ایران پرسمان

آخرين مطالب

وقتی یک کارشناس ادبیات انگلیسی سعی کرد به ایزاک آسیموف درس دهد! خردنامه

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - مجله ایلیاد / نویسنده‌ی مشهور داستان‌های علمی-تخیلی، «ایزاک آسیموف» فردی افسانه‌ای در داستان‌نویسی است. کتاب‌های بی‌شمار او مملو از شخصیت‌های تحسین‌برانگیز، دنیاهای جذاب و مضامین تفکربرانگیز هستند که ناشی از هوش، تجربه‌ و تعهد نویسنده است. این تعهد در سراسر کتاب‌ها و دروس بیوشیمی او دیده می‌شود. آسیموف استاد دانشگاه بوستون بود و بسیاری از بزرگان تا حدی به او رسیده‌اند.
برادرش استنلی، در سال 1996، گفت: «برآورد من این است که آیزاک در زمان اشتغال حرفه‌ای‌‌اش تقریبأ 100 هزار نامه دریافت کرده است و قدرت تسخیر و اجبار که جزء شخصیت نویسنده‌ی 500 کتاب است، باعث شد که به 90 درصد از آن‌ها پاسخ دهد.» یکی از این نامه‌ها به کسی تعلق داشت که خودش را «کارشناس ادبیات انگلیسی» معرفی کرد. او آسیموف را به چالش کشید، به‌خاطر اینکه از زندگی در قرنی که مبنای جهان در آن کشف شده اظهار خوشحالی کرده است.
آسیموف گفته بود: «کارشناس جوانی در رشته‌ی ادبیات انگلیسی برایم نامه نوشت و سعی کرد به من درس بدهد که در هر قرن، مردم تصور می‌کنند جهان را در نهایت کشف کرده‌اند و در هر قرن عکس این قضیه ثابت می‌شود. تنها چیزی که می‌توانیم در مورد دانش مدرن‌مان بگوییم این است که اشتباه است. سپس این مرد جوان صحبت‌های سقراط در مورد اینکه پیشگویی او را عاقل‌ترین انسان در یونان معرفی کرده را تأیید کرد. سقراط به او جواب داد که اگر من عاقل‌ترین انسان هستم، فقط به‌خاطر این است که تنها خودم می‌دانم که هیچ چیز نمی‌دانم. مفهوم این است که من خیلی احمق بودم، چون فکر می‌کردم خیلی می‌دانم.»
آسیموف پاسخ خود به این کارشناس ادبیات انگلیسی را در مقاله‌ای نوشت که در مجله‌ی The Skeptical Inquirer در پاییز سال 1989 منتشر شد. پاسخ این بود: «جان، وقتی مردم تصور می‌کردند که زمین تخت است، اشتباه می‌کردند. وقتی مردم تصور می‌کردند زمین کروی است، اشتباه می‌کردند. اما اگر فکر می‌کنی کروی دانستنِ زمین به اندازه‌ی تخت دانستنِ آن اشتباه است، آنگاه دیدگاه تو اشتباه‌تر از هر دو دیدگاه است.»
می‌بینید که دانش از نظر آسیموف منتسب به دنیای سیاه و سفیدِ درست یا غلط نیست، بلکه از یک مرحله از اشتباه به مرحله‌ی دیگر آن تکامل پیدا می‌کند. به‌طور ایده‌آل، دانش با حرکت از اشتباهی به اشتباهِ کمتر و حتی اشتباهی خیلی کمتر پیشرفت می‌کند.
او با مثالی از نظریه‌ی زمین تخت، این موضوع را شرح داد. هزاران سال پیش، خیلی‌ها تصور می‌کردند زمین تخت است که براساس استانداردهای مدرن دیدگاهی مسخره است، اما در آن زمان غیرمعقول نبود. به‌طور کلی، سطح زمین در هر کیلومتر به میزان 20 سانتی‌متر منحرف می‌شود، بنابراین با توجه به ابزار اندازه‌گیری محدودی که در آن زمان وجود داشت، نباید بیش از این انتظار می‌داشتیم. بعدها، اشخاص باسوادی مثل ارسطو استدلال کردند که زمین گرد است. آسیموف مشاهدات آن‌ها را اینگونه توصیف می‌کند: «اول اینکه، وقتی فراتر از نیمکره‌ی جنوبی به شمال سفر می‌کنیم یا فراتر از نیمکره‌ی شمالی به جنوب سفر می‌کنیم، می‌بینیم که ستاره‌های خاصی ناپدید می‌شوند. دوم اینکه، سایه‌ی زمین بر روی ماه در حین خسوف همیشه به شکل قوس یک دایره بوده است. سوم اینکه، اینجا بر روی زمین، کشتی‌ها دورتر از افق در هر مسیری که سفر کنند، ناپدید می‌شوند.» اما حدس بزنید چه شده؟ تمامی آن‌ها اشتباه بودند! زمین کره‌ا‌ی کامل نیست.
«چارلز چویی» برای مجله‌ی آمریکای science نوشت: «آیزاک نیوتن، در ابتدا پیشنهاد داد که زمین کاملأ گرد نیست. درعوض، کره‌ی پهن شده در قطبین است؛ کره‌ای که در قطبین فشرده شده و در خط استوا متورم شده است. او درست می‌گفت و به‌خاطر این تورم، فاصله‌ی مرکز زمین تا سطح دریا در خط استوا تقریبأ 21 کیلومتر بیشتر از قطبین است.»
عالی بود نیوتن! اما متأسفم، تو از لحاظ فنی اشتباه کردی! اکنون می‌دانیم که زمین در خط استوا فقط پهن نشده، بلکه درواقع پُر از دست‌انداز، متغیر، کروی، ناهموار و گاهی‌اوقات ناهماهنگ و نامتعادل است و این نظریه‌ای است که تاکنون کمترین میزان اشتباه را داشته است. اما هنوز به نسبت به زمان شروع درست‌تر پیش نرفته‌ایم! دانشِ علم‌محور اینگونه پیشرفت می‌کند!
آسیموف نوشت: «وقتی دانشمندان به مفهوم خوبی رسیدند، به تدریج آن‌را پالایش می‌کنند و با دقت و ظرافت بیشتری آن‌را با ابزار اندازه‌گیری توسعه می‌دهند. نظریه‌ها بیشتر ناقص می‌شوند تا غلط! به‌طور خلاصه، دوست کارشناس ادبیات انگلیسی‌ام که در دنیای ذهنی از درست یا غلطِ محض زندگی می‌کند، ممکن است تصور کند از آنجایی‌که تمام نظریات اشتباه هستند، زمین که اکنون کروی به‌نظر می‌رسد در قرن بعدی می‌تواند مکعبی باشد، در قرن بعدتر بیست‌وجهی توخالی تصور شود و پس از آن به شکل دونات در نظر گرفته شود.»
نمی‌توانیم بگوییم چه چیزی درست است، اما می‌توانیم سعی کنیم کمتر اشتباه کنیم. اصل این مقاله در مجله‌ی RealClearScience منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/108729/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز