رعایت حقوق مردمان محلی می‌شوند. معتبرترین قواعد بین‌المللی در این خصوص مربوط به کنوانسیون 1997 است. طبق مفاد این کنوانسیون، هر دولتی که در حوضه رودخانه مشترک قرار دارد، این حق را داراست که در قلمروی سرزمینی خود، بهره‌برداری منصفانه و معقول از جریان آب حوضه آبریز فرامرزی، با الزام به عدم آسیب‌رسانی جدی به سایر کشورهای مشترک داشته باشد.
اهرم‌های فشار ایران
درست‌ است که طالبان زیر قول و قرارش برای دادن حقابه زده است اما ایران هم چندان دست بسته نیست و اهرم‌های فشار متعددی در اختیار دارد که می‌تواند از آن‌ها استفاده کند. کشورها و سازمان‌های بین‌المللی، حکومتی که در افغانستان بر سر کار است را به رسمیت نشناخته‌اند، این بدان معنا است که اگر این کشور بخواهد بازیگری در عرصه بین‌المللی به حساب بیاید یک گام از کشورهای دیگر عقب است. این موضوع برای ایران فرصتی ایجاد می‌کند که اگر همچنان طالبان بخواهد بر سر اعطای حق ایران بازی دربیاورد می‌تواند نمایندگان طالبان را از سفارت افغانستان در تهران اخراج کند. از سویی افغانستان کشوری محصور در خشکی است و به آب‌های آزاد راه ندارد بنابراین برای تجارت و راه‌های ارتباطی محتاج به ایران است و ایران می‌تواند در صورت نیاز این کشور را از این موهبت بی‌بهره بگذارد. همچنین افغانستان بیش‌از 70 درصد سوخت خود را از ایران تامین می‌کند همین یک قلم کافی است که ایران در صورت تدوام بدعهدی طالبان از این حربه استفاده و افغانستان را دچار مشکلات جدی کند.
خبرنگار: زینب مهدوی‌فر

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1118009/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین تغییرات بازار ارز و طلا

شرح لقب مبارک امام رضا (ع) در کلام استاد مسعود عالی

زمزمه صلوات خاصه امام رضا (ع) توسط رهبر انقلاب

دوستت دارم امام رضا...

آزار و اذیت‌های خلیفه عباسی به امام رضا(ع)

دستگاه هوشمند "هشدار پیش از تصادف" ساخته شد

کاهش استهلاک تایر خودروهای برقی با تایرنانویی

از دل من چه به جا مانده که باز آمده‌ای

کتاب «سوغاتی‌های خوراکی ایران» به چاپ سوم رسید

تخته سنگ‌های عظیم مانع پیشروی در امدادرسانی به رئیس جمهور

آخرین وضعیت عملیات جستجوی بالگرد رئیس‌جمهور از زبان سخنگوی دولت

تصاویر جدیدی از عملیات جست‌وجوی بالگرد رئیس‌جمهور

وزیر بهداشت: همۀ امکانات درمانی را در منطقۀ حادثه مستقر کردیم

رئیس جمعیت هلال‌احمر: یک تیم به محل احتمالی سانحه نزدیک شده است

خبرگزاری دولت: امدادگران تاکنون موفق به پیدا کردن محل دقیق بالگرد نشده‌اند

تکذیب جلسه اضطراری شورای عالی امنیت درپی وقوع حادثه برای بالگرد رئیسی

توئیت ضرغامی درباره «فرود سخت»

آمریکا: گزارش‌ها درباره فرود سخت بالگرد رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران را دنبال می‌کنیم

دستور سرلشکر باقری برای بسیج همه امکانات نیروهای مسلح جهت جست‌وجوی بالگرد رئیس‌جمهور و همراهانش

اخبار لحظه به لحظه از سانحه هوایی برای هلی‌کوپتر حامل رئیس‌جمهور

آخرین تصویر از بالگرد حامل رئیس جمهور در پایان افتتاح سد «قیز قلعه سی»

نتانیاهو: گانتس به جای حماس به من هشدار می‌دهد

معاون نخست‌وزیر اسلواکی: جان «رابرت فیکو» دیگر در خطر نیست

مؤسسه خیریه چگونه یک‌شبه حزب سیاسی شد؟

قالیباف به اندازه کفایت، رأی می‌آورد

برنامه فروش و پیش فروش چند خودرو داخلی

بدعهدی دولت، سد راه رشد بازار سرمایه

فهرست خودروهای برقی وارداتی در سامانه مشخص شد

برگزاری مراسم جشن روز دختر به مناسبت دهه کرامت با حضور جمعی از دختران شهدا

خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر موجب وحدت در جامعه هستند

همزمان با روز دختر تجلیل از دختران شهدا در سراسر کشور صورت گرفت

مدیرکل دفتر مددکاری و مشاوره بنیاد شهید و امور ایثارگران از روابط عمومی بنیاد تجلیل کرد

شرح حدیثی از حضرت امام رضا (ع) توسط رهبر

تا به حال درخت دارچین دیده بودین؟!

از دعا کردن خسته نشویم

دینداری که عقل ندارد ارزش ندارد

دستگاه نوار قلب خانگی تولید شد

تصویری زیبا از کهکشان LEDA 42160 توسط تلسکوپ فضایی هابل

شعرخوانی زیبا از دکتر سوگل مشایخی

اولین تصاویر از امدادرسانی در محل سانحه برای بالگرد حامل رئیس جمهور

استوری ساعتی قبل یکی از همراهان تیم رئیس جمهور که نشان از مه‌آلود بودن منطقه می‌دهد

ایلنا: اعزام تیم‌های امدادی و سگ‌های زنده‌یاب برای پیدا کردن محل حادثه فرود سخت بالگرد رئیس‌جمهور

جستجوی گروه‌های امدادی در مناطق صعب‌العبور/ نزدیک شدن به محل ارسال آخرین جی‌پی‌اس هلیکوپتر

روایت سخنگوی دولت از جلسه هیئت وزیران

اعزام 8 آمبولانس اورژانس به محل حادثه بالگرد رئیس‌جمهور

فیلمی از پرواز رئیس جمهور یک ساعت قبل از «فرود سخت»

در بالگرد حامل رئیس‌جمهور چه کسانی حضور داشتند؟

خبرنگار صداوسیما: هیچ‌گونه اطلاع دقیقی از وضعیت بالگرد رئیس‌جمهور نداریم

اعتراض مقام‌های هیروشیما و ناگازاکی علیه آزمایش اتمی آمریکا

موضع‌گیری جدید وزیر خارجه اردن درباره غزه